Ataerkil toplumda artık kadın sesleri de yükseliyor!

TAKİP ET

Ataerkil toplumlarda kadınlar yaptıkları işlerle fark yaratmaya devam ediyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin girişimci ve üreten kadınlar buluşmasında yerini alan Urfalı kadınlar, bu tarz etkinliklerle kendilerini daha fazla kanıtlama imkânı bulduklarını söylüyor. 

Eski tarihlerde Şanlıurfa denince akıllara sadece ataerkil toplumlar geliyordu. Günümüz şartlarının gelişmesi ve kadına verilen önem Şanlıurfa’da da kendini göstermeye başladı.

Birçok kadının bir araya gelerek sosyalleşmesine katkı sağlayan Büyükşehir Belediyesi’nin girişimci ve üreten kadınlar buluşmasında da kadınlar hünerlerini sergiledi. 
Kadınların elleriyle üretilen tamamen el emeği göz nuru olan ürünler Şanlıurfa’da yer alan Fuar merkezinde görücüye çıktı. 


Kimi kadın evdeki atık malzemelerle süs eşyası yaparken, kimi kadın da tarlasında yetiştirdiği sebze ve meyvelerle konserveler yaparak aile bütçesinin yanında kadınlara rol model oluyor. Urfa Değişim mikrofonlarından hemcinslerine seslenen kadınlar, ‘Kadın isterse her şey olur sizde isteyin sesimiz daha gür olsun’ dediler.


“KADIN GÜÇLÜ OLUNCA TÜRKİYE DE GÜÇLENİR” 
Şanlıurfalı kadınların bu şekilde ayaklarının üzerinde durmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren AK Parti Şanlıurfa Kadın Kolları Başkanı Demet Saatçi Güven şu ifadeleri kullandı, "Aslında Şanlıurfa'da kadınlar her zaman öncelikliydi bugün de tabi değişen zaman ve değişen dünya ile beraber kadınlarımız daha aktif hale gelmeye başladı. Bugün bu fuarda olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyorum öncelikle onu belirtmek istiyorum, çünkü emek veren ve üreten kadınların çalışmalarını görme şansına sahip olduk. Kadın güçlü oldu mu aile güçlü oluyor, ailede güçlü olunca geleceğimiz ve dünya güçlü olmaya başlıyor. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2002 yılından bu yana kadınlarla ilgili yapılan tüm yenilikler kadının güçlenmesine yönelikti çünkü kadını güçlendirdiği zaman ailenin güçlendiğini hepimiz biliyoruz.  ‘Kadın güçlü olunca Türkiye de güçlenir’ sloganıyla bugün de Şanlıurfa'da bu kadar geniş kapsamlı üreten kadınları bir arada görmekten inanılmaz bir onur ve mutluluk duydum” dedi. 


“BELEDİYE BAŞKANIMIZIN KADIN OLMASI BİZİM İÇİN AVANTAJ OLDU”
Belediye Başkanlarının kadın olmasından dolayı avantajlı olduklarını belirten Siverek Belediyesi Kadın Kültür Merkezi Birim Sorumlusu Dila Baydilli "Biz Siverek'te kendi ürettiğimiz malzemelerimizden elde ettiğimiz mahsullerimizle konserveler, tatlılar yaparak burada sergiliyoruz. Kadınlarımız bunları yaparak hem aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar hem de sadece evde oturan kadın olmaktan çıkıyorlar. Onlara verilen her değer bizim için büyük bir onurdur. Tabi belediye başkanımızın kadın olması da bizim için ayrı bir avantaj oldu. Başkanımız da bize gereken desteği veriyor.  

Öncelikle belediye başkanımızın bir kadın olması ve Siverek gibi bir yerden bir kadın belediye başkanının olması çok büyük bir devrim oldu. Bu vesile ile kadınlarımıza çok büyük imkânların sunulduğunu ve Urfa'da kadınların da her alanda kendilerinin ne kadar geliştirdiğini görüyoruz. Ataerkil bir toplumdan şu anda kadın egemenliğinin hâkim olduğu bir topluma gidiyoruz. Kadınlar kendilerine inansınlar güvensinler ve istesinler kadın isteyince her şey olur” ifadelerini kullandı. 


