Aksayan eğitimleri telafi edilecek

TAKİP ET

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Okula Dönüş Projesi ile Şanlıurfa'da ailesiyle birlikte tarlada çalışmak zorunda kalan dezavantajlı çocukların aksayan eğitimini telafi etmeleri için çalışmalara başladı. 72 saatlik yoğunlaştırılmış eğitim programında temel matematik, temel okuma yazma ve yaşan becerileri alanında etkinlikler yapılacak.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde okul çağındaki çocukların eğitimlerinin aksadığı en önemli nedenlerden biri çocukların aileleriyle birlikte tarımda çalışmaları oluyor. Bu durum bölgede eğitimin iyi seviyelere gelmesi önünde en büyük engel iken, en fazla çocuk nüfusuna sahip Şanlıurfa da en fazla dezavantajlı iller arasında bulunuyor.

 

Sınıfta olması gereken çocuklar tarlada çalışıyor

Şanlıurfa'da eğitim-öğretim yılının ilk aylarında binlerce çocuk okulda olması gerekirken, ailesiyle birlikte tarlada çalışmak zorunda kalıyor. Zaman zaman çocukların tarlada çalışmak yerine okula dönme gibi teşvikler yapılsa da çoğu kez çocukların eğitimlerinin aksaması engellenemiyor. Öyle ki eğitim-öğretim yılının son aylarında da çocuklar eğitimlerini yarıda bırakarak, tarım işçiliği yapmak için tarlaya gidiyorlar.



 



Şanlıurfa'nın eğitimde başarısız olmasının en önemli nedeni olarak görülüyor

Türkiye'deki illerin eğitim başarı sıralaması verileri göz önünde bulundurulduğunda Şanlıurfa, en son sıralarda yer alıyor. Okul başarısında son sıralarda yer alan Şanlıurfa, okuma oranında da sürekli bu başarısızlığını sürdürüyor. Şanlıurfa'nın eğitimindeki başarısızlığın nedeni öğretmen açığı, okulların eksikliği olarak görülürken, okul çağındaki çocukların tarım alanında çalışmalarının yoğun olması da eğitimin önündeki en büyük engel olarak görülüyor. Bu alanda zaman zaman çalışmalar yürütülse de çocuklar, eğitim dönemlerinde sınıfta olmak yerine tarlada çalışarak zamanlarını geçirmeye devam ediyor. Şanlıurfa'da ise eğitimi aksayan çocuk sayısının en fazla olduğu ilçe Eyyübiye olduğu belirtiliyor.

 

'Şanlıurfa'da eğitimin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaya çalışıyoruz'

Çocukların aksamaya uğrayan eğitimin telafi edilmesi için yapılan çalışmalar ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan TEGV Eğitim Programları Müdürü Devrim Uygan, "Eyyübiye ilçesi Türkiye genelinde çok farklı bir demografik yapıya sahiptir. Eyyübiye'de çok fazla çocuğumuz var. Bu çocukların bir kısmı tarım alanlarında aileleriyle vakit geçirdikleri için eğitim alanlarından, okullardan uzak kalıyorlar. Biz Hollanda Konsolosluğunun desteğiyle başlattığımız bir proje ile tarım işçisi ailelerin çocuklarına okuldan uzak kaldıkları süreyi telafi etmeleri için yoğunlaştırılmış bir içerik hazırladık. Bu içerik, temel matematik, temel okuma yazma ve yaşam becerilerini kapsayan 72 saatlik bir içeriktir. Bu içeriği, sadece çocuklarımıza destek olmanın yanı sıra ailelere de seminerler yaparak eğitimin önemini bölge halkına biraz daha anlatarak, bu çalışmanın toplumun tüm bireylerini kapsadığını ve kültürümüzde de eğitimin önemini biraz daha vurgulayacak şekilde organize olmaya çalışıyoruz." dedi.  



