Altın düştü, hareketlilik başladı

TAKİP ET

Güvenli liman olarak görülen altının fiyatı yükselince kuyumcularda işler durma noktasına gelmişti. Ancak son günlerde fiyatlarında sert düşüş olunca, vatandaşlar birikim yapmak amacıyla kuyumcuların yolunu tuttu.

Koronavirüsün tüm dünyayı etkisine almasıyla birlikte ekonomi küresel anlamda çökmeye başladı.  Salgının etkileri nedeniyle Türkiye’de güvenli liman olarak görülen altındaki sert yükseliş evlenecek çiftlerin zor günler yaşamasına neden oldu. Ancak ekonomideki son hamleler ile birlikte gramı 530 TL’ye dayanan altın bugünlerde gramı 467 TL’ye düşünce vatandaş kuyumcuların yolunu tuttu. Kuyumcularda hareketliliğin başlaması esnafın yüzünü güldürdü.

 

Cumhurbaşkanın açıklamalarıyla düşüş başladı

Kapalı Çarşıda kuyumcu esnafı olan Veysel Zeynepli, pandemi nedeniyle altın fiyatlarının yükseldiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle başladı, “Altın fiyatları pandemi dönemi ile baya yükseldi, gramı 530 TL’ye kadar yükseldi. Son bir haftadır Cumhurbaşkanımızın açıklamalarının ardından Dolarda gevşemeye bağlı olarak tabi altında da gevşeme oldu,.şuanda gramı (462 ile 467) arası bir düşüşe geçti. Tabi bizim beklentimiz biraz daha düşmesi yönünde. Aslında altın her zaman güvenli bir liman olduğundan dolayı tekrar bir hareketlenme olacaktır düşüncesindeyiz. Şu anda 24 ayar, gram altının piyasada  satış fiyatı (467) lira, Çeyrek altın fiyatı, (767) lira’dan satıyoruz. Tam Cumhuriyet altının fiyatı 3 bin 100 liradan satıyoruz” dedi.

 

Yüzde 15 düşüş yaşandı

Zeynepli, altında yüzde 15 oranında bir düşüşün yaşandığını belirterek, “ Biraz daha da gevşeme olur, düşüş devam edebilir yönünde tahmin ediyoruz. Gramı 450 ile 440 liraya, düşme ihtimali var tabi bundan daha fazla düşme ihtimalini pek zannetmiyorum.” sözlerine ekledi. 

 

Altın satışları arttı

Altında düşüşün yaşanması ile bir hareketlilik olduğunu söyleyen Zeynepli, “Şuanda alım var vatandaş almaya daha çok yönlendi. Önceki zamanlarda olduğu gibi altın her düşüşe geçtiğinde, vatandaş altın almaya yöneliyor. Altın alımında baya bir artış oldu diyebiliriz. Tabi insanlar bundan önce baya bir zarar da etti.” İfadelerini kullandı

 

“22 ayar bilezik alsınlar”

“Özelikle yatırım ve tasarruf amaçlı olarak Cumhuriyet altını almalarını, 22 ayar bilezik almalarını tavsiye ediyorum. Bunlarda herhangi bir zarar etmeyeceklerdir.” Diyen Zeynepli sözlerini şöyle devam etti, “Altının ucuzlamasından dolayı vatandaş altın almaya geliyor ve dolayısıyla çarşının canlanmasına vesile oldu. Talepten dolayı normal piyasadan 3 ile 4 liradan fazla işlem görüyor.” dedi.

 

“Düğün sezonunda verim alamadık”

Pandemiden dolayı 2-3 ay boyunca insanların dışarı çıkamadığına dikkat çeken Zeynepli sözlerini şu şekilde tamamladı, “Kuyumcular odasının aldığı kararla hafta sonları ara ara iş yerimizi kapattık. Düğün salonlarının kapalı olmasından dolayı bu yıl düğün sezonunda pek bir verim alamadık. İnşallah altının düşmesiyle, beraber insanlarımız evlenecekler, ihtiyaçlarını giderecekler. İnsanlar eskiden düğünlerde, özel günlerde, yarım altın, çeyrek altınlar takılardı, şimdi ise insanlar 1 gram, yarım gram takmaya başladılar. Gene düşük ayar ve gramı az olan bilezik takılar almaya başladı. Muhakkak kalitesine yansıyor ve kalitesini bozuyor”