'Ailelere büyük sorumluluk düşüyor'

TAKİP ET

Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ömer Hebeş, bugünden itibaren başlayacak olan yarıyıl tatili ile ilgili öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Hebeş, öğrencilerin eğitim-öğretim hayatında başarıyı yakalaması için ailelere büyük sorumluluk düştüğünü söyledi.

Şanlıurfa'da yarıyıl tatili için son ders zili bugün çalıyor. Şanlıurfa'da 856 bin öğrenci, bugün karnelerini alıyor ve yarıyıl tatiline büyük bir heyecanla başlıyor. Kimi öğrenciler başarılı bir dönem geçirirken kimileri ise aynı başarıları yakalayamamanın üzüntüsünü yaşayacak.

Şanlıurfa Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Ömer Hebeş, yarıyıl tatilinin başlamasıyla ilgili öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Müdür Hebeş, velilerin karnesinde kırık not olan öğrencilere kesinlikle kızmaması gerektiğini belirterek, velilerin bu durumda neler yapmaları gerektiğini gazetemize anlattı.

'Çocuk için en değerli hazine anne ve babasının onu sevmesi'

Ailelerin karnesini alan çocuğa karşı olumlu hareketler sergilemesinin gerekliliğine vurgu yapan Müdür Hebeş, “Bazı durumlarda karne günü intiharların olması ya da çocukların kaybolmasını karnedeki duruma bağlayabiliriz. Çünkü karnesi kötü olup da ailesinden çekinen birçok çocuk var. Yarıyıl tatili başlamadan önce öğrenciler arasında karne heyecanı yaşanırken, karnedeki kötü notlar nedeniyle çocuğun suçlanmadan karnesinin değerlendirilmesi, ilişkileri güçlendirici bir tavrın sergilenmesi olumlu bir sonuç almak açısından önemlidir. Bir çocuk için en değerli hazine anne ile babasının onu sevmesi ve kendisine değer verildiğini bilmesidir. " dedi.

'Güveni zedelenen çocuklar, farklı duygular içine girebilir'

"Karne, kimi öğrenciler ve aileler için sevinç kaynağı olurken, kimilerinde ise üzüntü yaratabiliyor." diyen Hebeş, "Karnenin, çocuğun başarısını ve yeteneğini değerlendirmede nihai bir gösterge olmayıp sadece derslerinde bazı eksiklikler olduğunu görebileceğimiz bir belge olduğu unutulmamalıdır. Özellikle başarısız olarak kabul edilen karne notları nedeniyle kendine güveni zedelenen çocuklar, farklı duygu ve düşünceler içine girebiliyor. Akrabaların, komşuların merakla sorduğu karnenin olumsuz olması, öğrenciyi mutsuz ederken, ailenin çocuğu cezalandırıcı, toplum içinde küçük düşürücü davranışları, çocuğun öz saygısını tümüyle azaltacaktır. Çocuğun kişiliğine yönelik suçlamalar, çocuğu bu zorluklarla baş edemez hale getirebilir.  'Zaten senin okumaya niyetin yok, senden adam olmaz.' şeklindeki konuşmalar, çocuğun gelecek adına beklentilerinin azalmasına yol açmaktadır.” diye konuştu.

'Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın!'

Çocukların başarısı konusunda ailelere tavsiyelerde bulunan RAM Müdürü Ömer Hebeş, “Çocuklara neleri yapamayacaklarından çok nelerin yapılabileceğini anlatmak gerekir. Çocuğumuzun olumsuz ve eksik bulduğumuz davranışlar yerine olumlu bulduğumuz ve beğendiğimiz yönlerini vurgulamak, çocuğumuzun daha çok motivasyonunu artıracaktır. Karnesindeki düşük notları vurgulayarak çocuğu küçük düşürmeyin, çocuğunuzun tatilini zehir etmeyin. Zayıf karnenin altındaki nedenleri araştırıp, çocuğunuz ile çözüm yolları bullunuz. Çocuğun kapasitesinin üstünde beklenti içinde olmayın. Bu da çocuğun özgüveninin düşmesine sebep olabilir. Toplumumuzda genel olarak aileler, çocuklarını başkalarıyla kıyaslar. Bu yanlış bir durumdur. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın. Kıyaslama, çocuğun hem rencide olmasına hem de kıyaslandığı kişilere karşı kin duymasına neden olur. Çocuğunuzun sorumluluk bilincinin gelişmesine yardımcı olun. Karnenin sonuç getiren bir belge olduğunu, çocuğun kişiliğiyle bir bağlantısı olmadığını unutmayın. Başarıyı ödüle bağlı kılmayın. Tatil sürecinde çocuğunuz ile bol ve verimli vakit geçirmeniz çocuğun benlik algısını geliştirecektir. Çocuğunuzun sadece akademik başarısı ile değil, diğer özelliklerini de önemseyin. Ebeveynler, kötü karne karşısında, kişiliğe yönelik suçlamalardan, çocuklarına duydukları sevgiyi notlara endekslemekten ve olumsuz yanlarını öne sürmekten kaçınmalıdır. Çocuk iyi bir karne getirdiğinde de çocuğun çabası takdir edilmeli, kutlanmalı ve sorumluluğunu bilen biri olarak fark edildiği hissettirilmelidir.  Aileler başarı ya da başarısızlık durumunda da heyecanlarını fazla dışa vurmamalıdır. Olumlu ya da olumsuz duyguları fazlaca sergilemek, çocuğun kendisini değerlendirirken hep başkalarına bağımlı olmasına neden olacağı unutulmamalıdır." şeklinde konuştu.

'Öğrencilere de sorumluluk düşüyor'

Öğrencilerin de başarıyı yakalamaları için sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini söyleyen Hebeş, “Bazen hayatta kendimizi değerlendirebileceğimiz fırsatlar yakalarız. Yarıyıl tatili de bir dönemi değerlendirmek ve hedeflerimizi tekrar gözden geçirmek, kendimizi yenilemek için bir fırsattır. Bu fırsatı iyi bir şekilde değerlendirmek için aşağıdaki maddeler bize yol gösterebilir. Öğrenciler aldıkları karneyi bir dönemin değerlendirmesi olarak kabul etmelidir. Karnenin bir kişilik değerlendirmesi olmadığını ders çalışmanın ya da çalışmamanın bir sonucu olarak görmelidir. Eksik yönlerini bulmalı başarılı ve başarısız oldukları yönleri tespit etmeli,  bir sonraki dönem için bir planlama yapmalıdır. Akraba ziyaretleri yapılarak aile ile daha çok vakit geçirmelidir. Kendi yeteneklerini keşfedecek sosyal faaliyetlere yönlenmelidir. Ulaşmayı planladığınız yeni hedefler belirleyin. Bol bol kitap okuyun. Arkadaşlarınızla vakit geçirin. Sosyal medya ve internet kullanımı konusunda ölçülü olun ve en önemlisi bir sonraki dönem için hazırlıklarınızı planlayın." ifadelerini kullandı.

Haber: Murat Doğan / Urfa Değişim