Amazon mozaikleri, kadınların eliyle yayılıyor

TAKİP ET

Roma dönemine ait Savaşçı Amazon Kraliçelerinin mozaikleri, kadınların elinden işlenerek Türkiye'nin her bölgesinde sergilenecek. Karaköprü Belediyesi bünyesinde açılan mozaik kursuna katılan kadınlar, taşları tek tek kırarak Amazon Kraliçesinin tablosunu yapıyorlar.

Mozaik şehri Şanlıurfa’da mozaik sanatı her geçen gün daha fazla ilgi görmeye devam ediyor. Karaköprü Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kurulan Mozaik kursuna kadınlar gönüllü olarak katılıyor. Farklı renklerde dağlardan toplanan taşları kelpetenle tek tek kıran kursiyerler, Mozaik Müzesinde bulunan eserlerin benzerini yapıyor.

 

İlerleyen süreçte daha büyük ölçülü çalışmalar yapılacak

Aralık ayında başlayan kursun ilk kursiyerlerinin çalışması Savaşçı Amazon Kraliçesinin mozaik çalışması oldu. Burada küçük ölçülü 9 parça şeklinde başlanan kursta ilerleyen süreçte daha büyük ölçüde çalışmaların yapılması planlanıyor. Şanlıurfa’da mozaik sanatının daha fazla yaygınlaşması için yapılan çalışmalar Türkiye’nin her bölgesinde sergilenecek.

 

‘Kadınlarımız mozaiği da daha fazla ilerletecek’

Mozaik kursuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Mozaik kursu eğitmeni İbrahim Halil Anlı, “Buradaki kursiyerlerimize öncelikle taş kırmayı öğretiyoruz. Kırılan bu taşları önceden belirlediğimiz çalışmaya göre yapıştırmaya başlıyoruz. Daha sonra arka fonları yapmaya başlıyoruz. Bu çalışmanın başlaması bir buçuk aydan fazla oldu. Biz bu kursa başlarken, önce kolaydan zora doğru gitmeyi planladık. Ancak sonra en zordan başlarsak, zaten kolayın kendiliğinden olacağını düşündük. Şu anda Amazon kadın savaşçısı mozaiğini yapıyoruz. Bu, Şanlıurfa Mozaik Müzesinde bulunan çalışmalarımızdan biridir. Bu çalışmamız 1.80-1.32 metre boyutunda. Önümüzdeki süreçte ise 10-15 metre büyüklüğünde bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Bu çalışmaya sadece kurs olarak bakmıyoruz, kadınlarımızla bu çalışmayı daha çok ilerletmeye çalışacağız.” dedi.  

 

‘Mozaiği Şanlıurfa’ya özgü hale getirmeye çalışacağız’

Mozaiğe ilginin daha da artması için çalışma alanlarını genişleteceklerini söyleyen Anlı, “Kursiyerler 275 saatlik dersin ardından sertifika alacaklar. Bu kurs sonucunda bu işi öğrenerek evde sipariş alarak kendileri yapabiliyorlar. Bunu ülke genelinde sergiler halinde yapacağız. Her kursiyerimizin kendine ait bir çalışması var. Bu çalışma 9 parçadan oluşuyor. Şu anda Şanlıurfa’da mozaikle ilgilenen çok nadir kişi var. Bunu Şanlıurfa’ya özgü hale getirmeye çalışacağız. Bilindiği gibi Şanlıurfa’da mozaik, çok geniş bir alana sahiptir. Ancak bunun kursları pek yaygın değil. Bu nedenle Karaköprü Belediyesi tarafından açılan kursla her tarafa yaymaya çalışacağız. Mozaikte kullandığımız taşlar doğaldır. Bunları dağlardan toplanarak bazı firmalar tarafından ince işlenip bize ulaşıyor.” ifadelerini kullandı.  

  

Şeyhan: Eğlenceli ve geliştiricidir

Çiğdem Şeyhan, İlk olarak Halk eğitim Merkezinde mozaik çalışmasını gördüğünü ve merak ettiğini kayıt yaprak başladığını ve ardından ise günülü olarak devam ettiğini ifade etti. Şeyhan, “Günüllü olarak burada bulunmaktayım, elimdeki tabloya bakarak taşları yontuyorum ve ona göre tablonun üzerine yerleştiriyorum. Ve kendi isteklerim çerçevesinde güzel bir tablo oluşturuyorum. Antik bir şehirdeyim ve bu amazon bir kadın tablosudur. Ve daha farklı çalışmalar da yapıp sergilemeyi düşünüyoruz. Buradan katılmak isteyen kursiyerlere sesleniyorum. Eğer katılmak isteyen varsa hem eğlencelidir hem de zaman açısından geliştirir. Elimdeki resim sekiz parçalıdır, sonunda resimleri birleştirip tablomuzu tamamlıyoruz. İlerleyen zamanda daha farklı desenler ve çalışmaları araştırıp kendimi ve buradaki çalışmayı ilerletmeyi düşünüyorum. Şu an elimdeki çalışma iki aya yakındır, yapıyorum çok beğenerek yapıyorum.” şeklinde konuştu.

 

Güner: Taşları kırmada zorlanıyoruz ama çok eğlenceli buluyoruz

Mozaik sanatının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan kursiyer Sümeyra Güner, Amazon Mozaik çalışmalarını elinde yontuğu taşları kırarak tablosuna yerleştiriyor. Güler, Mozaik çalışmasında kullandıkları taşları kırmanın bazı taşların sert olduğunu ve onun için de zorlandığını söyledi. Güler, çalışmayı hobi olarak yaptığı amazon kadını yapmaktan ise keyif aldığını belirtti.

 

Nurten Kurtboğa, Mozaikten çok keyif aldığını ifade ederek, “Şu anda Amazon Kadını çalışmamız var. Çok severek yapmak istediğim  bir sanat dalıdır. Kurstan çok memnunum. Hocamız sanatsal anlamda çok bilgilidir. Bu da bizim açımızdan iyidir. Mozaik çok zevkli ve çok sürükleyici bir çalışmadır. Aynı zamanda el sanatları çalışmalarında da kağıt boyama ve daha farklı çalışmalar mevcuttur.” sözlerine yer verdi.

Murat Doğan / Urfa Değişim

mozaik sanatı amazon mozaikleri roma dönemine ait savaşçı amazon kraliçeleri Şanlıurfa karaköprü belediyesi