Altın yatırımcısını tedirgin ediyor!

TAKİP ET

Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle ONS altında düşüş yaşanmasıyla altın fiyatlarında son bir hafta içerisinde düşüş yaşandı. Altındaki düşüş yatırımcısını tedirgin ettiğini belirten Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Emin Demirkol, bu durum geçici bir olay olduğunu vurguladı.

Altın ile evliliğin en yüksek olduğu iller arasında Şanlıurfa zirvede yer alıyor. Evlenecek çiftler altının pahalı olması nedeniyle zor günler yaşıyor. Son bir haftada altın gramının düşmesi evlenecek çiftleri ve borcu olanların yüzünü azda olsa güldürdü. Altın fiyatlarının düşüş yaşanması çocuklarını evlendirmek için harekete geçti. Altın fiyatlarının yükselmesi Şanlıurfa’da evlilikleri ciddi şekilde etkilemiş, vatandaşlar altın yerine imitasyona yönelim göstermişti. Son günlerdeki düşüş ile altına olan eğilim yeniden arttı.

Altının ons fiyatı 1800 dolardan 1664 dolara gerilemesiyle birlikte altın fiyatlarında da ciddi bir düşüş yaşandı. Şanlıurfa’da gram altın 981 TL’den işlem görürken, çeyrek altın alış fiyatı 1575, satış fiyatı da 1577 TL olarak işlem gördü. Cumhuriyet altını, alış 6 bin 486, satış 6 bin 490 TL olarak işlem gördü. Geçen hafta cumhuriyet altının satış değeri 6 bin 726 TL olarak işlem görmüştü.

Altın fiyatlarında yaşanan düşüş ile ilgili Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Emin Demirkol yaşanan düşüşü dolar fiyatlarındaki artışa bağladı.

Demirkol, altın fiyatlarında yaşanan düşüşü şöyle değerlendirdi. “Altının ons 1800 lira has gram olarak 1080’tlye kadar yükseliş göstermişti. Fakat şuan da altın ons 1664, gram fiyatı da 1003 lira civarındadır. Has altın olarak Urfa’da altın yakından takip eden yatırımcı olsun hem de çocuklarını evlendirmek isteyen aileler olsun bir takım endişeler var.”

“BİR TARAFIN İŞİNE GELDİ BİR TARAFINDA İŞİNE GELMEDİ”

Başkan Demirkol altın fiyatlarında yaşanan düşüşün bazı kesimin işine geldiğini bazı kesimi de ciddi şeklide zarara uğrattığını belirtti. Başkan Demirkol,  “Yaşanan düşüş altın yatırımcılarını kötü etkilerken, çocuklarını evlendirmek isteyen aileleri bir nebze olsun rahatlattı.  Altın fiyatlarında yaşanan düşüşle birlikte farklı bir denklem ortaya çıktı. Altının düşüşünde çok çeşitli etkenler var. Özellikle Amerika’daki veriler cari açık biraz yüksek çıkınca fed faizi yükseltme kararı aldı. bu faizi yükseltme kararı altının ons da düşmeye sebep oldu. Bu da uluslararası piyasada altının değer kaybetmesine neden oldu.” dedi.

“ALTINDAKİ DÜŞÜŞÜN BİRÇOK SEBEBİ VAR: BİRİNCİ SEBEP DOLAR YÜKSELİŞİ”

Altın fiyatlarının düşüş göstermesinin çeşitli sebepleri olduğunu söyleyen Başkan Demirkol başta gelen sebebin dolardaki yükseliş olduğunu aktardı.

Demirkol sözlerine şöyle devam etti: “Altının 1000 lira civarında olmasının sebebi dolardaki yükseliş, bu da Euro ve altın yatırım aracı olarak korudukları bir materyal o yüzden altındaki düşüş Ukrayna Rusya arasındaki savaştan da biraz etkileniyor. Avrupa ülkeleri ve Amerika bundan sonra Rusya parasını kabul etmeyeceğinden Rusya’da Euro ve dolarla satış yapmayacağını sadece Rus parasıyla satış yapacağını söyledi. Rusya’nın ekonomik gücünü zayıflatabilmek için buna göre üzerinde bir baskı vardı.

DÜŞÜŞ UZUN SÜRMEZ

Yaşanan düşüşün uzun sürmeyeceğini ve altının tekrar eski değerine geleceğini aktaran Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Emin Demirkol,“ Bu tabi çok fazla uzun sürmez dünyadaki en büyük yatırım aracı fiziki olarak altındır, eski düştüğü yerden yine fiyatının yükseleceğini düşünüyorum.

Serbest piyasa arz talep meselesi talep oldukça fiyatlar artar. özellikle faizlerin yükselmesiyle biraz borsa ve faize yöneliyorlar, dolayısıyla altına oran azalmış oluyor.

Tabi aydan aya merkez bankasının almış olduğu kararlar var, altının yükselmesi bunları çok fazla etkiliyor. O yüzden faizleri düşürme kararı almışsa altında bir yükseliş olabilir ama yeniden faiz artırmaya gidilirse bu ara ülkelerin cari açıkları çok fazlalaşacak bu da en kötü ihtimal karşılıksız para basmanın bile gerekeceği durulara götürür bu yüzden piyasayı kendi seyrine bırakmakta arz talebi kontrol altına tutmakta fayda var.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Emin Demirkol Küresel piyasalar