Ağızdan çok cep yakıyor!

TAKİP ET

Her yıl Şanlıurfa'daki evlerin çatılarının kırmızıya bürünmesine neden olan isot, bu yıl aynı rengi vermedi. Geçen yıllara oranla daha az olan isot, bu yıl ağızdan çok cebi yakıyor.

Mutfak zenginliği ve lezzetiyle sürekli adından söz ettiren Şanlıurfa, acısıyla da ön sıralarda yer alıyor. Ancak isot denince ilk akla gelen Şanlıurfa'nın acısı, geçen yıllara oranla bu yıl daha az üretildi. Acısıyla ağızları yakan isot, bu yıl fiyatıyla cep yakıyor.

 

Geçen yıllarla aynı manzara halen yaşanmadı

Her yıl Ağustos ayının ortalarında kurutulmaya başlanan ve Şanlıurfa'nın geneline kırmızı görünümü veren isotun ekimi, yağışlar nedeniyle gecikmişti. Bu nedenle hasadı da geciken isot, Eylül ayının başlamasına rağmen halen Şanlıurfa'da geçen yıllardaki gibi manzara oluşturmadı.

 

Fiyat geçen yılın 2 katı

Geçen yıl 1 lira civarında alınan kurutmalık isotların fiyatı, bu yıl 2 katından daha fazla oldu. Kurutmalık sezonunun başlangıcında isot fiyatı 2 lira civarındayken, vatandaşlar fiyatın düşmesini bekledi. Ancak isotun fiyatının düşmesi beklenirken, fiyat tam tersine artış gösterdi. Şanlıurfalılar ise  fiyatı 2 ile 2,5 lira arasında olan isotun acısından mahrum kaldı.

 

Vatandaşlar fiyatın düşmesini bekliyor

Şanlıurfalılar kurutmalık isotların fiyatının düşmesini beklerken, yağışların başlamasıyla isot kurutma işleminin zorlaşacağı ihtimaline karşı bazı vatandaşlar yüksek fiyata rağmen acının serüvenine şimdiden başladı. Sıcak havaları fırsat olarak kullanmak isteyen vatandaşların sayısı az olduğundan dolayı geçen yıllara oranla evlerin çatıları kırmızıdan da acıdan da mahrum kaldı.

 

Ünü Türkiye'yi aşan Şanlıurfa'nın tescilli ürünü isot, yıl boyunca küçük ev işletmeleri ya da baharatçıların tezgahlarında, kurutulmuş olan isotlar, kalitesine göre kilogramı 30 ile 50 lira arasında alıcı buluyor.

 Murat Doğan / Urfa Değişim

vatandaşlar fiyatın düşmesini bekliyor ağızdan çok cep yakıyor! ağızdan çok cebi yakıyor haberle isot fiyatları