Alternatif ürün "Aronya" meyvesi

TAKİP ET

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından" Aronya" meyvesinin alternatif ürün olarak üretilmesi için çalışma başlatıldı.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yürütülen sulama yatırımları sayesinde kentte başta, pamuk ve mısır olmak üzere buğday, arpa ve kırmızı mercimeğin ekim alanının artmasının yanında bu ürünlere alternatif ürün yetiştirilmesi için de çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

 

GAPTAEM Bahçe Bitkileri Bölümünde görevli Dr. Şehnaz Korkmaz liderliğindeki mühendisler, GAP Kalkınma İdaresi'nin desteğiyle, kentte, aronya meyvesinin yetiştirilmesi, yetiştirme koşullarının belirlenmesi amacıyla "Şanlıurfa koşullarında, sağlık kaynağı aronya meyvesinin adaptasyonu" projesi hayata geçirildi.

 

“Küçük bahçelerde yüksek gelir sağlayacak”

Proje kapsamında Koruklu Talat Demirören Araştırma İstasyonu'nda "Aronya" bahçesi oluşturularak meyvenin kentin sıcak ikliminde yetiştirilme koşulları incelendi.

Gelecek hafta hasadın yapılacağı bahçede yapılan incelemelerde sağlık açısından "süper meyve" olarak adlandırılan Aronya'nın kentin iklim koşullarına uyum sağladığı ve özellikle alternatif ürün olarak küçük bahçelerde yetiştirilerek üreticiye yüksek gelir sağlayacağı belirlendi.

 

Bir kilosu 25 kilo limana eşit

Proje lideri Dr. Şehnaz Korkmaz, "GAP Kalkına İdaresi ve Gap tarımsal Enstitüsü tarafından ortak yürütülen bir proje. Projenin ilk yılı adaptasyon çalışmasında olumlu sonuçlar aldık aronya bitkisi küçük ölçekli alanlarda tavsiye edilen yüksek gelir elde eden bir meyvedir. Bu bitki özelikle ezacılık ve tıp alanında gıda boyasında dondurmada reçel marmelat yapımında kullanılmaktadır. 1 kilo aronya bitkisinin prefonel içeriği 25 kilo limana eşit olduğu görülmüştür bu yeni yapılan bir çalışma. Bu projenin ilk yılı projenin içerisinde bahçe günü düzenleyip çiftçilerimize tanıtmaktı bu meyveyi yalnız pandemi nedeniyle bu çalışmamanızı hasat şenliğimizi erteledik. Gap idaresi tarafında çiftçilerimize tanıtılacaktır ürünümüz. Hasat ele yapılıyor bunun için bizim suda kurumakta olan oranlarımız var bu oranlarda bakılarak hasadımızı başlatıyoruz. 1 kilo meyve piyasada ki fiyatı 80 ile 100 lira arasında satışı gerçekleştiriliyor. Bunun kuru meyve olanı 140 ile 150 lira olarak belirlendi. Bunu kuru meyve olarak da pazarlanabiliniyor satışı gerçekleşiyor yaş meyve olarak da tüketile biliniyor. Adaptasyon süresinde çok olumlu sonuçlar aldık olumlu gelişmeler oldu içeriğinde antioksidan antiosyeni  felonik madde bileşiklerine sahip meyvelerde analiz sonuçları aldığımızda tam emin olacağız bu konuda şuanda uyum sağladı diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

 

Urfa’da ilk kez denenedi! Antioksidan özeliği yüksek bir meyve

Proje ekibinden Dr. Meral Anlağan Taş,"Aronya bitkisi bölgemizde ilk defa denenmekte oldukça suyu seven bir ürün projemizde damla sulama yöntemini uyguladık. Sulamalarımızı 2 günde bir yapmaktayız çalışmamız sonucunda aronya bitkisinin sulama, su ihtiyacını bulmuş olacağız toprak nem takibi yapmaktayız ve saatinde ölçülü olarak sulatmayız. Bazı hastalıkların tedavisinde antioksidan özeliği yüksek bir meyve. Küçük alanlarda ekilebilinir malum bizim bölgemizde fıstık geniş alanlarda ekilmekte ama bu ürünün bakıma hassas su ihtiyacı çok olduğu için biz mesela bitki elementlerini fevlikasyon yöntemiyle sistemden uyguladık. Hassas olduğu için küçük alanlarda tavsiye ediyoruz. Alınan notlar adaptasyon çalışması aronya bitkinin ilk hasadı suyu seve ve hassas bir bitki. Antioksidan özeliğe sahip kanser ve tümür tedavilerinde ve radyasyon tedavisinde kullanılmakta. Nardan daha çok antioksidan etkisine sahip."dedi

 

HABER:KADİR ÇELİKCAN