 



'Çocukları tarladan servislerle alarak etkinliğe getireceğiz'

Çocukların tarlada eğitimle zaman geçirmelerini sağlayacaklarını söyleyen Uygan, "Kasım ayında yerleşkeden dönen çocuklarımıza odaklanacağız, TEGV Eğitim Parkı'nda ve Mehmet Akif Ersoy ilkokulumuzun bahçesine konuşlandırdığımız Ateş Böceğinde de bu etkinliklerimizi vermiş olacağız. Okullarına geç dönen çocuklarımıza öncelikle bu etkinlikleri sunacağız. Çocuklar adapte olduktan sonra TEGV'de diğer etkinlikleri alabilecek. Nisan ayında yine çocuklar yerleşkelere gitmeye başladıklarında Ateş Böceğimizi Harran ilçesi Koyunluca bölgesindeki bir okulumuza konuşlandıracağız. Orada da servislerle tarlada bulundukları zamanı daha iyi değerlendirebilmeleri için Ateş Böceğimize getirilerek burada 72 saatlik yoğunlaştırılmış eğitimimizi vermeye çalışacağız. Özellikle toplumun her kesiminden desteğe ihtiyacımızın olduğunu vurgulamak istiyoruz. Hayata Destek Derneğinden ailelere erişimde, ailelere yönelik yapılacak olan seminerler konusunda destek almış olacağız. En önemli destekçimiz Şanlıurfa İl Müdürlüğüdür. Bu bölgede eğitimin biraz daha fazla konuşulmasını umuyoruz. Bizce bu bölgenin buna çok ihtiyacı var." diye konuştu.

 

'Etkinliklerde 3 ana alana odaklanıyoruz'

"Yapacağımız bu etkinliklerde 3 ana alana odaklanıyoruz." diyen Devrim Uygan, "Temel okuma yazma becerileri alanında ses bilgisinden hecelere, paragrafa ve paragrafı anlama bilgisine, öncelikle çocukların kelime repertuarını artıracak bir şekilde organize olduk. Temel matematik alanında, sayı becerileri  ritmik saymalar ve geometri ağırlıklı olacak. Bu program içerisinde birinci sınıf kazanımlarını düşünebiliriz ama çok oyunlu temelli çocukların da öğrenme becerilerini geliştirecek birtakım içeriklerle bunu vermeye çalışacağız. Yaşam becerileri alanında ise en fazla önemsediğimiz konu, çocukların kendi becerilerini, kendi potansiyellerini görmelerini sağlamak, duygularını anlamlandırıp kendilerini daha güzel ifade etmelerini sağlamaktır. Böylece okula geri döndüklerinde bir sorun yaşadıklarında arkadaşlarına ya da öğretmenlerine kendilerini daha iyi ifade etsinler ve özgüvenleri gelişsin. Amacımız burada çocukların sosyal uyumuna destek olmaktır. Aslında 'Siz gittiniz, biz sizinle birlikteyiz, size en iyi donanımı vererek geldiğinizde daha güçlü bir şekilde okula başlamanızı sağlamak istiyoruz' mesajını vermeyi amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

'2 bin çocuğa bu eğitimleri ulaştıracağız'

Ailelerin çocuklarının eğitimlerini daha fazla önemsemelerini amaçladıklarını sözlerine ekleyen TEGV Eğitim Programları Müdürü Uygan, "Biz yaklaşık 2 bin çocuğumuza 72 saatlik yoğunlaştırılmış eğitimi vermeyi planlıyoruz. Burada temel hedefimiz ailelere ne kadar eğitimi önemsediğimizi göstermek. Bu konuda çalışmalarımız, değerlendirmelerimiz ve tecrübelerimiz var. Ancak biliyoruz ki eğitim en öncelikli konular arasında değil bu bölgede. Asıl hedef eğitimi daha öncelikli hale getirmek ve aileleri bu konuda bilinçlendirmek. Biz sizin çocuğunuz, sizin geleceğiniz için buradayız." şeklinde konuştu.    



Murat Doğan / Urfa Değişim



aksayan eğitimleri telafi edilecek türkiye eğitim gönüllüleri vakfı (tegv) etkinliklerde 3 ana alana odaklanıyoruz 2 bin çocuğa bu eğitimleri ulaştıracağız ateş böceğinde de bu etkinliklerimizi vermiş olacağız harran ilçesi koyunluca bölgesindeki