'Aileler yönlendirici olmamalı!'

TAKİP ET

Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Genel Müdürü Ömer Hebeş, üniversite adaylarının tercih sürecinde aileler destekleyici ancak yönlendirici olmaması gerektiğini belirtti.

Şanlıurfa'da Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS'ye giren binlerce üniversite adayı için tercih süreci devam ediyor. Her yıl binlerce üniversite adayı okuyacağı üniversiteyi tercih ederken, en fazla karşılaşılan sorun ise yanlış tercih oluyor. Birçok öğrenci, yanlış tercih yaptığından dolayı başladığı üniversiteyi bitiremeyerek yarıda bırakıyor. Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Genel Müdürü Ömer Hebeş ise Şanlıurfalı aileleri tercih konusunda uyardı.

Tercih döneminde ailelerin çocuklarına destek olmalarını ancak yönlendirici olmamaları gerektiğinin altını çizen Hebeş, "Türkiye genelinde (ÖSYM) 2019 verilerine göre TYT oturumu için başvuru yapan öğrenci sayısı 2 milyon 515 bin 12 ve bu sınava giren öğrenci sayısı ise 2 milyon 390 bin 491 olarak açıklandı. TYT'ye başvurduğu halde sınava girmeyen aday sayısı 123 bin 521, TYT sınavına girmiş olmasına rağmen sınavı geçersiz sayılan kişi sayısı ise sadece 303 olarak duyuruldu. 2019 AYT başvurusu yapan kişi sayısı 2 milyon 24 bin 549 olarak açıklandı ve AYT oturumuna katılan aday sayısı 1 milyon 880 bin 800 olarak duyuruldu. Ayrıca AYT oturumuna katılmayan aday sayısı ise 143 bin 749 olarak bildirildi. AYT'de sınavı geçersiz sayılan aday sayısı 89 ve AYT oturumu geçerli sayılan aday sayısı ise 1 milyon 880 bin 711 olarak ifade edildi." dedi.

 

Gençlerin tercihlerini son güne bırakmamaları uyarısında bulunan Ömer Hebeş, "Tercih sürecinde muhakkak uzmanlardan profesyonel destek alınmalı. Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi olarak Şanlıurfa'dan hiçbir öğrencimizin mağdur olmaması için gerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü gerekse de Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir şekilde çalışmalarımızı güçlü uzman kadromuzla sürdürmekteyiz. Bu bağlamda tercih danışmanlığı yapmak üzere 12 farklı noktada komisyonlar kurduk. Şanlıurfa RAM, Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Şehit Tanju Sakarya Anadolu Lisesi, Mehmet Zahid Kotku Anadolu İmam Hatip Lisesi, H.Sebiha Özlek Anadolu Lisesi, Şanlıurfa Kız Anadolu İmam Hatip, İMKB Çok Programlı Anadolu Lisesi, Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Şanlıurfa Anadolu İmam Hatip Lisesi, Süleymaniye Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Haliliye Belediyesi Bahçelievler Gençlik ve Eğitim Merkezi, Haliliye Belediyesi Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezinde öğrenciler tercihlerini yaparken, uzmanlardan destek alabilirler." diye konuştu. 

 

'Ailenin öğrencinin yanında olması önemlidir'

Tercih danışmanlığında öğrenci ve velilerin oldukça kararsız bir dönem yaşadıklarını dile getiren Hebeş, "Bu kararsızlıkların en büyük nedenlerinden bir tanesi de öğrencinin yeterli bir puan alamamış olması ve buna rağmen sevmediği bir üniversiteye yerleşmek istemesidir. Bu isteğin birçok nedeni olabilir. Arkadaşı üniversiteye giderken kendisinin geride kalmasına tahammül edememek, bir yıl daha sınava hazırlanarak stres altına girmeyi göze alamamak, hazırlık sürecinde ailesine maddi-manevi yük olmayı istememek gibi daha birçok sebep sıralayabiliriz. Böyle bir durumda öğrencinin karasızlıktan kurtulup sağlıklı bir karar vermesi için ailenin öğrencinin yanında olması oldukça önemlidir. Fakat bazı zamanlar var ki yukarıda saydığımız kararsızlık nedenlerine benzer durumları aileler de yaşayabilmektedir. Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Uzman kadrosuyla hem ailelerimizin hem de öğrencilerimizin bu tür kararsızlık gibi durumları aşmak için gerekli profesyonel desteği sunmaktadır." ifadelerini kullandı.

 

'Ailenin en büyük sorumluluğu çocuklarına rehberlik etmeleridir'

"Üniversite adaylarının tercih döneminde zorlandığı başka bir alan da ailelerin bu süreçteki yönlendirme istekleridir." diyen Hebeş, "Her aile, çocuğun geleceğini düşünmek zorundadır. Fakat bu durum abartıldığı zaman farkında olunmadan faydadan çok zarar verme eğilimi baş gösterebilir. Örneğin kan zafiyeti olan bir öğrenciyi doktorluk veya hemşirelik gibi bir mesleğe yönlendirdiğiniz zaman muhtemelen öğrencimiz stajyerlik döneminde eğitimini bırakacaktır ve bu durumda hem ekonomik hem de psikolojik olarak öğrenci ve ailesi olumsuz bir şekilde etkilenecektir. Üniversiteye giriş ve meslek seçimi uzun soluklu bir yaşamın ilk evresidir. Bireyin ilgili olması ve o alanda yetenekli olması seçtiği mesleğin ona başarı getirmesi büyük bir ihtimaldir. Çünkü ilgi artı yetenek eşittir başarı. Meslek seçimi bir gencin tek başına zorlanmadan verebileceği bir karar değildir. Aileler de bu sürecin bir parçasıdır ve ailelerin bu konudaki en büyük sorumluluğu öğrenciyi yalnız bırakmadan ona rehberlik etmesidir. Aile rehberliği bu anlamda destekleyici fakat yönlendirici olmamalı." şeklinde konuştu.

Murat Doğan / Urfa Değişim

ailenin en büyük sorumluluğu aileler yönlendirici olmamalı! Şanlıurfa rehberlik ve araştırma merkezi (ram) genel müdürü Ömer hebeş Ösym Şanlıurfa haberler