2022 yılında esnaf kan ağladı!

TAKİP ET

2022 yılının sonlarına doğru girerken yıl içinde yaşanan zamlar, vatandaşların alım gücünü düşürdü. Esnaf ayakta durmakta zorluk çektiklerini ifade etti.

Artan fiyatlar vatandaşın alım gücünü düşürmeye devam ederken, esnaf da ayakta durmak için büyük zorluklar boğuşuyor. Yaşanan ekonomi sıkıntılarla boğuşan esnaflar, 2022 yılında büyük zorluklar çektiklerini sattıkları malın yerini dolduramadıklarını aktardı.

Gazetemizin mikrofonlarına konuşan esnaflar, hayat pahalılığı vatandaşları etkilediği kadar, kendilerini de etkilediğini, sattığı ürünün yerini dolduramadıklarını, kepenkleri kapatma noktasına geldiklerini belirtti.

2022 yılında yaşadıkları zorluklardan yakınan kuruyemiş esnafları, ellerindeki sermayeyi koruma derdine düştüklerini ve 2023 yılından büyük beklentileri olduğunu hem esnaf hem de vatandaşın daha ferah bir yıl geçirmelerini dilediklerini söylediler.

“2023 YILINDA SATTIĞIMIZ ÜRÜNÜ YERİNE KOYMAK İSTİYORUZ”

2022 yılında sattığı ürünün yerini dolduramadığını söyleyen esnaf Mehmet Akbaş, yeni yılda esnaf olarak alım gücünün yükselmesini ve sattıkları ürünün yerini doldurmak istediklerini kaydetti.

Mehmet Akbaş, 2022 yılında yaşadığı sıkıntıları ve 2023 yılından beklentilerini şöyle aktardı: “2022 yılında ekonomi yönünde esnaf olarak büyük zorluklar çektik. Yeni yıldan daha refah bir ortam ve yaşam bekliyoruz. Sattığımızı yerine koyabileceğimiz bir yıl olmasını temenni ediyorum. 2020’den 2022 yılına kadar gerçekten büyük sıkıntılar ve zorluklar çektik. Bunların 2023 yılında olmasını istemiyoruz.  Aldığımız malı yerine koyamadık. Müşterilere mahcup olduk, hayat pahalığı yüzünden müşterilerin yüzüne bakmaktan utandık. Onlarda haklı hayat pahalılığı onları daha da etkiledi. Onlar da haklı olarak bizi suçluyor. Peki biz kimi suçlayacağız. 2022 yılında gerçekten esnaflar büyük sıkıntılar çekti. Kimse evine sıcak bir ekmek götürmekten zorlandı. Temennimiz yeni yılda her eve aş ve ekmeğin girilmesidir.”

“HAYAT PAHLILIĞI HERKESİ VURDU BİZİ FENA ÇARPTI”

2022 yılında yaşanan zamların herkesi etkilediğini belirten Hüseyin Korkmaz, esnaf olarak büyük kayıplar yaşadıklarını söyledi. Korkmaz, “2022 yılı güzel geçmedi. Hayat pahalılığı herkesi vurduğu gibi bizi de fena çarptı. Umuyorum ki 2023 yılı herkes için güzel olmasıdır. Zamların olmadığı, asgari ücretin yüksek olduğu, fakir fukaranın karnını doyurduğu bir yıl olmasını istiyorum. Esnafların da sattığı malın yerini daha fazla doldurmasını istiyorum. Gerçekten 7’den 70’e her şey uçtu. Fiyatlar 2-3 katına çıktı. En basitinden ekmek 3.5 TL oldu. Diğer ürünlerin fiyatlarını zaten herkes biliyor. Umuyoruz ki 2023 yılı zamsız bir yıl olur.” şeklinde konuştu.

“HAYAT PAHALILILIĞI KABUS OLDU”

2022 yılında hayat pahalılığından başka zorluk çekmediğini kaydeden esnaf Muzaffer Kurt 2023 yılının daha refah da olmasını diledi. Kurt, “2022 yılında pahalılık hariç hiçbir sıkıntı çekmedik. Biraz hayat pahalılığı vardı. Esnaf olarak zorlandık. Ama yavaş yavaş düzelmeye başlıyor. 2023 yılında daha iyi olacak diye düşünüyorum. 2022 yılında paranın değeri düştü. Vatandaş az parayla çok şey alamadı. Ama umuyoruz ki 2023 yılında her şey düzelir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

hayat pahalılığı Hüseyin Korkmaz Şanlıurfa esnaf