19 Şubata kadar ilaçlarda stokçuluk mu yapılıyor?

TAKİP ET

Son zamanlarda yaşanan ilaç sıkıntısının giderilmesi için yüzde 26.4 oranında zam yapıldı. Ancak zammın 19 Şubat'tan itibaren başlayacağından dolayı ilaçların stoklandığı iddia edildi.

Son zamanlarda birçok ilacın bulunmaması ülke genelinde olduğu gibi Şanlıurfa'da da sorunlara neden oluyordu. Muayene olan hastalar ilaçlarını almak için eczaneye gidiyor, ancak reçetede yazılan ilacı bulamıyordu. Eczaneler tarafından ise ilaç fiyatlarının oldukça yüksek olduğu belirtilmiş ve bundan dolayı piyasada ilaç bulunamadığı belirtilmişti.

İlaç sorununa el atan Sağlık Bakanlığı eczacılarla bir toplantı gerçekleştirdi ve anlaşmaya varıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaçta 19 Şubat 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak zam oranını yüzde 26.4 olarak açıkladı.

İlaç satışını gerçekleştiren firmalar zam konusunda anlaşma sağladı ama bu kez zammın başlayacağı tarihi beklediler. İlaçların 19 Şubata kadar stoklanacağı iddiaları üzerine Şanlıurfa Eczacı Odası'ndan açıklama geldi. Eczacı Odası tarafından yapılan açıklamada 2 ana ilaç deposunun satışı gerçekleştirmemesi için internet alışveriş sayfalarını kapattıkları iddia edildi.

'19 Şubata kadar yaşanacak sıkıntılar baş göstermeye başladı'

27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası tarafından ilaç sorunu ile ilgili yapılan açıklamada, "13 Şubat 2019 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Sendika, Dernek ve Firma temsilcilerinden oluşan ilaç sektörü yetkilileriyle bir araya gelerek 2019 yılı ilaç fiyatlarının güncellemeleri konusunda mutabakata varıldı. Bu mutabakat sonrasında halkın ilaca ulaşmasında muhtemel sıkıntıların önüne geçileceği düşünülmekteydi. Fakat bugün itibariyle görülüyor ki fiyat güncellemesinin hayata geçeceği 19 Şubat tarihine kadar halkın ilaca ulaşabilmesi noktasında çok ciddi sıkıntılar baş göstermeye başlamış durumda." denildi.

'İlaçlarda stok yapanlara yasal işlem başlatılacak'

27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası olarak halkımızdan ve meslektaşlarımızdan çok yoğun bir şekilde şikayet almaktayız. Sayın Bakanın açıklamasından sonra ne yazık ki Şanlıurfa'mızda hizmet veren 2 ana ilaç deposuna ait internet alışveriş sayfalarına ulaşılamamaya başlandı. Eczacılarımızın ilaç talepleri ya geri çevriliyor veya çok çok kısıtlı miktarlarda gerçekleştiriliyor. Gelinen noktada insanların yaşama hakkına engel olmaya çalışan bu fırsatçı, stokçu zümre ile ilgili her türlü yasal girişimin yapılacağını, sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz. Ayrıca bu konuyla ilgili tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz.