Adalet yerini bulmadan "Adalet Nöbeti" bitmez

TAKİP ET

Şanlıurfa'da 400 günü aşkın süredir Adliye binası önünde 'Adalet Nöbetini sürdüren Şenyaşar ailesinin avukatı Hidayet Enmek: 'Şenyaşar ailesi Adalet nöbetine başlarken şartı vardı. Olaya karışanların adaletin önüne çıkarılması ve oğlu Fadıl Şenyaşar'ın serbest kalmasıyla adaletin yerini bulmasıyla son bulacağını, bunlar gerçekleşmeden adalet nöbeti devam edecektir' dedi

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde dükkanına yapılan saldırı ve sonrasında Şenyaşar ailesinden 3 kişinin öldürülüp, 2 kişinin yaralandığı olaya ilişkin gözaltına alınan AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyi Celal Yıldız, yeğenleri Osman Şah Yıldız, Şeğsin Yıldız, danışmanı Mustafa Amaç ve akrabaları İbrahim Şimşek, Mikail Şimşek ve Osman Yıldız'ın aralarında olduğu 11 kişi emniyetteki sorgularının ardından Şanlıurfa Adliyesi'ne sevk edildi.

Adliyeye getirilen Yıldız ailesi, "kasten öldürmek" ve "delilleri karartmak” suçundan savcıya ifade verdikten sonra tutuklama talebiyle nöbetçi hâkimliğe sevk edildi. Şüphelilerden 7'si adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, Vekilin kardeşi Celal Yıldız ile birlikte 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Bu olayın ardından Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan Şenyaşar ailesinin avukatı Hidayet Enmek: “Dört yıldır var olan soruşturma biranda hareketlendi ve olaya karışan bazı şahıslar tutuklandı ama olaya müdahil olan birçok isime ise dokunulmadı. Halen hazırlanmış bir iddianame yok, nereye göre yapıldığını bilmiyoruz temenni olayın tüm yönleriyle aydınlatılmasıdır. ”dedi

Şenyaşar ailesinin Adelet Nöbetinin devam edeceğini belirten Avukat Enmek: “Şenyaşar ailesi adalet nöbetine çıkarken, bazı şartları vardı. Olaya karışanların adalet önüne çıkarılarak hak ettikleri cezayı olmaları, Tutuklu Fadıl Şenyaşar’ın serbest bırakılmasıydı” bunlar yerine getirilmeden adalet arayışı devam edecektir” ifadelerini kullandı.


“BU OLAYA VİCDANEN BAKAN HERKESİ YARALAMIŞTIR”
Enmek, “2018’den beri yaşananları kısaca değinirsek, 2018 yılında açılan soruşturma Cuma günü soruşturma kapsamında 11 kişi gözaltına alındı. Bu şüphelilerden 4 kişi tutuklandı. İkisi adam öldürme eyleminde diğer ikisi de hastanede bulunan delileri yok etme suçundan tutuklandı. Bu süre zarfında uzun bir hukuksal süreç takip edildi bizim tarafımızdan. Bu süre zarfında yaşadığımız birçok hukuksuzluk gözlemledik ve onların takipçisi olduk. Maalesef dört yıl boyunca yürütülen bu soruşturma sürecin de sadece 4 kişinin yakalanmış olması tutuklanmış olması aslında kamuoyuna mal olan tüm  insanların vicdanında yer bulan ve herkesi takip ettiği bu katliama ilişkin böyle bir dört kişi şeklinde bir tutuklanma yapılmış olması bununla yetinmiş olması hem bizim açımızdan hem de bu olaya vicdanen bakan herkesi yaralanmıştır.

AİLE LİNÇ EDİLMEYE ÇALIŞILDI
Uzun süren bir soruşturma safhasıydı. Hiçbir zaman dosya tesirimiz sağlanamadı. Dosya kısıtlandı. Hiçbir gıdım yol alınmadı. Geldiğimiz noktada sadece 11 kişi gözaltıyla 4 kişinin tutuklanmasıyla bizim kaygılarımızı da gittikçe artırmaktadır. Zira biz bunu çok iyi biliyoruz ki işyerinde başlayıp hastanede devam edip bir bütün olarak devam etmesi gereken bir olaylar bütünü var. Bu olaylar bütününe iki şekilde müdahale edildi. Olayın başlandığı zaman olay bir algıymış gibi gösterildi. Bir siyasi olay olarak gösterilmiş oldu. Aile linç edilmeye çalışıldı.

DOSYA İKİYE BÖLÜNDÜ
Dosyada gizlilik kararı olmasına rağmen dosyadan çıkarılan ulusal medyaya kadar servis edilmeye kadar ulaşan deliller ikinci müdahale ise dosya bir bütün olarak belirlenmesi gerekirken dosya ikiye bölerek iş yeri ve hastane boyutu şeklinde çevirerek, iş yerini iddianameye çevirerek haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunan Fadıl Şenyaşar’a 36 yıl cezaya gitmesinin mahkemenin akabinde de iki kişinin hastanede öldürüldüğünü biz bilmekteyiz. Yaralı bir şekilde hastaneye götürülen Celal var Ve yine çocuklarının yanına giden Esvet Şenyaşar var, Orada katlediliyor. Yaşanan bu tutuklanma olayları beklentilerimizi karşılamamıştır.


4 YIL SONRA İLK KEZ GÖZALTI OLUYOR
Ortada bir iddianame yok şu an, sadece iddianame de yer bulacak şahısların gözaltı işlemleri yapıldı. Düşünün bir soruşturma var, 4 yıl sürüyor. 4 yıl süren soruşturmanın failleri ilk kez gözaltına alınıyor. Bizi kaygılandıran şey olaya karışanlar hepsinin gözaltına alınmadığı yönünde, yaptığımız teşhislerin doğrultusunda hastane ve iş yerinde olaya karışan kişi sayısı 40’a yakın bu kişiler hakkında ilk kez gözaltına alındı. Ama teşhis edilenlerin hepsi değil. 11 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. Buradan olaya baktığımız zaman ortada daha bir iddianame oluşmadı. Haliyle teşhis edilen kişilerin hala isimleri hala dosyaya konulmadı. Tutuklanma süresini biz bilmemekteyiz.

Oturma eylemine başlarken talepleri netti.  Bir Fadıl Şenyaşar’ın serbest bırakılması, iki işyeri ve hastanede de yapılan katliama karışanların hepsinin yargı önüne çıkarılması ve yargılanması talebi
Bu talepler yerine getirilmediği sürece oturma eylemi devam edecektir” dedi.

Abdulkadir Çelikcan-Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

Adliye binası Adalet Nöbeti Şenyaşar Ailesi Şanlıurfa