2 milyon 500 bin turist böyle mi karşılanacak!

TAKİP ET

2019 yılında Şanlıurfa'ya 2 milyon 500 bin turistin gelmesi bekleniyor. Ancak Şanlıurfa'ya gelen turistlerin uğrak yeri olan kapalı çarşının durumu turizmde ön plana çıkan kente yakışmıyor.

2019 yılının Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilmesinden sonra Şanlıurfa'da turizmde hareketlilik yaşandı. Turizm acentelerinin gözü Şanlıurfa'ya çevrilirken, film yapımcıları da projelerini Göbeklitepe üzerine yoğunlaştırdı. Şanlıurfa'nın ulusal medyada yer alması ve dünyada Göbeklitepe adının anılması yatırımcıların da dikkatini çekti.

Turizmde ön plana çıkan kente yakışmıyor

Özellikle Göbeklitepe üzerinden turizmde ön plana çıkan Şanlıurfa'ya 2019 yılında ise 2 milyon 500 bin turistin gelmesi bekleniyor. Ancak Şanlıurfa'nın birçok yerindeki yapılar turizm kentine yakışmayan bir izlenim bırakıyor.



Demir saclarla gelişigüzel çatı yapmışlar

Özellikle Şanlıurfa'ya gelen turistlerin ilk ziyaret ettiği alanlardan biri olan Balıklıgöl çevresinde bulunan kapalı çarşının durumu turizm kentine yakışmayan bir izlenim sergiliyor. Balıklıgöl Platosu'nu gezen turistlerin sonraki durağı olan kapalı çarşıda esnaflar tarafından geçiş yollarının işgal edilmesi, gelişigüzel tabelaların takılması ve birçok alanda modern çatı yerine üstünün demir saclarla kapatılması turizmde ön plana çıkan Şanlıurfa'nın imajına zarar veriyor. Esnafların dükkanlarının önünde malzemelerini indirdiğinden dolayı yürüyüş yolları oldukça daralmış durumda. Zabıta ekipleri de ortaya çıkan bu durumu önlemek yerine seyirci kalmayı tercih ediyor.



Branda ve çadır asarak yağmurdan korunuyorlar

Kapalı çarşıda görüntü kirliliği oluşturarak kentin de imajını zedeleyen bir diğer durum da esnaflar tarafından branda ve bezlerin düzensiz bir şekilde asılmasıdır. Şanlıurfa'da etkili olan yağışlardan korunmak isteyen çarşı esnafı, yağmurdan korunmak için caddenin üzerine branda, bez ve çadırdan çatı yaptılar. Esnafın astığı branda ve bezler ise yakışmayan kötü bir görüntü bırakıyor. Ayrıca çatılarda biriken su, boşluklardan çarşının içine akıyor.

Sözde çarşılar düzenleniyordu

Şanlıurfa'nın turizmi konusunda kentin gelişimine önem verdiklerini belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, tarihi çarşının görüntü kirliliği oluşturmasına sessiz kalıyor, bu konuda hiçbir denetim gerçekleştirmiyorlar. Esnaflar ise dükkanın önünde bulunan esnafların yağmurdan ıslanmaması için bu yöntemi kullanmak zorunda kaldıklarını belirttiler.

Urfa Değişim Gazetesi