"Arazi için yorum yapmak için henüz erken"

TAKİP ET

Tartışmalarla gündemde yer almaya devam eden Eyyübiye Kampüsünün 44 dönümlük arazisinin Eyyübiye Belediyesi'ne tahsisi projesi ile ilgili bir açıklama da Şanlıurfa Mimarlar Odası'ndan geldi. Mimarlar Odası, incelemelerin yapıldıktan sonra projenin uygun olup olmayacağının Şanlıurfalılara duyurulacağı belirtildi.

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş'un geçtiğimiz günlerde Harran Üniversitesi Eyyübiye Kampüsünün 44 dönümlük alanı üzerine belediye hizmet binası ve kamu kampüsünün yapılacağını açıklamasının ardından, proje gündemde tartışılmaya devam ediyor. Çalışma Grubu tarafından projenin çevredeki tarım arazilerine de zarar vereceği belirtilirken, Şanlıurfa Mimarlar Odası, projenin zarar verip vermeyeceğinin henüz belli olmadığını belirtti.



Söz konusu kamu kampüsü yapılacağı söylenen 44 dönümlük alan ile ilgili Şanlıurfa Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son zamanlarda Şanlıurfa'da bir grup tarafından gündemde tutulmak istenen Harran Üniversitesi'nin Eyyübiye Belediyesi'ne 44 dönümlük arazinin  tahsis etmesi hususunda da Şanlıurfa Mimarlar Odası olarak hassasiyet gösterme ve açıklama yapma gereği duymuş bulunmaktayız. Şimdiye kadar bu şehirde şehrin menfaatlerini gözeterek yapılmış veya yapılacak projeleri teknik bir dil ile olumlu ya da olumsuz değerlendirdik.



 



'Başkan Kuş, projenin henüz kesin olmadığını bize iletti'

Gündemimizdeki Harran Üniversitesi'nin tahsis ettiği arsa için kamuoyunda yapılan açıklamaları takip ettik. Bu açıklamalarda dile getirilen ilgili meslek odalarından görüş alınmadığı belirtildi. Öncelikle şunu demek istiyoruz. Mevzu bahis arazi ile ilgili, Mimarlar Odası olarak konunun yakından takipçisi olduk  ve takip etmeye de devam ediyoruz. Bu açıklamalardan önce Belediye Başkanı Mehmet Kuş ile görüş alışverişinde bulunduk. Başkan Kuş, bu arazi ile ilgili herhangi kesin bir projenin olmadığını ve bu arazi üzerine yapılacak projenin kendi teknik ekibi ve ilgili meslek odalarından görüş alınıp yapılacağı, şimdilik  fikir aşamasında olduğu ana temanın kamu yararı ve Eyyübiye halkının çıkarları üzerine inşa edilmesi ilk tercihleri olacağını belirtti.



 



'Bu arazi ile ilgili yapılacak olan değerlendirme için çok erken'

Yapılan açıklamalarda ilçede mesire alanlarının bulunmadığı dile getirilmiştir. Oda olarak yaptığımız tespitlerde ilçede mesire alanının bulunduğu ve Eyyübiye Belediyesi tarafından yapılması planlanan 2 adet yeni yeşil alan projesi için odamızın görüşü alındığı ve Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini belirtmek isteriz. Mimarlar Odası olarak bu arazi hakkında yapılacak değerlendirmenin çok erken olacağı, ortada daha olgunlaşmış bir proje olmadığı  için hayali değerlendirmelerin uygun olmayacağını belirtmek isteriz. Teknik olmayan bir grup tarafından fikir aşamasındaki bir projenin somut delillere dayandırılmadan, açıklamalar yapması  bu denli projeleri kamuoyuna  yanlış aktarmış olacaktır. Şehrimizde proje üretme hedefiyle yola çıkan teknik insanların ve yöneticilerin üretecekleri projelere zarar vermiş olacaktır. Özellikle Eyyübiye ilçesi gibi daha çok gelişmeye ihtiyacı olan bölgede  bu denli yapılan açıklamalar, amacının dışına çıkılıp yatırımların ve projelerin yapılmak istenmediği kanaatindeyiz. Bu tür açıklamaların teknik olmayan kişiler tarafından değil de doğru bir şekilde  liyakat sahibi, konuya hakim kişilerce yapılması gerekmektedir."



 



'ŞUSKİ imar planı için tedbir amaçlı itirazımızı yaptık'

Şanlıurfa Mimarlar Odası tarafından ŞUSKİ'nin imar planı ile ilgili de ifadelere yer verildi. ŞUSKİ ilmar planı ile ilgili teknik araştırmaların devam ettiğini belirten açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Haliliye ilçe sınırlarında bulunan Ertuğrul Gazi Mahallesi'ndeki 29.03.2018 tarihinde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale usulü şeklinde satılan  ŞUSKİ arazisine yapılan imar planı tadilatına tedbir amaçlı  resmi olarak itirazımızı 21.11.2019 tarihinde yapmış bulunmaktayız. Şanlıurfa Mimarlar Odası olarak bu konu hakkında araştırma  komisyonumuz teknik olarak araştırmalarını yapmaya devam etmektedir. Gündemde olan somut delillere dayanmayan açıklamalara her zamanki gibi  teknik oda bilinciyle hareket edip araştırma komisyonumuzun elde edeceği teknik bilgileri siz Şanlıurfa kamuoyuna en kısa sürede aktaracağız."

 

arazi için yorum yapmak için henüz erken tartışmalarla gündemde yer almaya devam eden eyyübiye kampüsünün 44 dönümlük arazisi belediye hizmet binası ve kamu kampüsü proje gündemde tartışılmaya devam ediyor teknik bir dil ile olumlu ya da olumsuz değerlend