Asılsız "aşı" dedikodular vaka sayılarını artırdı

TAKİP ET

Covid-19 vaka sayısının her geçen gün arttığı Şanlıurfa, aşılama oranının en az olduğu kentler arasında yer almaya devam ediyor. Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Doktor Faruk Günak, vatandaşları rehavete kapılmamaları yönünde uyararak tedbirlere uyulmasını istedi.

Şanlıurfa'da pandemi ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalara vatandaşlar ilgisiz kalıyor. Kentte vaka sayısı her geçen gün artarken, hastanelerde ek tedbirler alınmaya başlandı.

ARTAN VAKALAR NEDENİYLE 50 YATAKLI YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ HAZIRLADI
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, artan yoğunluk nedeniyle 50 yataklı yoğun bakım ünitesi hazırladı. Ek tedbirlerin alındığı Şanlıurfa'da vatandaşların aşı olması için kalabalık alanlar ve otobüs duraklarında mobil araçlarda aşı çalışması devam ediyor. Bulaş riskinin en çok olduğu iller arasında yer alan Şanlıurfa'da vatandaşların normalleşme sürecinden sonra rehavete kapılarak alınan önlemlere uymaması. Taziye, düğün ve toplu yemek organizasyonlarıyla katılımın yoğunlaşması ile vaka sayısının artmasına neden oldu.

Aşı olan vatandaşlar, Herkesin aşılanması gerekiyor, herkes kendisi ve ailesinin sağlığını düşünmelidir, Hurafelere, dedikodulara, aslı astarı olmayan söylentilere inanmasınlar, Aşı kısırlık yapıyor yâda bana bir şey olmaz gibi sözlere kanmasınlar Aşılarını yapsınlar." diye konuştular.

Aşının kısırlık yaptığı iddiasının asılsız olduğunu, taziye, düğün ve toplu yemek organizasyonlarıyla bulaş riskinin daha çok yayıldığını anlatan Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Birliği Başkanı Doktor Faruk Günak, vatandaşları rehavete kapılmamaları ve aşı hakkında çıkan asılsız söylentiler yönünde uyararak tedbirlere uyulmasını istedi.

“NORMALLEŞME FARKLI ALGILANDI MASKE ÇIKARTILDI TOPLU ETKİNLİKLERE DEVAM EDİLDİ”
Doktor Faruk Günak," Ülkemizde sağlık Bakanlığın ve bilim kurulunun tavsiyesi üzerine bir normalleşme sürecine geçildi. Biz bölge halkı olarak maske, mesafe toplu etkinliklerin de, serbest olduğu, seyahat kısıtlamanın kalktığı şeklinde bizim bölge halkı bunu biraz daha farklı algılıyor. Normalleşme denenice işte maskeyi çıkarın toplu etkinliklere devam edin, hiç bir sıkıntı yokmuş gibi algıladılar. Bunlara ilave olarak lokantalarda, kafeteryalarda, bir serbestiyet var ama orada bile masaların arasında ki mesafelerin azaltılması yönünde insanlarımızın buna biraz daha dikkat etmesi lazım.

İkincisi bizim aşı oranlarımızın çok düşük olması, insanlar aşı olmakta imtina ediyorlar buna bağlı son varyantların bulaş hızı çok yüksek.  Toplu etkinliklerimiz devam ediyor, düğünlerimiz, nişanlarımız ve taziyelerimiz buradan vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum ama bunu en az bu dönemde azaltmak biraz daha temkinli yaklaşmak şeklinde yapmadılar fakat toplu halde halen yapılmaya devam ediliyor. Bir düğün oluyor halaylar çekiliyor tabiî ki haklarıdır belki ama gerisi bize çok kötü bir şekilde, hasta potansiyeli olarak geliyor.

BİZİM BÖLGEMİZDE VAKA SAYILARINDA ARTIŞ DAHADA ÇOK OLDU
Normalleşmeyle beraber virüs sıfırlanmadı ve dünya genelinde bir artış var tabi ülkemizde de artış gösteriyor. Ülkemizde ise daha çok bizim bölgemizde artış gösteriyor, özellikle Urfa, Mardin, Diyarbakır, Siirt bu gölgelere baktığımızda kısmen Hakkâri’de daha az vaka var. Bu vakaların görünmesinin nedeni ise birazda yaşam şeklimiz ve alışkanlıklarımızın değişmemesi yâda algıda ki farklı davranışlarımız. Dediğim gibi normalleşme denindi ama maskenizi takın dışarı çıkın, mesafemizi koruyalım denildi. Bizler bunlara dikkat etmediğimiz için toplu yerde 2 bin, 3 bin yerde düğün yapıldığı için ister istemez bulaş riski yüksek kapalı ortamları kullanıyoruz. Bu nedenden dolayı bizim bölgemizde vaka sayıları daha yüksek oluyor.

Diğer ikinci bir neden ise aşıda imtina olmamaları. Bizler genç bir nüfusa sahip bir il olmakla 15-45 yaş arası ve 25 yaş üstü 6 yaş da dâhil olmakla beraber doğurganlık hızı yüksek olduğu bölgeler burası genç insanlarında şöyle bir yasası var virüs bana ne yapabilir hatta virüs gözle görülen, elle tutulan bir şey olmadığı için normal sokakta bizler bu hastaları göremiyoruz ama hastanelerin, servislerine baktığımızda ciddi manada bunu görebiliyoruz müşahede ediyoruz takip ediyoruz bu hastaları insanlarımızda genç oldukları için bana bir şey olmaz diyorlar. Baktığımız zaman çok genç yaşta ki insanlarımız bu hastalık nedeniyle hastanelere yatabiliyorlar, yoğun bakıma yatıyorlar. Bu süreçleri sokakta görmedikleri için, hastanelerde bu süreç yaşandığı için ben gencim bana bir şey olmaz algısı var ve aşı olmaktan imtina ediyorlar.

“VİRÜS OLMADIĞI ZAMANDA İNSANLAR KALP KRİZİ GEÇİRİYOR”
Diğer yanlış bir algı ise daha önce beyan etiğimiz gibi bilime dayanmayan, kanıta dayanmayan, tamamen algılarla ve de fısıltı gazetesiyle dolma bilgilerle hareket etmekle işte aşı yaptım öldüm, aşı yaptım hasta oldum, aşı yaptım amma geçirdim bunların tamamı doğru değil! Aşının yan etkileri tamamen ortada il sağlık müdürümüzün, sağlık Bakanımızın açık bir şekilde verileri ortada açık ve şeffaf bir şekilde yansıtılıyor. Normalde hastalık olmadığı dönemde geçirilen hastalıklar ortada şuanda pandemi döneminde geçirilen hastalıklar ortada o hastalar kaybolmadı kalp krizleri Türkiye’de yok olmadı. Vatandaşımız aşı yaptı bir gün sonra kalp krizi geçirdi olabilir mi olabilir bunlar ihtimaller dâhilinde olan bir şeydir. Hiç bir hastalık olmadığı zamanda insanlar kalp krizi geçiriyor baypas oluyor, anjiyo oluyor ve bu süreç bu şekilde devam ediyor bunu sadece aşıya bağlamak gibi bir algıda var aşı oldum hasta oldum!

“URFA’DA 8 AYDA 40 BİNE DOĞUM OLDU VE 8 AYDIR AŞILAMA YAPILIYORUZ”
Tabi birde öyle bir algı var aşı kısırlık yapar yönünde halk arasında çok yaygın mesela ben şöyle bir örnek verim kesin bir rakam değil geçen sene ki canlı doğum sayımız 60 binlerdeydi bu yıl ilk 8 ayında ise kabataslak olarak söylüyorum yaklaşık 40 bine yakın doğum gerçekleşmiş Urfa’da 8 aydır aşı yapıyoruz! Eğer denildiği gibi kısırlığa neden olmuş olsaydı 40 bin gerçeği doğru değil bizim bölge için. Böyle bir şey asla yok dünya nüfusu 4 milyar insan aşı olmuş her halde dünya nüfusunun yok olması yâda bu aşı üreten insanlar hesaplarlardı sadece bu değil ki bir sürü ilacımız ille de aşıya bağlamak doğru değil. Geçmişte diğer aşılarda da aynı söylentiler vardı polyoda kızamıkta aşı olmayın aşıdan imtina edin toplumun içinde bu doğru değildir. Kovid aşısıyla ilgili olarak kısırlık yapar söylentisi asla doğru değil bilimsel olarak hiç bir gerçekliği yoktur” dedi.
 Abdul Kadir Çelikcan Urfa / Değişm