Asgari ücret, geçimi karşılamıyor

TAKİP ET

2020 yılı asgari ücret 2 bin 324 TL olarak belirlenirken, yapılan araştırmalara göre Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan 4 kişilik ailenin aylık asgari geçim miktarının 2 bin 672 TL olduğu belirtildi. Bu durumda Şanlıurfa ve çevredeki illerde asgari ücretle çalışanların her ay 348 TL açığı oluyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde işsizlik oranının her geçen gün artmasının yanı sıra gelen zamlardan dolayı yaşam giderek zorlaşıyor. Bölgede aylık geçim ücreti 2 bin 672 TL olarak belirlenirken, asgari ücretin miktarı bunu karşılayamıyor. Bu nedenle bölge her geçen gün daha fazla göç veriyor.



Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından yapılan araştırma sonucunda 4 kişilik ailelerin bölgelere göre geçim oranı açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre geçim maliyetinin en fazla İstanbul olduğu belirlenirken, Güneydoğu Anadolu bölgesi ise bu sıralamada üçüncü olarak yer alıyor.



İGİAD geçim oranı bakımında Türkiye’yi 12 bölgeye ayırırken, geçim maliyeti yüksekliği bakımından sırasıyla önce İstanbul, Doğu Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ilk üç sıraya giriyor. Geçim kaynağı asgari ücretle karşılaştırılırken, birçok bölgede açık bulunuyor. Bu açık Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise 348 TL olarak belirlendi.

 

Güneydoğu’da asgari ücret 2 bin 672 TL olmalı

Yapılan bu araştırma, bir ailenin; gıda, giyim, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, mobilya, ev aletleri ve ev bakımı, sağlık, ulaştırma, haberleşme, eğlence ve kültür, eğitim hizmetleri ve sair harcamalarını içerirken, SGK, vergi ve devlet tarafından karşılanan eğitim giderlerini içermiyor. Bu nedenle Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki bir ailenin geçimini sağlayabilmesi için asgari ücretin bölgede 2 bin 672 TL olması gerektiği belirtiliyor.

 

asgari ücret geçimi karşılamıyor 2020 yılı asgari ücret 2 bin 324 tl olarak belirlenirken işsizlik oranının her geçen gün artması türkiye İktisadi girişim ve İş ahlakı derneği geçim kaynağı asgari ücretle karşılaştırılırken