'Asgari ücret yerine zamları durdursunlar'

TAKİP ET

Enflasyondan dolayı buz gibi eriyen asgari ücrete Temmuz ayında ek zam yapıldı. Yılbaşında 2825 TL'den 4250 TL'ye yükselen asgari ücret yaşanan zamların karşısında vatandaşın cebinde eridi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz' sözü üzerine yıl içerisinde ek zam sinyalleri verdi. Sık sık gündeme gelen asgari ücrete zammın ne zaman geleceği asgari ücretlileri meraklandırmıştı.

1 Temmuz 2022 tarihinde işverenler ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücreti 4250 TL’den 5500 TL’ye yükselttiklerini açıkladı. Asgari ücret zammı birçok kesimden insanları mutlu etse de bazı vatandaşları da tedirgin etti. Gelen asgari ücret zammına vatandaşlar yeni zamların habercisi olduğunu iddia etti.

Gazetemizin mikrofonlara asgari ücrete yapılan zam hakkında konuşan vatandaşlar asgari ücreti yeterli bulmadıklarını, asgari ücret zammı yerine temel ihtiyaç ürünlerinde yaşanan zamların önüne geçilmesi daha doğru olacağını söyledi.

BEKLENTİMİN UZAĞINDA BİR ZAM

Asgari ücrete yapılan zammı yeterli bulmadığını söyleyen Mehmet Er “Şu duruma göre yeterli değil asgari ücret. Ben emekliyim ben geçinemiyorum.  Benim beklentim 6- 7 Bin arası olmasıydı.” Yorumunu yaptı.

ASGARİ ÜCRET YÜKSELSE DERT YÜKSELMESE DERT

Yaşanan zamlardan dolayı dili yanan bir başka vatandaş gelen asgari ücret zammının yeterli olmadığını belirtirken temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatlarının temel alınması gerektiğini söyledi.

Ömer Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu şartlarda geçinemez yani 5.500 TL ile geçinmek mümkün değil. Yani düşünün bir kilo et 150 TL olmuş. Bir kilo şeker 25 TL bir kira 3000 TL yani bu fiyatlarla insan nasıl geçinebilir.

Türkiye şartlarında 5500 TL ile geçinmek mümkün değil. Urfa’yı baz alırsak sadece bir otobüs olmuş 5.5 TL, ben iki defa otobüse binip insem 20 TL  gidiyor. Bu şartlarda gerçekten 3-5 bin bunlar para değil. Benim beklentim 7500 TL’ydi o para da bu sefer işvereni sıkıntıya sokardı. Bu sefer işveren ne diyecek bende 6 kişi çalışıyor. 6 kişi çalıştırmaktansa 3 kişi çalıştırırım, 3 tane de Suriyeli el altında alırım der. Yani asgari yükselse dert yükselmese dert”

YAPILAN ZAM EKSİK DEĞİL FAZLA BİLE

Asgari ücretin 4250 TL olduğu zaman vatandaşlara yettiğini aktaran Osman Çelik asgari ücrete yapılan zammı yeterli bulduğunu dedi. Çelik, “Yapılan asgari ücret zammı güzel, 5500 TL olması gayet iyi. Fazla eksik değil. Ben bazen 4250 TL’yi bile çok görüyordum.

Çünkü ben bir tane fabrikaya gittim. Adam asgari ücret alıyor sabahtan akşama kadar klimanın altında oturuyor. Çalışmadı mı hak etmiyor” ifadelerini kullandı.

ÜRÜNLERDEKİ ZAMMIN ÖNÜNE GEÇSİNLER!

Yaşanan zamlardan yakınan Niyat Tırpancı da asgari ücret zammı yerine eşyalardaki fiyatları düşürselerdi daha uygun olduğunu söyledi. Nihat Tırpancı sözlerine şöyle devam etti:

“Asgari ücretin yükselmesi bir şeyleri değiştirmiyor ki. Asgari ücrete zam yapacaklarına zamların önüne geçsinler. Daha iyi olur. Sanki ülkenin yarısı asgari ücret çalışanı, diğer yarısı emekli mi Allah aşkına. Bizim gibi sabit gelirli esnaflar ne yapsın Allah aşkına. Yapılan zamdan sonra işverenler işçileri işten çıkaracak bu kadar basit yani. İşçi alımı düşecek yani hiçbir faydası yok yani. Önemli olan belirlenen fiyatlar değil. Şimdi kurumlarda asgari ücret gösteriliyor. Fakat verdikleri 3- 4 bin lira önemli olan o paranın işçiye ulaşması. Zaten yaşanan zamlardan sonra ev araba almak artık rüya oldu.Rüyamızda artık görsek yine inanmayız” dedi.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Enflasyon asgari ücret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan