Asgari ücret 8.500 vekil maaşı 73.379 lira oldu!

TAKİP ET

Asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk zammın ardından milletvekili maaşları 56.445 liradan 73.379 liraya çıkarıldı.

Yapılan zam, memur ve emekli aylıklarına uygulanan yüzde 30'luk zam ile aynı oranda gerçekleşti. Emekli milletvekili maaşı da aynı oranda zamlanarak 51 bin TL'ye yükseldi. TBMM çatısı altında 2 yıl süreyle milletvekilliği yapanlar emeklilik hakkı kazanabiliyor ancak prim ve gün sayısı açısından bir sınır olmasa da eski vekillerin, emekli milletvekili maaşı alabilmesi için yaş şartını tamamlaması gerekiyor. Yani Meclis'te şu an milletvekili olarak görev yapan genç vekiller, bir sonraki seçimde milletvekili seçilmeseler bile emeklilik hakkı kazanabilecekler ancak bu emeklilik hakkından yararlanabilmek ve emekli maaşı alabilmek için "emekli olma yaşını" beklemek durumunda kalacaklar.

TBMM personeline ödenen bütçe yalnızca milletvekilleri ile sınırlı değil. Her milletvekili, yasama faaliyetlerinde kendisine yardımcı olması amacıyla 3 kişiye kadar danışman tutabiliyor. Bu danışmanların da ücretleri hazineden ödeniyor. Danışmanlar, vekillere sağlanan özlük haklarından yararlanamıyor olsalar da birçok memur kadrosuna sunulan hizmetler kendileri için de geçerli oluyor. 2022 yılında 18 bin lira olan danışman maaşının ne kadar olduğu henüz açıklanmasa da aynı şekilde yüzde 30'luk bir artışa gidilme ihtimali oldukça yüksek. Bu sonuçla birlikte 2023'te geçerli olacak milletvekili danışman maaşı da 23400 lira olacak.

Milletvekili danışmanının istihdam edilmesi, tamamen danışman olunacak vekilin insiyatifi doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Danışmanlık yapacak kişide aranan temel şart 4 yıllık bir fakülteden mezun olması. Danışman, bunun dışında herhangi bir sınava tabii tutulmadan göreve başlayabiliyor.

Şanlıurfa Haberler