“BU TARZ ETKİNLİKLERİN DEVAMLILIĞINI İSTİYORUZ”
Kadınların hayatın her alanında rol üstlendiğini aktaran Fatma Sezer "bana göre kadınlar erkeklere göre her zaman 5 adım öndedir. Buna bir adım demiyorum 5 adım diyorum çünkü kadın hem annedir, hem işçidir, hem emekçidir, hem çalışandır hem de evin erkeğidir. Erkek sadece evdeki çiviyi çakar öyle diyeyim kadın ise evin ana direğidir. Kadının hiçbir zaman dinlenmeye vakti yok kadının oturmaya vakti yok kadının uyumaya vakti yok kadın uyuması gerektiği saatte yemeğini yapan, uyuması gerektiği yerde temizliğini yapan ama sabah kalktığında hiç hali olmadığında bile çocuğunu okula bırakan evin işini yapan bir birey yine kadındır.

Bu tarz bir çalışmada emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Gerçekten böyle bir çalışmayla kadınlarımızı ön plana çıkarıp, onların sesi olmak çok güzel bir şey tabi biz bu programın sadece tek seferli değil, devamlılığının olmasını istiyoruz” diyerek yetkililere seslendi. 


“KADINLARIN HAYATA KARŞI DİK DURUŞLAR BENİ MUTLU EDİYOR”
Eski dönemlerde kadınların bu kadar ön plana çıkamadığı ve imkânların el vermediğini söyleyen Hatice çiftçi "Kadın denildiği zaman anne akla gelirdi, anne dediği zaman evin içerisinde savaş veren bir birey olarak akla gelinirdi ve şu anda hem dışarıda hem de içerdeyiz bu da gurur verici bir şey, kadınlar hem söz itibariyle hem de hitaplarla hep ezilirdi hem de genel olarak ev içerisinde sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalırdı, ama şu anda çok güzel kadın savaşlarını görüyorum. Kadınların hayata karşı dik duruşlarını görüyorum bu da hepimiz için bir şevk hepimiz için bir güzellik oluyor. İnşallah her zaman kadınları böyle görürüz” dedi. 


“KİMSE OKUMADIM, İMKÂN VERİLMEDİ DEMESİN YETER Kİ İSTESİN”
Bu tarz etkinliklerle kadınların daha ön plana çıktığını belirten Nebihe Yılmaz "Urfalılar, Urfalı kadınların gücünü bu fuar sayesinde bir kez daha gördü. Kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok taşı sıksalar suyunu çıkaracaklar. Ben evimde kullandığım atık malzemelerden bir sürü ürün ürettim ve şu anda aile bütçeme katkıda bulunuyorum. Okuyarak veya öğrenerek veya birilerinin eline bakarak bir şeyler öğrenilmiyor.

Ben okula gidemedim hiçbir şey izlemedim sadece kafamda tasarladım attık malzemelerle bir şeyler ortaya çıkarmaya çalıştım ve görüyorum ki yaptığım her şey çok güzel oldu çok da beğendim. Tabi bize böyle imkânların da verilmesinden dolayı belediyemizi de ayrıca kutluyorum. Kadınlara böyle imkânların daha fazla verilmesi gerekiyor. Umut ediyorum ki inşallah bundan sonraki süreçte bu tarz etkinlikler daha doğrusu kadına verilen öncelik biraz daha fazla olur” sözlerine yer verdi. 


“URFA DENİNCE ARTIK SADECE ERKEK AKILLARA GELMİYOR KADINLARIMIZ DA AKILLARA GELİYOR”
Urfa’da artık kadınlara verilen değerlerin arttığını gördüklerini belirten Servet Uğurlu “Belediye başkanımızın kadın olması bizim için bir ayrıcalıktır özellikle kadınlara verdiği önemle birlikte Siverekli kadınlarımız gün geçtikçe bir adım öne çıkıyor. Artık kadınlarımız ikinci bir plana atılmanın önünde ilk sıralarda kendilerine yer buluyorlar.

Urfa denince artık sadece erkek akıllara gelmiyor kadınlarımız da akıllara geliyor. Verilen değer ve önemin sürekli artması gerekiyor.  Kadın bir birey olmanın ötesinde, hem ev işini yapan hem aile bütçesine katkıda bulunan hem çocuklarının eşinin hizmetini yapan ve kısacası hayatın her alanına göğüs geren bir bireydir bu yüzden de kadınlarımıza ayrıcalıkların tanınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Ataerkil toplum Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi