"Asbap gecesi" canlandırıldı

TAKİP ET

'Evlilik ve Mobilya' fuarında Şanlıurfa'da unutulmaya yüz tutmuş olan düğün geleneği Asbap gecesi canlandırıldı. Asbap gecesi geleneği fuarı ziyaret eden vatandaşlar tarafından, büyük bir ilgi gördü.

Rengarenk, ışıl ışıl, farklı türlerden gelinlik ve mobilyalar ile her genç kızın hayalini süsleyen ‘Evlilik ve Mobilya’ fuarı Şanlıurfa'nın unutulmaya yüz tutmuş bir geleneğine ev sahipliği yaptı. Evlilik ve Mobilya’ fuarında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından Urfa düğünlerinde bir gelenek olan ve unutulmaya yüz tutan "ASBAP" gecesini canlandırıldı.

Tiyatroculardan biri damat oldu, damat alandaki standa arkadaşları ile birlikte gelerek damat tıraşı oldu. Tıraş olduktan sonra elbiseleri tepsiye(sini) konuldu arkadaşları tarafından havaya kaldırılarak yöresel türküler, halay ve zılgıtlar eşliğinde gelini almaya gittiler.



“ASBAP GECESİ URFA GELENEKLERİNDE BİR ŞÖLEN ŞEKLİNDE YAPILIR”
Asbap gecesinin Şanlıurfa yöresine özgün bir gelenek olduğunu anlatan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül “ Şanlıurfa’nın yaşatılması gereken ama şu anda yaşatılmayan bir geleneği asbap gecesi. Asbap gecesi bir şölendir damadın giydirme şöleni, damat giydirilirken de etrafa şekerler bozuk paralar saçılır. Daha sonra sini tepsi içinde, damadın kıyafetleri getirilir ve davullar zurnalar, şarkılar türküler, eşliğinde damat giydirilir.


“EVLİLİĞİN TEMELİ SAĞLAM ATILDIĞINDA EVLİLİKTE SAĞLAM BİR ŞEKİLDE YÜRÜR”
Nedir bu kadar bu damadın girilmesi önemseniliyor, aslında bakılırsa orada evliliğin temeli atılıyor. Evliliğin temeli sağlam atıldığı zaman, bundan sonra evlilik sağlam yürüyordu demektir. İşte asbap gecesi bu temlerden biriydi. O damadın kendi elbisesi asbap dediğimiz elbisesini giymesi, bir şölen, o elbisenin gelmesi bir şölen, kız evine kıza ait bir takım takıların gitmesi ayrı bir şölen, kına yıkılması kına gecesi bir şölen ve bunların hepsi ayrı ayrı şölenlerdi. Bu evlilik öncesi faaliyetler çalışmalar işte sakal öpülmesi dediğimiz yaşlıları misafir edilmesi, hepsi ayrı bir şölen ve bütün topluma duyurulan ve bütün toplumun kabullünü sağlayan törenlerdir. Ve ben diyorum ki Keşke bu günlerde de bunlar olsaydı diyorum.”şeklinde konuştu.

“BUGÜN Kİ MİZANSENİMİZDE MAZİYE YOLCULUK YAPMAYA ÇALIŞTIK”
Tiyatrocu Hasan Ocakoğlu:”Asbap gecesi geleneği Şanlıurfa’mızın eskilere dayanan bir kültürü, geleneğidir. İnsanlar düğünlerini yaparken çeyizi alırken, damadı giydirirken ve tıraş ederken yapılan etkinliklerdi bunlar. Eskiden düğünler avlulu evlerde olurmuş düğünler yapılırken işte sokak aralarında müzik eşliğinde damat damadın babası ve arkadaşları kirvesi eşliğinde gidip çeyizi alıp, damadı tıraş edip, ondan sonra gelini almaya gittikleri bir olaydır. Bizlerde Şanlıurfa basın ve halkla ilişkiler daire başkanlığına bağlı olan şehir tiyatrosu olarak bu gün bir nebze olsun mizansenini yapmaya çalıştık, evlilik fuarının dokusuna da uygundu. Urfa’mızın bir kültürüydü ben ve benden sonra ki jenerasyonun bu tür olaylara hâkim olabilmesi için bizler basın ve halkla ilişkiler daire başkanlığı olarak bundan sonra bu tür etkinliklerimize daha çok yer vererek devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
 

‘Evlilik ve Mobilya’ fuarı Asbap gecesi