'2023 UNESCO için söz aldık'

TAKİP ET

Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. 2020 Olağan Genel Kurulu toplandı. Toplantıda Harran'ın 2023'de UNESCO listesine girmesi için söz aldıklarını ve Urfa Pass uygulaması ile Şanlıurfa'daki önemli tarihi ve kültürel bölgelere giden kişilere, fahri hemşerilik belgesi verileceği belirtildi.

Vali Abdullah Erin başkanlığında 17 hissedarın da katılımıyla Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. 2020 Olağan Genel Kurulu gerçekleşti.



ŞUTSO Toplantı Salonu’nda Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin başkanlığında düzenlenen genel kurula; Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Eyyübiye Belediye Başkan Yardımcısı İlhami Günbeği, ŞUTSO Başkanı İ. Halil Peltek, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Şefik Bakay ve diğer davetliler katıldı. Genel Kurul, ŞUTSO Başkanı Halil Peltek’in divan kurulu başkanlığına ve İş Kadını Rahime Yaşar ile Turizm Rehberi Müslüm Çoban’ın divan üyeliklerine seçilmesiyle başladı.



Uncu, faaliyet raporunu açıkladı

Toplantının açılış konuşmasını yapan Turizm Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Uncu, yaptığı sunumda kentin turizmi ve gelişimi için yapılan projeleri açıkladı.

 

11 parsel kültür adaları listesinde

Turizm Geliştirme A.Ş. Müdürü Mehmet Uncu: "Vilayetler hizmet birliğine tahsis edilen kültür adası tarihi alanda yapılan yatırımlar için örnek teşkil eden bir yatırım sistemidir 11 parselin birleştirilmesi ile ortaya çıkan kültür adası konaklama odası ile sürdürebilirliği sağlanmış tarihi yapılar için örnek bir yatırım teşkil etmesi gerekmektedir Şanlıurfa'da kültür adaları adlı başlatılan çalışmada, Balıklıgöl karşısı, Topçuhani, Hammevinogluhanı, Rahibeler Evi, Akyüzler, Abacı Sezerler Evi, Hekim dede, Uzunhan adalarında Şanlıurfa turizm girişimciliğinin geliştirilmesi planlanmakta" ifadelerini kullandı.

 

 

‘Tarih yeniden canlanıyor’

Uncu sunumun devamında şunları kaydetti, “Şanlıurfa'daki en önemli problemin mevcut durumda hediyelik eşyalarının Çin menşeli olması ve gelen ziyaretçilere tatmin Nitelikli hediyelik eşyaların üretilmesi için ‘Tarih Yeniden Canlanıyor’ kapsamında endüstriyel tasarımcı Sezgin Akan'dan tasarım danışmanlık hizmeti alınmış.

 

Faaliyet çalışmasında, Taste Of Urfa (barahat tasarım ürünleri), tim atölyeleri (Göbeklitepe doğal taş ürünler tasarım atölyesi) alanlarında yapılan çalışmalar Avrupa ülkelerine, belediyelere gönderilecek" dedi.

 

URFA PASS uygulaması

Urfa PASS Uygulamasını açıklayan Uncu, bu uygulama ile Şanlıurfa’daki önemli tarihi ve kültürel bölgelere giden ve belirtilen görevleri tamamlayan kişilere, fahri hemşerilik belgesi verileceğini kaydetti.

 

UNESCO sözü

2021’de UNESCO Yaşayan Müzikler Listesine girmeyi planladıklarını ifade eden Uncu, “UNESCO’dan bu sözü aldık. Harran’ın da 2023’de listeye girmesini planlıyoruz. Her ilçe için yeni projelerimiz var" dedi.



'Urfa ilk defa sistemli ve planlı bir şekilde tanıtıldı'

Toplantıda konuşan Vali Abdullah Erin ‘’Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. tüm Urfa’nın şirketidir. Şehrimizin turizm bakımından gelişmesi için tüm vatandaşlarımız şirketimize destek vermelidir. 2018 yılında kurulan şirket içerisinde Urfa’nın önde gelen kurum ve kuruluşları hissedar olarak bulunmaktadır. Temel amacı Urfa’nın tüm tarihi ve doğal alanları ile gastronomi alanındaki tatlarını dünyaya tanıtmaktır. 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmesi bizim için büyük bir avantaj olmuştur. Çünkü şirket bunu değerlendirmiş ve Urfa ilk defa sistemli ve planlı bir şekilde tanıtıldı. Geçtiğimiz sene 140 bin liralık bir sponsorluk ile dünyanın izlediği National Geographic belgesel kanalında Urfa ile ilgili belgeseller yayımlandı ve Urfa’nın dünyaya tanıtılmasında önemli bir adım atılmış oldu.’’ dedi



Şanlıurfa hazır değildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019'un Göbeklitepe Yılı ilan edilmesinin Şanlıurfa için bir şans olduğunu ancak kentin hazır olmadığını kaydeden Vali Abdullah Erin, "Cumhurbaşkanımızın 2019 yılını Göbeklitepe yılı ilan etmesi bizim için bir tarihti, bizim için büyük bir fırsattı. Ancak hepimizin ortak kanaati, Urfa olarak yeterli olmadığımız ve hazırlıklı olmadığımız konusu hep gündemdeydi. Buna rağmen 2019 yılını şirketimizin yürüttüğü faaliyetler, büyükşehir belediyemiz ve diğer belediyelerimizin yaptığı çalışmalar ile verimli bir şekilde geçirdiğimizi ifade edebilirim" dedi.

 

‘Turizmde, kültürde varlıklarımızı insanlığa ulaştırmalıyız’

Vali Erin, "Urfa’mızın tanıtımı, uluslararası tanıtımı konusunda özgün ve gerçekten güzel çalışmalarla birlikte emeği geçenleri tebrik ediyor, başarılar diliyorum. 2020 yılı bütün işlerin yavaş gittiği ve ağırdan gittiği bu dönemi iyi bir planlama yapmak suretiyle geçirmemizi, hızlı bir şekilde çok ihtiyacımız olan Urfa’mızın bütün insanlığın beğenisine istifadesine sunulmasına yönelik çalışmalarına ağırlık verilmesini temenni ediyorum.  Biliyorsunuz, Şanlıurfa’mızın kamu şirketi Türkiye’de bir kenti, şehri ve burada sahip olunan bütün kültürel değerleri dünyaya tanıtmak amaçlı kurulan bütün kurum ve kuruluşların sermayesine ortak olduğu ve bu şehirdeki bütün hemşerilerimizin şirketidir. Hep birlikte destek olur, hep birlikte katkı sunar ve hep birlikte bu şirketimizin profesyonelce gayret göstermesini ve imkanlarını sağlar ve kolaylaştırırsak, önümüzdeki yıllarda Şanlıurfa’mıza, turizmde kültürde sahip olduğu varlıkların bütün insanlığa ulaştırılmasında büyük mesafeler kat edeceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.