21 ayrı ülkeden geldiler

TAKİP ET

Yunus Emre Enstitüsü tarafından davet edilen 21 ayrı ülkeden gelen Arkeolog ve Sanat Tarihi öğrencileri, dünya tarihini yeniden şekillendiren ve ezber bozan Göbeklitepe'yi ziyaret ettiler.

Yunus Emre Enstitüsü'nün 2019 yaz okulları başlıklarından biri olan 'Dünya mirasında Türkiye  Arkeoloji' yaz okuluna dünyanın dört bir yanından katılan gençler arkeoloji, sanat tarihi, tarih ve coğrafya gibi bölümlerde okuyor. Türkiye ile sağlam bağlar kuran arkeoloji yaz okulu katılımcıları, dünya kültürel mirasındaki paha biçilmez hazinelerini geziyor ve arkeoloji sahasında Türkiye'nin bilgi birikimine, tecrübesine, yapılan titiz çalışmalara ve bilimsel üretime yakından şahit oluyorlar. 21 ülkeden gelen öğrenciler Şanlıurfa Müzesi, şehir merkezi ve Harran'ı ziyaret ettikten sonra  dünya insanlık tarihinde son yılların en büyük arkeolojik keşiflerinden biri olan Göbeklitepe'yi ziyaret ettiler.

Alman arkeolog Klaus Schmidt ve Türk meslektaşlarının özverisiyle gün yüzüne çıkan Göbeklitepe'yi arkeoloji yaz okulu öğrencilerine Şanlıurfa Müze Müdürü ve Göbeklitepe Kazı Heyeti Başkanı Celal Uludağ gezdirip bilgi verdi.

 

Kalkan: Ülkemizin zenginliklerini keşfederek ülkelerinde tanıtımlarını yapacaklar

Gap İdaresi katkılarıyla 21 ülkeden öğrencileri Şanlıurfa'daki arkeolog alanları davet ettiklerini söyleyen Yunus Emre Enstitüsü Danışmanı Tayfun Kalkan, "Yunus Emre enstitüsü, dünyanın dört bir tarafından Türkiye’nin tanıtımı odaklı sürdürmekte olduğu kültürel diplomasi çalışmalarına anlamlı bir imza attı. Enstitümüz kuruluşunun 10. Yıl dönümünde her yıl geleneksel olarak düzenlediği yaz okullarına bu yıl tematik başlıklarda açtı ve bunlardan birisi de Türkiye dünya mirasları konulu arkeoloji yaz okulumuz oldu. 21 ülkeden arkeoloji, sanat tarihi ve yan alanlardan coğrafya, tarih gibi bölümlerde eğitim görmekte olan üniversitelerdeki gençleri, Türkiye’ye davet ettik. Çanakkale’de başlayan ülkemizin arkeolojik zenginliklerini keşif sürecinde Göbeklitepe’de de devam ediyor. Güneydoğudaki Gaziantep ve Şanlıurfa’daki bu arkeolojik gezide GAP idaresinin özellikle katkıları bulunmakta. Birlikte gerçekleştirdiğimiz bu programda konuklarımız dünya kültür mirası listesinde yer almış olan bu anlamlı arkeolojik alanı keşif edip çok önemli bilgiler öğrenmekte ve bunları döndüklerinde kendi ülkelerinde aktaracaklar. Çok etkin odaklarda buna da olan inancımız tam. Bu nedenle emeği geçen tüm paydaşlarımıza da teşekkürlerimizi iletiyoruz. Toplam 21 ülkeden öğrencimiz mevcut. Amerika, Çin, İtalya, Hırvatistan, Ürdün, Filistin’den Güney Kore gibi ülkelerden katılımlar var. birçok ülkeden belli şartlara haiz öğrencilerimiz var." dedi.

