Altına olan talep arttı

TAKİP ET

Hafta sonu yasaklarının kalkması ve düğün sezonun açılmasıyla birlikte altına olan rağbet arttı. Kuyumcularda eski tarihli altın bulmak ise zor.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde birçok kentte hafta sonu yasaklarının kalması ve düğün için verilen yasakların kısmen esnetilmesiyle birlikte altına olan talep arttı. 24 ayar altında bir dönem gramı 450 liraya çıkan altın daha sonra 400 liraya kadar düşünce altın alıp satma süreci hareketlendi.

Özellikle yakın bir zamanda evlenmeyi düşünen çiftler kuyumcuların yolunu tutarak düğün hazırlıklarına başladı. Altın fiyatlarının eskiye nazaran biraz düşük olması piyasanın hareketli olmasını sağladı.



İNİŞLER VE ÇIKIŞLAR TEDİRGİNLİK YARATIYOR
Altındaki kısa süreli iniş ve çıkışlar piyasa da bir tutarsızlığın hâkim olmasına neden olduğunu belirten Kuyumcu esnafı Veysel Zeynepli, “Bu tutarsızlıklar vatandaşın şaşırmasına neden oldu. Önceki aya göre altına olan talep arttı.  Cumhurbaşkanımızın açıklaması sonrası hafta sonu yasakların kalkması ve düğünlerin tekrar yapılmaya başlamasıyla, insanlar daha çok altın almaya başladılar. Yasaklardan öncede düğün için altın alınıyordu fakat şuan ki duruma göre daha çok düğün yapılmaya ve altın alınmaya başlandı. Yapılan açıklamadan sonra, daha çok altın piyasası hareketlendi.” dedi.

SABİT FİYAT HERKES İÇİN FAYDA SAĞLAYACAK
Belirsiz piyasanın kendilerini de etkilediğini kaydeden Zeynepli, “Biz kuyumcuları da çok etkiliyor. Haliyle satış yapamıyoruz, işler durgunlaşıyor. İnsanlar altın alamıyor ama altın düzeli bir fiyatla sabit seyrederse, insanlar talepleri doğrultusunda bizimde satış oranlarımız yükselir. Taleplerde bu süreçten sonra artacağını öngörüyoruz, yasakların kalkması, insanların alışverişe yönlenmesine neden oluyor. Tabi birde hafta sonu memur ve çalışan kesim hafta sonu çıkamıyorlardı bu yönde düşünecek olursak, artık hafta sonu yasak olmadığından dolayı vatandaş hafta sonu alışverişler yapacakları için buda satışların artmasına katkı sağlayacak. Urfa halkı altını borsada işletmeyi pek sevmiyor. Yatırım amaçlı canlı altın alıyorlar. Halk deyimiyle yastık altı yapmaktalar”

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim