Aşı gebeliğe engel değil

TAKİP ET

Asılsız söylentiler yüzünden aşılamanın en düşük olduğu ve 2021 yılının ilk 7 ayında yaklaşık 40 bin çocuk dünyaya geldiği Şanlıurfa'da aşının hiç bir yan etkisinin olmadığını vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Alev Esercan, aşının gebeliğe etkisi olmadığını söyledi.

Aşılama da yüzde 53,1 ile Türkiye'nin kırmızı kategoride kalan tek kenti Şanlıurfa'da, artan vakalar nedeniyle hastanelerde yeni önlemler alınmaya başlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Şanlıurfalıları uyararak aşı olmaya davet etti. Türkiye'de kırmızı kategoride sadece Şanlıurfa'nın yer aldığını ve Bu yalnızlık bile iyi değil ifadelerini kullanan Bakan Koca, herkesi aşıya davet etti.

Aşıda 18 yaş ve üstünde en az bir doz vurulma oranında yüzde 53,1 ile Türkiye'nin kırmızı kategoride kalan tek kenti olan Şanlıurfa'da, koronavirüse yakalananların sayısı artarken, aşıyı ihmal edenlerin oranı ise diğer illere oranla yaklaşık 7 kat daha çok yüksek.

Şanlıurfa'da, Kovid-19 olmayacakları, bunu kolay atlatacakları, ya da aşı kısırlık yapar gibi düşüncelerle aşılarını yaptırmayan veya ihmal eden ancak hastalığa yakalananlar hastanelerde yoğunluk oluşturuyor.

2021 yılının ilk 7 ayında kentte yaklaşık 40 bin bebeğin dünyaya geldiğini Şanlıurfa'da
aşının hiç bir yan etkisinin olmadığını ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Alev Esercan, aşının gebeliğe etkisi olmadığını söyledi.

Aşı oranlarımızı yüzde 80-90’lara çıkarmamız gerekiyor
En az aşı oranı ile kırmızı kategoride yer alan Şanlıurfa'da aşının kısırlık yaptığı iddialarına kulak verilmemesi gerektiğini aktaran Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Alev Esercan: “Değerli Şanlıurfalılar kırmızı olan tek il olan bizim ilimiz aşı oranlarımız çok düşük bu bizim için çok büyük bir tehlike Özelikle Urfa halkı için tehlike ve her kes için tehlike çünkü kovid-19 Türkiye’den temizlenmedi. Neden temizlenmiyor yeni olan kovid-19 geçen senekinden daha farklı daha ağır geçiyor ve daha çok insanın aşı olması gerekiyor. Aşı oranlarımızı yüzde 80-90’lara çıkarmamız gerekiyor ki, kovid den temizlenelim. Aşı oranımız düştükçe kovide yakalanmamız, aşısız insanların sayısı artıkça kovid-19 yakalanma olasılığımız artıyor ve eğer aşımız yoksa çok ağır geçiriyoruz, yoğun bakımda yatırıyoruz, vefatlarımız artmaya başladı, gebelerimiz, çocuklarımız etkilenmeye başladı, bu hepsi yeni çıkan korona virüsün tipinden dolayı o yüzden mutlaka aşımızı olmamız gerekiyor." dedi

“Gebe olan hastalarımıza aşı olmalarını öneriyoruz”
Aşı olduğumuz halde de kovid olabiliriz ama yoğun bakıma yatmayız ağır geçirmeyiz diyerek sözlerini sürdüren Doktor Esercan, “hafif geçiririz ama aşı olmasak yoğun bakıma yatabiliriz ölebiliriz gebeler için diyorum bebeğimiz ve kendimiz zarar görebiliriz. Halkın yanlış bir inanışı yanlış bir düşüncesi var aşı kısırlık yapabilir, aşı bende sağlık problemi yaratabilir gibi düşünceler var. Bunların gerçeklik payı yok hiç bir hastamızda böyle bir şey gözlemlemedik, aksine aşısını tamamlayan hem de gebe olan şu an gebeliği sağlıkla devam eden hastalarımız var. Gebe olan hastalarımıza aşı olmalarını öneriyoruz. İlk üç aydan sonra rahatlıkla güvenle aşılarını olabilirler hata doğum yapan annelerimiz de aşı olabilirler. Hata aşısını olan doğum yapan hastalarımızı aşı olduktan sonra sahip olduğu antikorlar yani koruyucu hücreler bağışıklık bebeğe de geçtiği söyleniyor. Doğum yapan bir anne aşı olduğunda doğuştan bebeğin kovide bağlı olarak bağışıklığı da sağlanmış olacak aslında aşı mucizevî bir şey aşı olmak ve elimizde bu fırsat varken kaçırmayalım ileriki günlerde havalar soğuyacak ve artık kovid giderek artıyor bu anlamda herkesi aşı olmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Alev Esercan: "Kovid-19 hala devam ediyor giderek ağırlaşarak devam ediyor o yüzden mutlak mesafeye ve en önemlisi maskeye, dikkat etmemiz gerekiyor, el hijyenine dikkat etmemiz gerekiyor, toplu ortamlarda mutlaka maskemizi takmalıyız ve mutlaka aşı olmalıyız temizliğe özen göstermeliyiz ve toplu ortamlara mümkün olduğu kadar girmemeye çalışacağız girersek bile mutlaka maskemizi takacağız, yakın temastan kaçınacağız. En önemlisi en ufak bir şüphemiz varsa her hangi öksürük ateş gibi şikâyetimiz varsa mutlaka doktora gidip testimizi yaptırmış olacağız. Yaz ayları gelince işte bu klimaydı soğuktu üştüm gibi düşüncesiyle çoğu insanlarımız test yapmamaya başladılar test yaparak hem kendimiz emin oluruz. çevremizdekileri korumuş oluruz ve aşı olalım eğer aşı olmuyorsak büyük bir risk altındayız." şeklinde konuştu.

Aşılarını yapan gebe eşini doktora getiren Ahmet Kaban: "herkesi aşı olmaya davet ediyorum tüm Müslümanları davet ediyorum inşallah bu hastalık biter, eşim aşılarını yaptı kendim ilk aşımı yaptım. herhangi bir hatalık olmadı milleti dedikodulara inanmamaya davet ediyoruz. sağlımız için herkesi aşısını yapmalıdır. “dedi

İkinci doz aşını yaptıran gebe Ayşe Şütpak:"Herkes kendisi çocukları ve ailesi için aşı olmalıdır. hastalıktan kurtulmak için aşı olmalıyız. herhangi bir yan etkisi görmedim , dedikodulara kimse inanmasın herkes aşısını yapsın. Aşısını yaptırmayanlar zararı kendisi görür bana göre herkes sağlığı için aşı olmalıdır." ifadelerini kullandı.