Arpa hasadı buruk başladı

TAKİP ET

Şanlıurfa'da ilk arpanın hasadı Akçakale ilçesinde yapıldı. Ancak Nisan ayında yağışların olmaması nedeniyle rekoltede düşüş bekleniyor.

Şanlıurfa’da hasadı yapılan sezonun ilk arpası Zahireciler Borsasında açık artırma usulüyle satışa sunuldu.  Arpa, esnaf Salih Tugay tarafından kilosu 2 lira 50 kuruştan satın alındı. Ancak gübre, ilaç ve mazot fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çiftçi elde ettiği verimden kar edemeyecek.

Akçakale ilçesine bağlı Taylıca Mahallesinde çiftçi Abdullah Aslantay tarafından üretilen arpa, açık artırma usulüyle satıldı. Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, sezonun bereketli olmasını diledi. Sezonun ilk arpa hasadının hayırlı uğurlu olmasını dileyen Kaya, hasadı yapan çiftçi Abdullah Aslantay'a altın hediye etti.

REKOLTE DE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Zahireciler Borsası Başkanı Feridun Turan da hasat sezonun hayırlı ve bereketli geçmesini diledi.
Esnaf ve çiftçiler ise bu yıl yıl yağışların az olmasından dolayı ürün rekoltesini düşük beklediklerini söyledi.

GÜBRE VE İLAÇ FİYATLARI YÜKSELDİ
Gübre ve ilaç fiyatlarında yaşanan zamlar nedeniyle eli kolu bağlanan çiftçi elde ettiği verimin düşük olmasından dolayı yılı zararlı kapatması bekleniyor. Özellikle gübredeki yükseliş çiftçinin belini kıran en önemli giderler arasında yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı gübre desteği yüzde yüz artırması çiftçiye bir nebze de olsa ilaç oldu.

KURAKLIK İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK
Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da kuraklık endişesi yaşanırken, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’dan tedbir açıklaması geldi. Şanlıurfa’nın da aralarında olduğu ve çoğunlukla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olan illerde kuraklık yaşanıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’yi etkisi altına alan kuraklığın üretime etkisi ve alınması gereken tedbirlerle ilgili kuraklığın görüldüğü illerin ziraat odası başkanlarıyla video konferansla görüştü. Toplantıya Şanlıurfa’nın yanı sıra Aksaray, Amasya, Batman, Burdur, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, İzmir, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Siirt, Sivas, Şırnak, Tunceli ve Van ziraat odası başkanları katıldı.

Bayraktar, önümüzdeki hafta içerisinde bölgelerden gelecek bilgiler doğrultusunda kuraklığa ilişkin genel bir değerlendirme yapacağını belirtti.

Abduselam Yavuz / Urfa Değişim