2022 yılı tarımda zor geçecek

TAKİP ET

Ülkede yaşanan uzun süreli kuraklık ve artan girdi maliyetleri nedeniyle rekolte kaybının yaşanması bekleniyor. Oldukça büyük tarımsal alanlara sahip olan ancak bunu modern tarım anlamında değerlendiremeyen ülkemizde çiftçiler kuru tarım yöntemi ile üretim yapıyor. Bu da çiftçilerin her yıl eksilen yağış miktarından olumsuz etkilenmesi anlamına geliyor.

Şanlıurfa’da son günlerde etkili olan yağışlar kuraklık riskini azaltsa da kuraklık riski devam ediyor. Toprağın tam anlamıyla doygunluğa ermediği görülüyor. Kuraklık ile beraber girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle çiftçiler bu yıl tarlasını gübresiz ve ilaç yapmadan ekti. Mazot, gübre ve ilaç fiyatlarının had safhada olduğu son zamanlarda uzmanlar fiyatların düşülmesi için çağrıda bulunuyor. Son günlerde gübrede nispeten de olsa bir azalma olduysa da fiyatlar halen çok yüksek. Girdi maliyetlerinin yüksek olması ile gıda fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor.

“Üreticilerimizin tarımsal girdilerle ilgili sıkıntıları uzun süredir devam ediyor” diyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Gübre fiyatları çeşitlerine göre bir önceki aya göre yüzde 8-9 gerilese de, geçen yılın Ocak ayına göre son bir yılda, amonyum sülfat gübresi yüzde 508, üre gübresi yüzde 314, CAN gübresi yüzde 300, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 246 ve DAP gübresi yüzde 245 oranında arttı. Gübre fiyatlarındaki son bir yıldaki artışlar oldukça yüksek seviyededir. Son bir ayda gübre fiyatlarında görülen düşüş üreticilerimiz için yeterli değildir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

ÜRETİCİLER YÜKSEK FİYATLARDAN OLUMSUZ ETKİLENECEK

“Üreticilerimizin şubat ayında tarlada bulunan kışlık ürünlerine üst gübreleme yapmaya başlaması gerekiyor. Fakat sonbaharda gübre fiyatlarının aşırı yüksekliği nedeniyle yetersiz gübre kullanan ve hatta hiç kullanamayan üreticilerimiz bu dönemde de fiyatların yüksek seyretmesi nedeniyle yeterli ölçüde gübre kullanamayacak. İlkbaharla birlikte yazlık ekim yapacak olan üreticilerimiz de yüksek fiyatlardan olumsuz yönde etkilenecektir.

Üreticilerimizin önümüzdeki aylarda yeterli gübre kullanabilmeleri için gübre fiyatları biran önce makul seviyelere çekilmeli, verilen destekler artırılmalıdır. Geçen yıl ülkenin her tarafında yaşanan kuraklık nedeniyle sattığı maldan kazanamayan üreticilerimiz, artan girdi maliyetlerine hazırlıksız yakalandı. Çok hızlı bir şekilde artan girdi fiyatları üreticilerimizi ekime başlarken yakaladı.

DESTEK ÖDEMELERİ BİR ÖNCE YAPILMALI

Geçen yıldan birikimi olmayan üreticilerimiz, yeterli gübreyi temin edemedi ve ekimi gübresiz yaptı. Tekrar Şubat ayında gübre kullanması gereken üreticilerimizin acil nakit desteğine ihtiyacı vardır. Destek ödemelerinin bir an önce çiftçilerimize ulaştırılması gerekiyor. Bunu gerçekleştiremezsek bu yıl gıdaya ulaşmak çok zor olacaktır.

Yeterince gübre kullanamayacak üreticilerimiz ürününde verim ve kalite kaybı yaşayacaktır. Bu durum yurtiçi ürün fiyatlarını artırırken, tüketimin karşılanabilmesi için dünya fiyatlarının yüksek olduğu bu dönemde ülkemizi daha fazla tarımsal ürün ithalatına mecbur bırakacaktır. Yüksek fiyattan yapılan ithalat ve yurtiçi ürün fiyatlarının artması da zaten yüksek seyreden gıda enflasyonunu daha da artıracaktır” dedi.

VERİM KAYBI FİYAT ARTIŞI OLACAK

Özellik İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tarımsal faaliyetler yürüten çiftçiler kuraklık ve girdi maliyetlerinden olumsuz etkileniyor. Artan girdi maliyetlerinden dolayı yeteri düzeyde gübre ve ilaç kullanamayan çiftçinin rekolte kaybına uğraması uzmanların ön gördüğü durumlar arasında yer alıyor. Uzmanlar rekolte kaybına bağlı olarak verim düşüklüğü ve fiyat artışı yaşanacağını tahmin ediyor.

DIŞ ETKENLERDEN ETKİLENİYOR
Dış etkenler arasında sayılan kuraklık başta olmak üzere aşırı sıcak ve fırtına gibi etkenlerin tarımı direk etkilediğine dikkat çeken Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, şunları söyledi:
Ülkemizde tarım, dış etkenlerden ve değişen iklim koşullarından etkilenen sektördür. 2021 yılında yaşanan kuraklığın etkisi ile buğday, arpa, nohut, mercimek gibi birçok üründe ciddi son yılların en büyük verim kayıpları nedeniyle fiyatlar arttı.

Tarımda 2022’nin çok zor geçeceği, son günlerde yaşanan kuraklık, hava değişimi, sel, fırtına, aşırı yağış, aşırı sıcak gibi felaketler hesaba katılmadan gübre, tohum fiyatları, kimyasal ilaçlar, elektrik, doğalgaz, benzin, motorin gibi üretimi, yaşamı etkileyecek ürünlere yapılan zamlar tarımsal girdileri arttırınca otomatik olarak da tüm ürünlerde fiyatlar artıyor” ifadelerini kullandı.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

kuraklık girdi maliyetleri gübre fiyatları mazot ilaç fiyatları