'13 Mart'tan itibaren hiçbir aboneyi icraya vermedik'

TAKİP ET

ŞUSKİ Genel Müdürü Mehmet Emin Özçınar, koronavirüs nedeniyle su kesilmelerinin ertelenmesine rağmen abonelerin icraya verildiği iddialarına yanıt verdi. Özçınar, 13 Mart'tan itibaren hiçbir aboneyi icraya vermediklerinin altını çizdi.

Türkiye’de koronavirüs salgını nedeniyle birçok ilde borcu olan abonelerin suyunun kesilmemesi talimatının verilmesiyle ŞUSKİ de borçlu abonelerin suyunun kesilmesini erteledi. Ancak buna rağmen bazı abonelere icra bildirisinin gönderildiği iddiaları sosyal medyadan paylaşıldı. ŞUSKİ Genel Müdürü Mehmet Emin Özçınar ise bu iddialara yanıt vermek için basın açıklaması yaptı. Özçınar, 13 Mart’tan itibaren hiçbir aboneyi icraya vermediklerine dikkat çekti.

 

‘Biz talimattan bir hafta önce kesilme işlemlerini iptal ettik’

Borçlu abonelerin suyunun kesilmesi işleminin iptal edilmesine yönelik açıklamalarda bulunan Özçınar, “11 Mart’ta Sağlık bakanımızın vatandaşların suyunun kesilmemesi konusunda uyarısının ardından 12 Mart’ta durumu Büyükşehir Belediye Başkanımıza ileterek, 13 Mart’ta ise borcu olan abonelerin suyunun kesilmeyeceği açıklamasını yaptık. 81 ilde bu uygulamaya başladığımız 2. ya da 3. iliz. Şanlıurfa, ilklerin şehridir. Bu anlamda henşehrilerimizin sağlığı her şeyden önemlidir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise 20 Mart’ta 81 ile gönderdiği genelgede hiçbir borçlu abonenin suyunun kesilmeyeceğini belirtti. Ancak biz Bakanımızın verdiği talimatta 7 gün önce bu uygulamayı başlatmış olduk.” dedi.

 



‘Bu kurumu ya batıracağız, ya da Şanlıurfa’nın gözbebeği haline getireceğiz’

Sosyal medyada yer alan iddialara değinen Mehmet Emin Özçınar, “Sosyal medyada ŞUSKİ’nin bu süreçte haciz uyguladığını iddia eden bir evrak yayımlanmış. Abone numarasından araştırdık. Bu evrak üzerinde kurumumuza hakaret edildi. Biz de bu vatandaşımız ile ilgili gereken işlemi başlatacağız. Bu vatandaş 12 aydır su borcunu ödememiş. Borç konusunda daha önce de uyarı yapmamıza rağmen borcunu ödememiş. Buna rağmen suyunu kesmemişiz. Bizim görevimiz hemşehrilerimizi uyarmaktır. Biz art niyetli olsaydık herhalde şu anda Şanlıurfa’da 150 bin abonenin suyunu keserdik. 68 aylık borcu olan aboneler var. Borcunu her ay ödeyen vatandaşlar varken, yıllardır borcunu ödemeyenler var. Biz bu borcu alamadığımız için kurum olarak faizle kredi çekerek DEDAŞ’a borcumuzu öderken, diğer yandan personel ödemeleri, bakım gider ödemelerini yapıyoruz. Bu kurumu hep birlikte ya batıracağız, ya da Şanlıurfa’nın gözbebeği haline getireceğiz.  ŞUSKİ her eve giren bir kurumdur. İçme suyu temin ediyoruz, atık suyu arıtıp çevreyi koruyoruz. Türkiye’nin en iyi arıtma tesisi Şanlıurfa’dadır. Günlük 200 metreküp suyu arıtıyoruz. Arıttığımız suda balık yetiştiriyoruz. Emanetinize gözbebeğimiz gibi sahip çıkacağız. Babamız olsa dahi ayrıcalık tanımayacağız. Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın borçlarının ödemeleri durumunda daha iyi hizmeti yapacağımıza inanıyoruz. Bu borç benim borcum değil, bu borç Şanlıurfalıların borcudur. Bu borç arttıkça hizmet kalitemiz düşüyor.” ifadelerini kullandı.  

 

‘Abdestimizden şüphemiz yok’

ŞUSKİ Genel Müdürü Özçınar, “Biz Şanlıurfalıların vatandaşlık görevini yaptıklarını, yiğit ve mert insanlar olduklarını biliriz. 3-5 tane sosyal medyada bize sallayarak kahramanlık yapanları da önemsemedik. Ancak bu yanlış bilgilerin arttığını görünce bu açıklamayı yapma gerekliliği duyduk. Vatandaşlarımız borcunu ödeyemeyecek durumdaysa 3 aya kadar taksit yapabiliyoruz. Bu kendi Şanlıurfalılarla birlikte yöneteceğiz. Abdestimizden şüphemiz yok. 11 yıldır kamu görevi yapıyorum, rüşvet, yolsuzluk gibi hiçbir suça bulaşmadım. Bunu yapanları engelledim, engellemeye de devam edeceğim. Biz makam hesabını yapma gibi bir duruma düşmedik.” şeklinde konuştu.

 



‘250 milyon TL, kırsal mahalleler için ödedik’

Kırsal mahallelerin içme suyu için 250 milyon TL elektrik parası ödediklerinin altını çizen Özçınar, “Şanlıurfalılardan 160-170 milyon TL alacağımız var. Dar gelirli hemşehrilerimizin hangi mahallelerde oturduklarını biliyoruz. Bu nedenle abone borçlarını toplamada Süleymaniye, Devteşti, Muradiye gibi mahallelerden başlamadık. Ekonomik ve sosyal durumu iyi olan bölgelerden başladık. Bir yetimin, öksüzün borcu varsa kendi cebimizden ödemişiz. Bu borcu almazsak ŞUSKİ batar. 2014 yılından bu yana kırsal mahallelerde elektrik borcunu 250 milyon TL ödedik. Bu paranın sadece 23 milyon TL’sini suya çevirmişiz. Yani bu parayı kırsal mahallelerin içme suyu için DEDAŞ’a ödedik. Peki bu parayı nasıl aldık? Yüzde 2.56 yüksek faizler aldık. Borçlanarak almışız. Bizim aylık sudan aylık gelirimiz, 17 milyon TL. Yanı başımızdaki Gaziantep aylık 56 milyon TL topluyor. Nüfus aynı. Her zaman diyoruz Antep’le yarışalım. Haydi buyurun su faturası ödemeden yarışalım. Devlet bankasından daha düşük faizli kredi alarak ödenmemiş elektrik borçlarını ödedik. Büyükşehir Belediyesinden borç alsaydık, yoldan, kaldırımdan, alt yapıdan kısılacaktı.” sözlerine yer verdi.  



Urfa Değişim



‘13 mart’tan itibaren hiçbir aboneyi icraya vermedik’ Şuskİ genel müdürü mehmet emin Özçınar Şuskİ de borçlu abonelerin suyunun kesilmesini erteledi