Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kebap, hem yerli hem de yabancı turistlerin en çok tercih ettiği yemekler arasında yer alıyor. Özellikle ülkemize gelen turistlerin “En sevdiğiniz Türk yemeği hangisi?” sorusuna verdikleri cevapların başında kebap geliyor.
Kebap denince akla ilk gelen ise Adana ve Urfa kebapları oluyor. Peki, hangisi daha acı? Adana kebap mı daha acı, yoksa Urfa kebap mı?
Bu sorunun cevabı, damak tadına ve tercih edilen lezzet yoğunluğuna göre değişse de genel bir yanıt vermek gerekirse; Adana kebap acılı, Urfa kebap ise acısız olarak biliniyor. Her iki kebap türü de kıymadan hazırlanıyor ve benzer tekniklerle pişirilse de, aralarındaki temel fark kullanılan baharat oranlarında saklı. Adana kebap bol miktarda kırmızı pul biberle hazırlanırken, Urfa kebap daha sade ve baharatsız bir yapıya sahip.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde sıklıkla tüketilen bu lezzetler, Türkiye’nin dört bir yanında da büyük ilgi görüyor. Kebabın hangi hali tercih edilirse edilsin, bu eşsiz tat herkesin gönlünde taht kurmaya devam ediyor.
ADANA MI ACI URFA MI?
Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur. Acı seven kişilerin kebap yerken tercih etmesi gereken kebap türü Adana kebaptır.
URFA KEBAP NASIL YAPILIR?
Urfalı kebap ustası Faruk Akbaş da Urfa ve Adana kebaplarının lezzetlerinin birbirinden farklı olduğunu ve her ikisinin de güzel olduğunu belirtti.
Urfa kebabının tescilli olduğunu dile getiren Akbaş, "Bizim etin en büyük özelliği Karacadağ eteklerinde otlanan kuzuların etinden yapılmasıdır. Başka yörenin etinden yapıldı mı o lezzeti bulamazsınız. Etin içine sadece kaya tuzu kullanıyoruz. Yaptığımız kebabı dostlara ikram ettik. Çok güzel bir ortam var" diye konuştu.
ADANA KEBAP NASIL YAPILIR?
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Adana Şube Başkanı Biral Serttaş, Adana kebabının, Toros Dağları'nda yetişen bir yaşını geçmemiş kuzudan yapıldığını söyledi.
Günlük aldıkları erkek kuzu etini "zırh" tabir edilen büyük bıçaktan geçiren ustalar, tuz ve toz kırmızı biber kullanıp yoğurduktan sonra elde ettiği kıymayı şişlere takıyor.
Seyyarlar, kentin tescilli lezzetini mangalda pişirirken bir taraftan da kebabın vazgeçilmezi salatayı hazırlıyor.
Pişirildikten sonra tercihe göre dürüm yapılan ya da seyyar tezgahların yanında açılan küçük masalarda közlenmiş biber, domates, salata, ayran ya da şalgamla servis edilen kebap lezzetiyle vatandaşlardan ilgi görüyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: