Altın, faiz kararına takıldı

TAKİP ET

Merkez bankalarının faiz artırımlarına devam mesajı vermesi, güvenli limana olan talebi azalttı. Yatırımcılar kâr satışlarına geçerken, gram altın da gerilemeyi sürdürüyor.

Kapalıçarşı'da 1.883 TL ile tarihi rekor seviyeye ulaşan gram altın, daha sonra 1.770 lira seviyesine düştü. Uzmanlar, son günlerde 1.800 TL civarında işlem gören gram altını dövizdeki artışın ayakta tuttuğunu ifade ediyor.

MERKEZ BANKALARININ FAİZ ARTIRIMLARI ALTIN TALEBİNİ AZALTTI

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını artırıyor. Fed'in ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) da faiz artırımlarına gideceğini açıkladı.

Merkez bankalarının faiz artırımlarının devam edeceği beklentisi, güvenli limana olan talebi azaltıyor. Yatırımcılar, faiz oranlarının artmasıyla birlikte getiri elde edecekleri diğer yatırım araçlarına yöneliyor. Bu durum, altın talebini azaltıyor.

GRAM ALTINDA GERİLEME DEVAM EDEBİLİR

Uzmanlar, merkez bankalarının faiz artırımlarına devam edeceğini öngörüyor. Bu durum, güvenli limana olan talebin azalmaya devam edeceğini ve gram altındaki gerilemenin devam edebileceğini gösteriyor.

DÖVİZDEKİ ARTIŞ ALTIN FİYATINI DESTEKLİYOR

Türkiye'de dolar/TL kurunda yaşanan yükseliş, gram altın fiyatını destekleyen bir diğer faktör. Dolar/TL kurundaki yükseliş, gram altın fiyatını dolar bazında daha cazip hale getiriyor. Bu durum, gram altın talebini artırıyor.

Uzmanlar, dövizdeki artışın devam etmesi halinde gram altın fiyatının da yükselebileceğini ifade ediyor.