2 milyon turisti karşılama havası yok!

TAKİP ET

Şanlıurfa'ya 2019 yılı içerisinde 2 milyondan fazla turist beklenirken, buna yönelik çalışmaların ve denetimlerin yeterince yapılmaması kentin turizmde henüz hazır olmadığını gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl 1 milyon turisti ağırlayan Şanlıurfa, bu yıl 2019 yılının Göbeklitepe Yılı ilan edilmesiyle hedefi büyüttü. Göbeklitepe'nin büyük katkı sağladığı Şanlıurfa'ya 2019 yılı turizm sezonunda 2 milyondan fazla turistin gelmesi bekleniyor. Ancak yaşanan bazı problemler, belirlenen hedefe Şanlıurfa'nın hazır olmadığını gösteriyor.



Büyükşehir esnafa fiyat uyarısı yaptı ancak...

Önceki gün Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından turizm yılı için esnaflara fiyat uyarısı yapıldı. Ancak turistlerin en fazla uğrak alanı olan Balıklıgöl ve çevresinde kaldırım işgalleri halen devam ediyor. Söz konusu esnaflara sadece hijyen ve fiyat uyarısı yapılırken, turizm merkezi olan çarşıda var olan düzensizlik de olduğu gibi devam ediyor. Bu durumda gerek kaldırım işgalleri gerekse gelişigüzel takılan tabelaların düzenleneceğine yönelik her ne kadar açıklamalar yapılsa da bu durum görüntü kirliliğini oluşturmaya devam ediyor.



Esnafların yağıştan branda ile korunması

Şanlıurfa'nın en işlek bölgelerinden olan kapalı çarşıda, esnaflar tarafından dükkanların önünde malzeme indirilmesi, yürüyüş yollarını oldukça daraltıyor. Burada vatandaşların rahat bir şekilde yürüyememesi sorunu da kulak arkası ediliyor. Turizmde ön plana çıkan Şanlıurfa'da çarşı esnafı, yağıştan etkilenmemesi için ise brandalı koruma yaptı. Yağıştan korunmak için branda ve bezlerin asılı olması kentin kimliğine de zarar veriyor.

Kentin bazı bölgeleri çöp deposu oldu

Önceki yıllara oranla 2 kat daha fazla turist ağırlamayı hedeflenen Şanlıurfa'nın merkezindeki bazı bölgeleri, turizmde ön plana çıkan kente yakışmayan manzaralar sergiliyor. Birçok resmi kurumun ve iş yerlerinin yoğun olduğu eski sanayi sitesi alanının kentsel dönüşüme kazandırılacağı projesi kapsamında dükkanların yıkılması ve çalışmaların çok yavaş bir şekilde ilerlemesi, alanı çöp deposuna çevirdi. Öyle ki bölgede bazı dükkanların yıkımı gerçekleştirilirken, bazı dükkanlar ise halen varlığını koruyor. Bu bölgenin denetimden uzak olması da kentin merkezinde bulunmasına rağmen çöp deposuna dönüşmesine neden oldu. 2 milyon turisti karşılayacak olan Şanlıurfa'da çevre kirliliğine neden olan bu manzara kentin imajına zarar verirken, birçok kişi tarafından da alana kamyonetlerle getirilen çöp ve molozlar dökülmeye devam ediyor.

Göbeklitepe tanıtımları durgun

2019 yılında büyük bir fırsat yakalayan Şanlıurfa'da kentin hak ettiği değere kavuşturulma yönünde çalışmalar henüz yapılmazken, Göbeklitepe'nin ve diğer turizmde büyük öneme sahip değerlerin tanıtımında durgunluk yaşanıyor. Şanlıurfa için turizm yılı olmasına rağmen kentte birçok sorun mevcutken, yetkililer ve siyasiler bu konuyla yakından ilgilenmek yerine sürekli Şanlıurfa'nın dışında seyahat halinde bulunuyorlar.