2019'da Urfa'da ne kadar arazi suya kavuştu?

TAKİP ET

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan açıklamada, 2019 yılında Şanlıurfa'da 3 milyon dekar arazinin inşa edilerek suya kavuştuğu belirtildi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 2019 yılında Şanlıurfa’da yapılan çalışmaları değerlendirdi. Aydın, “Şanlıurfa ilinde 2019 yılında yaklaşık 3 milyon dekar arazi Bölge Müdürlüğümüzce inşa edilip işletmeye açılarak sulanmıştır. İşletme faaliyetleri sulama birlikleri, hizmet alımı yolu ve devreye alma işi kapsamında yüklenici firma tarafından yürütülmektedir. Kentte bulunan 24 adet Sulama Birliği sulama tesislerinden beklenen fayda ve sürdürülebilir işletme yönetiminin sağlanabilmesi maksadıyla birleştirildi. Birleşme öncesi 24 olan birlik sayısı 11’e düşürülerek, işletme ve bakım uygulamalarında ova geneli bütünlük sağlanmış, birliklerin araç-makine ve iş kapasiteleri artmıştır.” dedi.

 

‘Enerjide tasarruf sağlandı’

“GAP Projesi kapsamında inşaatları tamamlanarak sulamaya açılan sulama tesislerinin yüzde 60’ında suyun kendi cazibesi ile sulama yapılmakta, yüzde 34’ünde enerji sarfiyatı ile sulama suyu belli kotlara terfi ettirilerek sulama yapılmakta ve diğer yüzde 6’lık kısımda yeraltı kuyuları ile sulama yapılmaktadır.” diyen Aydın, “Harran Ovasında bulunan Haktanır, GAP ve Topçu Gündaş Sulama Birlikleri ile Bozova ilçe sınırlarında yer alan Atatürk Barajı ve Tatarhöyük Sulama Birliklerinde 2018 yılında yaklaşık 206 milyon kw enerji harcanmış iken başkanların değişimi sonrasında yaklaşık 150 milyon kw enerji sarf edilmiştir. Bu değişimin en önemli sebepleri su tasarrufu, pompa istasyonlarında yapılan bakım onarımlar, kompanzasyon sorunları ve kaçak kullanımların önüne geçilmesidir.” diye konuştu.

 

DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğüne ait sulama projelerinin ana su kaynağı Atatürk Baraj Gölü olduğunun altını çizen Genel Müdür Aydın, “Atatürk Baraj gölünden sulanan alanlarda yıllık artış olmasına rağmen 2017 yılında 3,9 milyar m3, 2018 yılında 3,2 milyar m3, 2019 yılında 3 milyar m3 suyun sulamada kullanıldığını belirtti.

 

Mevlüt Aydın, “Harran Ovasında sulama kanaletler aracılığıyla yapılmakta olup sulamadan dönen sular tahliye kanallarına aktarılmaktadır. Ovada sulamanın pik yaptığı zamanlarda zaman zaman su sıkıntısı yaşanmaktadır. Bu nedenle Birliklerce tahliye kanalları üzerine motopomp tesisleri kurularak tahliye kanallarında bulunan su tekrar kullanılmaktadır. 2018 yılında tahliye kanalları üzerine kurulan motopomp sayısı 116 iken 2019 yılı için bu rakam 92’ye düşmüştür. Gelecekte Türkiye’de karşılaşması muhtemel su kıtlığı durumu ile mücadelede mevcut su kaynaklarının tasarruflu ve planlı kullanılması ile ilgili stratejilere bağlı uygulamalar geliştirilmesi gerekmektedir. Bu stratejilerden olan kullanılmış suların yeniden kullanılması seçeneği suyun tasarruflu kullanılmasında uygulanan en önemli yöntemlerden biri olarak değerlendirilmektedir. Böylelikle sürdürülebilir su yönetiminde önemli bir mesafe alınacaktır. Bu kapsamda Harran ovası kapsamında sulamadan dönen suların sulamada kullanılması ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

2019’da urfa’da ne kadar arazi suya kavuştu? devlet su İşleri (dsİ) tarafından yapılan açıklam 2019 yılında yaklaşık 3 milyon dekar arazi ‘enerjide tasarruf sağlandı’ dsİ gap 15. bölge müdürlüğü harran ovasında sulama kanaletler aracılığıyla yapılmakta