 





'Öğrenciler Göbeklitepe'deki kazılarda yer almak istiyor'

Öğrencilerin Göbeklitepe'deki kazılarda yer almak istediklerini belirten Kalkan, "Programlarımızın en önemli amaçlarından birisi de gençlerimizin çoğu arkeoloji eğitimi almakta. Arkeolojiye ilgi duymakta. Sanat tarihi öğrencilerimiz de bulunmakta. Bu programdaki amacımız, diğer başlıklarda açtığımız yaz okullarında olduğu gibi Türk sineması yaz okulu, Türk edebiyatı yaz okulu gelecek planlarını ve kariyer planlarını yaptıkları alanla ilgili Türkiye ile irtibatlandırmak. Çoğunda da bu fikir yavaş yavaş oluştu. Bizlere de sürekli soruyorlar, buradaki kazılarda yer almak istiyoruz diye. Doktora ve sonraki çalışmalarda da Türkiye'de burada devam etmek istiyorlar. Ortak proje teklifleri geliyor ve bunları duymaktan da son derece mutluyuz. Çünkü bu programın esas ana hedefi ve amacı bu. Dediğimiz gibi çok paydaşlı bir program. Başta Kültür Bakanlığımız olmak üzere, birçok kurum ve kuruluş bizlere destek veriyor. Bu da ayrıca bir işbirliği. Öncelikle oldukça önemli bir adreste olduklarının farkındalar. Yani bütün ezberler bozuldu. Çok önemli bir dönemeç insanlık tarihi açısından bununla ilgili birçok soruları mevcut. Bu soruları başta kazı alanı kazıları bakanı olmak üzere Şanlıurfa Müzesi Müdürümüz olmak üzere yetkililerden bilim insanlarına direkt sorularını sorarak meraklarını gidermeye çalışıyorlar. Bunları da gözlemliyoruz." diye konuştu.

 

 



Uludağ: Göbeklitepe ile ilgili birçok soru işareti kazılarla yanıt bulacak

Göbeklitepe ile ilgili birçok soru işareti olduğunu ve yapılacak olan kazılarla bu soruların yanıtlanacağını belirten Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ, "Yunus Emre Enstitüsünün organizasyonunda, 21 ülkeden arkeoloji yaz okulu kapsamında misafirlerimiz vardı. Bu öğrencilerimizin çoğu arkeoloji ve sanat tarihi öğrencileriydi ve dünyanın çeşitli ülkelerinden geldi. Onları Göbeklitepe’de ağırladık. Onlara Göbeklitepe ile ilgili bilgiler verdik. Ayrıca Şanlıurfa müzesini de gezdiler. Şanlıurfa Müzesinde Göbeklitepe’den çıkan eserleri gördüler. Biraz önce hepsinin yine fikirlerini aldık. Burayı nasıl buldunuz nasıl değerlendirdiniz diye. Çok memnunlar hepsi burada, bu bölgede çalışmak istiyorlar. Özellikle arkeoloji ve sanat tarihi bölümünde bulunan arkadaşlar çalışmak istiyorlar. Biz de onlara zaten bunu teklif ettik. Önümüzdeki yıllarda belki kazı çalışmalarında onları burada değerlendirmek isteriz. İnşallah bu projelerin devamı gelir. Arkeoloji yaz okulu projesi kapsamında gelen öğrencilerimizin birçoğu zaten arkeolog olduğundan ve bu arkeoloji ile ilgilendiklerinden bizlere teknik sorular sordular. Öncelikle ilkel bilinen bu toplulukların nasıl ortaya çıkarıldığı ve daha sonra terk ederken neden kapatıp gittikleri gibi böyle farklı önemli sorular sordular. Tabi Göbeklitepe’de birçok soru işareti var. Bunlar yapılacak kazılarla yavaş yavaş gün yüzüne çıkarılacak." ifadelerini kullandı.  



 



ABD'li Dil Bilimci ve Türk Dili öğrencisi Nathan Andrew Duwyar, "Göbeklitepe önemli bir buluş, görmek ve bilgi sahibi olmak benim için değerlidir." dedi.

Lübnanlı Tarih Bölümü öğrencisi Lamya El Mabayed, "Göbeklitepe gerçekten harika insanlık tarihine ışık tutuyor. Benim hayalim burada yüksek lisans yapmaktır." diye belirtti.

İranlı Arkeoloji öğrencisi Shada Kalantar, "Benim hedefim Göbeklitepe kazı alanında çalışmak ve burada lisans yapmaktır. İnsanlık açısından tarihin sıfır noktasında olmanın heyecan vericidir." sözlerine yer verdi.

Programa katılan ülkeler arasında ABD, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Çekya, Çin, Fas, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, İtalya, Kazakistan, İngiltere, İran, Lübnan, Malezya, Mısır, Romanya, Tunus ve Ukrayna yer alıyor.