88 yaşındaki gravür sanatçısı hayatını kaybetti.

TAKİP ET

Ressam Cemal, 1932 yılında Trabzon'un Of İlçesinde doğdu. Ressam Cemal'in 1949 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim eğitimi ile başlayan sanat yolculuğu İbrahim Çallı, Hikmet Onat, İhap Hulusi gibi büyük sanatçılardan alınan feyz ile devam etti. 1951 yılında 'Bâb-ı Âli Yokuşu'nda açtığı atölyesinde ürettiği eserlerle Türk insanının hayatına görsel zenginlik kattı.

Cumhurbaşkanlarımızın portreleri, “Anadolu”daki tarihi eserler gibi konularda çok sayıda gravür yapan Ressam Cemal, milyonlarca Türk vatandaşının okul kitaplarında ve karnelerinde yer alan Atatürk gravürlerini de çizerek, çocukluk ve gençlik anılarımızı da süslemiş oldu. 88 yaşında, sabah saat 06.00’da Bâb-ı Âli’deki atölyesine düzenli olarak gelen Ressam Cemal, büyük bir özen ve heyecan ile görsel eserler üretmeye devam ediyordu.
1988 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından “Kurtuluş Savaşı ve Atatürk Belgeseli”ne gravür çizmek için; TİKA tarafından “Orta Asya” ve “Balkanlar”daki tarihi Türk yapılarının gravürlerini çizmek için; İstanbul Üniversitesi tarafından üniversite ile ilgili tarihi yapıların gravürünü çizmek için görevlendirilen ve toplum hayatımızda eserleriyle iz bırakan Ressam Cemal, eserleri ile anılarımızı ve hayatımızı süslemeye devam edecek.
Harran Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı eski Başkanı emekli Öğr. Gör. Haldun Özbudun, ressamın hayat öyküsünün ve eserlerinin yer aldığı “Bâb-ı Âli’nin Son Çınarı: Ressam Cemal” adlı kitap çalışmasının yayın hazırlığını, ressamın anılarını ve eserlerini yaşatmak için devam ettiklerini belirtti. Özbudun, “Ressam Cemal’in COVID-19 nedeni ile rahmetli olduğunu öğrendim. Çok üzgünüm. Huzur içinde yatsın.” dedi.