Arslan: Artık dışarıdan hasta alıyoruz

TAKİP ET

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Yrd. Dr. Erkan Arslan, hastanedeki son gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tüp bebek merkezi ile ilgili olarak Arslan,"Bakanlığın beklediği oranı çoktan aştık. Gebe oranlarının artmaya başladığı, sistem oturdu. Gebelik oranı yüzde 25-30 arasında değişiyor."dedi.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, adından sıkça söz ettirmeye başladı. Yaptığı önemli operasyon ve çalışmalarla birlikte bölgeden hasta almaya başladığı bildirildi. Tüp bebek merkezi, genetik laboratuarı, Prematüre hastalığına yönelik yapılan başarılı çalışmalar, palyatif bakım merkezi Şanlıurfa'ya kazandırılması ile ilgili gazetemize bilgi veren Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi  Yrd. Dr. Erkan Arslan,"Yaklaşık olarak 3,5 ay içerisinde başarı oranımız arttı. Tüp bebek merkezi ile ilgili sistemi oturttuk. Bakanlığın beklediği oranı çoktan aştık. Gebe oranlarının artmaya başladığı, sistem oturdu. Cihazlarımız çok iyi. Gebelik oranı yüzde 25-30 arasında değişiyor resmi rakam. Bununla ilgili plan ve programı yaptık. Genetik Laboratuvar, DNA meteobilizmaları Türkiye'de bu tür mekanizmalar az var. Van'dan, Gaziantep'ten Diyarbakır'dan hasta almaya başladık."dedi.

HASTALIĞIN EN ÇOK GÖRÜLME İHTİMALİ ŞANLIURFA'DA

Şanlıurfa'da da yeni bir merkezin kurulduğunu ifade eden Arslan,"Prematüre dediğimiz yeni doğumda doğan çocuğun temel gıdası anne sütüdür. Allah'ın hikmeti gereği bazen de anne sütü bebeğe zehir olur. Topuk kanıyla tespit ediliyor.  O merkez Şanlıurfa'da kuruldu. Neden bu merkez önemli. Çünkü Şanlıurfa, en çok doğum gerçekleştiren illerin başında geliyor. Bu hastalığın görülme ihtimali Şanlıurfa'dır. Geçtiğimiz günlerde böyle bir durum ile karşılaştık. Anne sütü verdirmedik. Eğer anne sütü alırsa o bakteri çocuğun vücudunda, beyninde depolanacaktır. Cihazla artık bunu tespit ediyorsunuz, anneye vermiyorsunuz. ileride çocukta geri zekiliği olmayacak. Çocuk için çok önemli, metabolizma labaratuvarı, genetik labaratuvarı ve tüp bebek merkezi, palyatif bakım merkezi açtık."diye konuştu.

YENİ BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ

Harran Üniversite Tıp Fakültesi'nde palyatif bakım merkezi hayata geçirdiklerini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:"Palyatif son dönem hastalığıdır. Kanser ve nörolojik hastalıklar bulunuyor. Evde bakıma muhtaç hastaları ifade ediyor. Sürekli yatalak olur, sırtında yaraların çıktığı son dönem hastalardır. Bakanlık 2014 yılının sonlarında evde bakım, sosyal hizmetler ve daha sonra hastanelerin bu işe el atmasını isteyerek palyatif bakım merkezlerin hastanelerde açılmasına karar verdi. Evde bakılamayan hastaların evde bakılmasına yönelik amaç hedefleniyor.

PALYATİF BAKIM MERKEZLERİYLE HASTALAR MAĞDUR OLMAYACAK

Hastalar evden alınıp, 10-15 gün içerisinde bakımları gerçekleştiriliyor. Tüp Merkezindeki bazı cihazlar, Türkiye'nin 4-5 yerinde bulunuyor. Artık video yöntemiyle akciğerlerin içerisine bakabiliyoruz. Ebus ile ilgili eğitim merkezi açacağız. Bu gelişmeler güzel bir şey. Alzheimer ve göğüs ameliyatı cihazı, şu aşamada protokol aşamasında. Prosedürü anlaştık. Makul ücretlerle gerçekleştireceğiz operasyonları. Amacımız, buraya tamamen hizmet. Bu cihazı kullanabilecek bir hocamız var, bölüm başkanımız. Cihaz ile bir aksilik çıkmazsa hizmete sunulacak. Önemli olan üniversitenin altının ne kadar dolu olduğudur."

ÖMER DODANLI - ZEKİ ALTUNDAĞ