Adakçılar Büyükşehir'den çözüm istiyor

TAKİP ET

Büyükşehir Belediyesi'nin Hayvan Borsası projesi devam ediyor. Mevcut hayvan pazarında adak kurban kesimi yapan kasaplar, yeni proje ile işsiz kalacaklarını söyleyerek Büyükşehir Belediyesi'nden çözüm istediler.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Eyyübiye'de bulunan hayvan pazarının yanında 56 bin metrekare alan üzerinde, yaklaşık 14 milyon liraya mal olacak Hayvan Borsası kuruyor. Yeni proje ile kayıt dışı alım satımın önüne geçilerek, hayvanların veteriner kontrolünde sağlık denetimlerinin yapılması hedefleniyor. Ancak şimdi ki hayvan pazarı çevresinde yaptıkları yerlerde adak kurban kesmek isteyen vatandaşlara hizmet veren kasaplar yeni projeye tepki gösteriyor. Adakçılar yeni projede kendileri için bir yer tahsisi yapılmadığını ve mevcut yerlerinin yıkılacağını söyleyerek duruma tepki gösteriyor.

 

“Biz Adakçılar yeni borsadan memnun değiliz”

Hayvan Borsası projesi ile mevcut yerlerinin yıkılacağını ve onlarca kişinin işsiz kalacağını söyleyen ''Adakçılar Dernek Başkanı Enver Ataş ''Biz adakçı olarak mağdur kalacağız, burada mezbahane açılmış, mezbahane sahibi ihale ile mi belediye artık kiralamış mı bilemiyorum. Diyorlar ki Adakçılar gelip burada kesim yapsın ama biz Adakçılar olarak buradan bir koyunu çekip oraya gidip kesemeyiz.  Burada ki arkadaşlar mağdur olacak. Burada kırk kişi varız her birinin beş kişilik bir ailesi olsa 200 kişi oluyor. Onun  için belediye bize bir yer tahsis etsin, gerekirse bir yer ihaleye versin, gerekirse belediye bize bir yer yapsın, biz belediyeden onu istiyoruz. Yapılan yerlerimiz yılmasın. Biz Adakçılar olarak yeni yapılan borsadan memnun değiliz. Çünkü biz buradan bir hayvanı çekip oraya götüremeyiz. ''dedi.

 

“Bizim ekmeğimizle oynamasınlar”

Yaklaşık elli senedir adak kurban kesimi yaptığını söyleyen Salih Ağaç ''Ben elli senedir bu işi yapıyorum.  Türkiye’nin hiçbir yerinde bu adaklar mezbahaneye gidip kesilmiyor. Bizim yerimizde su çıkmamıştır. Sayın belediye başkanının yardımcıları bunlara bir el atsınlar, şebi ve şekeri bir etmeyelim. Adakçı ayrıdır, dükkanı olan ayrıdır, dükkanı olan maliyeye kayıtlıdır, gidip et balık kombinesinde kesebilir ama bizim oraya gitmemiz mümkün değil adak bir hayvandır. Zamansız olarak gelip kesiyorum, sadece bir hayvan. Bizim yerimiz burada, isterse kendi adamlarından birini buraya göndersin. Bizim ekmeğimizle oynamasınlar. Eğer bunları sıkarlarsa dese ki illa buraya gideceksiniz, buradaki kişilerin hiçbiri gitmez oraya. Hepsi gider sağda solda keser. Her taraf pislik içinde kalır '' ifadelerini kullandı.





 

“Biz kasap değiliz, sadece adakçıyız”

Adak kurban ve kasaplara gönderilen hayvanların kesimlerini yapan kişilerin farklı kişiler olduğunu dile getiren adakçı Kadir Aslan ''Biz hayvan pazarında kasabız, et balık açıldığı zaman biz adaklarımızı oraya çekipte kesemeyiz. Çünkü orası sadece kasaplar içindir. Adakçılar için değildir. Kesim yeri varsa bize yeni bir yer tahsis etsinler. Yer yoksa bizim eski yerlerimizden birini bırakmalarını istiyoruz. Biz kasap değiliz, sadece adakçıyız. Gelen müşteriler için temiz bir yerimiz olsun istiyoruz.'' dedi.

 

Şehit ve Gazi yakınları için ücretsiz hizmet verdiklerini ifade eden adakçılar Büyükşehir'den çözüm beklediklerini kaydetti.