600 dönümlük orman kaldırılacak mı?

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde bulunan 600 dönümlük orman alanının taş ocağı şantiyesine verilmesine tepkiler artmasına rağmen ormanı yok edecek ÇED raporunun onaylandığı belirtildi.

Geçtiğimiz yıl Hilvan ilçesinde bulunan 2 bin 900 dönümlük ormanın 600 dönümünün taş ocağı şantiyesi lehine kullanılacağının belirtilmesinin ardından bölge halkı duruma tepki göstermişti. Ancak itirazların olmasına rağmen Çevre Danışmanlık Raporu (ÇED) onaylandı.

 

ÇED raporunda taşlık arazi olarak görünüyor

İlçenin Karacurun Mahallesi yakınlarında bulunan 2 bin 900 dönümlük ormanın 600 dönümü taşlık hazine arazisi olarak gösteriliyor. Ormanın yakınında bulunan taş ocağı şantiyesinin genişletilmesi için ise çam ve badem ağaçlarının bulunduğu 600 dönümlük alanda ağaçların kaldırılması isteniyor.



 



Taşlık arazi olarak belirlenen bölgede ağaçlar bulunuyor

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2 bin 300 dönüm ormanlık alanına ek olarak kalan 600 dönümlük arazi de ağaçlandırılmıştı. Ancak yeşillik alanın fazla bulunmadığı ilçenin tek oksijen kaynağı olan 600 dönümlük arazide ağaçların kaldırılması ve bu alanın şantiye çalışma bölgesine dahil edilmesi için rapor hazırlandı. Bölgede orman bulunmasına rağmen hazırlanan raporda ormanın bulunmadığı ve arazinin taşlık olduğunun belirtildiği iddia edildi.



 



Bölge halkı itiraz etti ama rapor yine onaylandı

Söz konusu alanda şantiyenin genişletilmesi durumunda ormanlık alanın yakınında bulunan mesire alanı, Devlet Hastanesi, Yüksekokul, TOKİ konutlarının yaşanılmaz bir hale geleceği belirtildi. Bu nedenle yeşil alanın yok edilmesine karşı çıkan ve hazırlanan raporun gerçeği yansıtmadığını iddia eden vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Ancak itirazlara rağmen vatandaşların tepkisi gözardı edilerek ÇED raporu onaylandı.

 

20 muhtar, 4 STK itiraz etti; bin 380 imza toplandı

Geçen yıldan beri yapılan itirazlara rağmen ÇED raporunun onaylanması, mahalle muhtarlarını harekete geçirdi. 20 mahalle muhtarı ile Hilvan Ziraat Odası Başkanlığı, Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi, Şoförler Odası ve Engelliler Derneği tarafından vatandaşlardan projeye karşı imza topladı. Toplanan bin 380 imza ve 20 muhtar mührü ile itiraz dilekçesi verildi.  



 



Muhtarlardan tepki: Tek ormanımızdır, dokunmasınlar

Söz konusu ormanlık alanın şantiyeye verileceği iddiaları ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan bölge muhtarları, "İlçenin tek oksijen kaynağı olan ormanlık alanın yok edilmesine karşı çıkmamıza rağmen ÇED raporu onaylandı. Rapora itiraz etmek için 10 gün süre vermişler. Ancak bu bildiri bize ulaşana kadar zaten 5-6 gün geçmiş oldu. Bu rapora itiraz etmek için 2 gün içerisinde bin 380 imza topladık. 16 muhtarın mührü bulunan itiraz dilekçemizi Hilvan Kaymakamlığına ilettik, buradan da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilecek. 20 muhtar mührünün bulunduğu itiraz dilekçesini ise  Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne verdik. Söz konusu arazi, tapuda taşlık arazi olarak görülüyor. Ancak bundan 20-25 yıl önce Orman Bölge Müdürlüğü tarafından burası ağaç diktirilerek ormanlık alan yapıldı. Bu arazi haricinde 2 bin 300 dönümlük orman var. 600 dönüm ile birlikte Hilvan'ın 2 bin 900 dönümlük ormanı mevcut. 600 dönüm dışındaki arazi, Orman Müdürlüğünün tapusunda bulunduğu için orayı alamıyorlar. Ancak 600 dönümlük arazi, üzerinde orman olmasına rağmen taşlık alan olarak görünüyor. Orman Müdürlüğü o arazinin ormanlık olduğunu kabul ederek, arazinin tahsis edilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti. Bu kararın gündeme gelmesinden beri Şanlıurfa'daki tüm kurum ve kuruluşlara itiraz dilekçelerini vermemize rağmen bu karar Taş Ocağı lehine onaylandı." ifadelerini kullandılar.  



Murat Doğan / Urfa Değişim

 

Çed raporunda taşlık arazi olarak görünüyor 600 dönümlük orman kaldırılacak mı? bölge halkı itiraz etti ama rapor yine onaylandı taşlık arazi olarak belirlenen bölgede ağaçlar bulunuyor tek ormanımızdır dokunmasınlar