Acil servislerde ÜSYE alarmı

TAKİP ET

Şanlıurfa'da bulunan hastanelerin acil servislerinde son zamanlarda üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE) hastalarının akınına uğruyor.

Son zamanlarda yaşanan soğuklarla birlikte Şanlıurfalı vatandaşların birçoğu, soğuk algınlığı şikâyetleri ile Şanlıurfa’da bulunan hastanelerin acil servisine başvuruyor. Özellikle çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonları, konusunda hastane acil servisleri adeta teyakkuza geçmiş durumda.

Uzmanlardan alınan bilgilere göre, özellikle yaş grubuna göre çocuklarda ÜSYE sık görülürken, yaş ilerledikçe daha çok azalıyor. Uzmanlar, ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonları ile gribin bir birine karıştırılmaması gerektiğinin de altını çizdiler.

Konu ile ilgili bilgi veren Uzmanlar, “Üst solunum yolu enfeksiyonu soğuk algınlığı olarak da bilinir. Hem dünyada hem de ülkemizde hastaneye uğrama ve en sık görülen hastalıklardan biridir. Burun ve boğazda iltihaba yol açan 200 ‘den fazla virüs ÜSYE'ye yol açar. Çocukların birçoğu yılda 5-8 kez ÜSYE geçirirler. 6 yaşından büyük çocuklarda ÜSYE sıklığı azalır.

Üst solunum yolu enfeksiyonları semptomları, çocuk virüsü aldıktan 1-3 gün sonra başlar ve genellikle 1 hafta sürer. Bu süre çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir. (1-2 haftaya kadar sürebilir) Bebeklerde, huzursuzluk, hafif ateş, burun tıkanıklığı, uyku sorunları, bazen kusma, ishal olabilir.

Daha büyük çocuklarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, halsizlik, hapşırık, geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük vardır. Üst solunum yolu enfeksiyonları olan bir kişi hapşırık ya da öksürük ile hastalığa yol açan virüsü yayar.” ifadelerini kullandılar.

ÜSYE’den nasıl korunmalı?

Özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarından çocukların korunması için yapılması gerekenleri sıralayan  uzmanlar, bu konu ile ilgili şu sözlere yer verdiler: “Virüs, havadan damlacık yolu ile bir kişiden diğerine yayılabileceği gibi direkt temas yolu ile ya da oyuncak gibi ortak kullanılan objeler ile bulaşabilir. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi yoktur.

Kullanılan bazı tedaviler semptomları azaltabilir. Fakat çocukların daha kısa surede iyileşmesini sağlamaz. Çocukların hasta kişilerden uzak tutulması (ne yazık ki bu her zaman mümkün değil) Çocukların elleri ile ağızlarına, gözlerine dokunmaları da enfeksiyon alımını arttırabilir.

Sık el yıkama çok önemlidir ama çocuklara bu alışkanlığın öğretilmesi gereklidir. Özellikle birçok çocuğun bir arada bulunduğu ortamlarda oyun alanlarının ve oyuncakların uygun şekilde temizlenmesi önemli”