"Aşı bizim için bulunmaz bir nimet"

TAKİP ET

Koronavirüsten kurtulmanın iki yolu olduğunu söyleyen Dr. Harun Atmacaoğlu, "Birincisi evden çıkmayıp izole olmak yada ikinci yöntem olan aşının yapılmasıdır" dedi.

Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan covid-19  kısa sürede dünyada hızla yayılarak pandeminin ilan edilmesine neden oldu. Dünyayı kasıp kavuran hastalık nedeniyle birçok ülke aşı için kolları sıvadı. İlk olarak Çin, Rusya ve Almanya gibi ülkeler aşıyı bulduklarını duyurdu. Bu aşılar içerisinde Çin’in bulduğu aşı virüse karşı yüzde 92 oranında koruma sağlaması ve aşının geleneksel yöntemlerle yapılması aşıyı dünya genelinde ön plana çıkarıyor.

Virüsün ülkemizde Mart ayında görülmesi ile birlikte hızla yayıldı. Sağlık Bakanlığı hastalığı durdurmak için sık sık mesafe, maske ve hijyen uyarısı yaptı. Aynı zamanda aşı çalışmalarına başladılar. Virüsün ana kaynağı olarak bilinen Çin’de bulunan aşı birçok ülke tarafından sipariş edilmeye başlandı.
Çin’de bulunan aşı ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Şanlıurfa Aile Hekimleri Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Harun Atmacaoğlu covid-19 aşısı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

“Korona pandemiyi oluşturdu”
Aile hekimi olarak görevine devam eden Dr. Harun Atmacaoğlu, yaptığı açıklamada, “Korona bildiğimiz gibi pandemi oluşturdu, bunun sebebi ise aşısının olmamasıydı. Korona bulaşıcılığı yüksek olarak bilindi ama ortalama bir kişi 3-4 kişiye bulaştırdı bundan daha çok bulaşıcı hastalıklar var bu hastalıkları sadece ve sadece aşıyla önledik ve durdurduk. Kızamık aşısı hepimizin bildiği bir hastalık ama neredeyse görülmeyecek noktaya geldi. Bunu sağlayan, aşı oranımızın yüksek olmasıdır” dedi.

Pandemiyi iki yol ile bitirebiliriz
Pandemiyi bitirmenin iki yolu olduğunu söyleyen Dr. Atmacıoğlu, “Pandemiyi bitirmemizin iki yolu var biri kimse evden çıkmayacak ki bu pekte mümkün değil, kısa sürelerle bile yapamıyoruz, bu çok zor, ikinci yolu da aşının bulunmasıdır. Aşının kısa sürede bulunması çok ama çok büyük bir nimet. Aşının Çin’den gelmesi benim için hiç ama hiç önemli değil, önemli olan aşının içeriği ve teknolojisi bizim aldığımız aşı evet Çin’den geliyor ama aşının teknolojisini bildiğimiz bir aşı hata şöyle bir güvenirliği var, çok eski bir teknolojiyle yapılması güvenli olmasını sağlıyor.” İfadelerini kullandı.

“Aşıyı nasıl ve ne şekilde yapacağımız önemli”
Aşı aşamasında ne yapıldığına değinen Atmacıoğlu, “Aşı alınıyor çoğaltılıyor sonra öldürülüyor, etkisiz hale getiriliyor, ondan beli bir miktarda alınıp vücuda veriliyor, o miktar hastalık yapmayacak ama vücudu buna karşı antikor yani bağışıklık kazandıracak. Şuanda bizi düşündüren bu aşı nasıl uygulanacak kimlere yapılacak ne kadar bir sürede tamamlanması planlanacak, bu kişilere aşılar nerelerde yapılacak, tarihler gün gün, sayısına ismine göre belirlenecek mi bunlar oldukça önemli. Bu şekilde bir düzenle sağlanmalı yoksa korktuğumuz noktaya geliriz aşıyla koronayı bitirelim derken insanları bir araya toplarsak tekrar virüsün yayılmasına sebebiyet verebiliriz.

“İlk aşamada sağlıkçıların yapılması mantıklı”
İlk olarak sağlıkçılara yapılacak olması mantıklı bir karar. Herkes para kazanmak zorunda ama belki evde çıkmamak gibi bir imkânlıları var, en azından hastayla temas etmeyebilir ama bizim böyle bir imkânımız yok, biz ister istemez koronayla temas ediyoruz, mecbur bu süreçte işimize devam etmek zorundayız. Elbette bizim aşılanmamız hem halka güven verecektir, hem de bizim hasta olmamamız önlenirse iş gücü açısından ve hastalığı yayılması açısından büyük bir avantaj elde etmiş olacağız ”diye konuştu.

“Tek merkezde aşı yapılması mümkün değil
Aşıların tek bir merkezde yapılmasına imkan yok diyen Atmacıoğlu, sözlerini şöyle sonlardı, “Sadece aile hekimlerinde aşı yapılırsa çok büyük sorun olur. Aşı yapılacak yerlerin bir defa giriş ve çıkışların kesinlikle ayrı olması gerekir ve organizasyonun iyi yapılması lazım. Aşı yapılma esnasında sadece aşıyı yap gönder yok! Kişinin kimlik bilgileri sorulacak, sistemde aşı yapacaklara arasında ismi var mı, daha sonra aşı yapılmış mı, onlara bakılacak ve bu kişinin kıyafetlerini çıkartması gerekecek, aşı sisteme tanıtılacak, aşı yapıldıktan sonra o bilgiler tekrar sisteme kaydedilecek. Bu süre zarfında kesinlikle insanları bir yerde toplamak çok sakıncalı, dolaysıyla kaş yapalım derken göz çıkarmayalım, çünkü bu aşı bizim için büyük bir fırsat bunu çok iyi bir şekilde planlanması gerekir. Tek merkezde aşı yapılması kesinlikle mümkün değil.”

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim