Atıl bina, sonunda gündeme geldi!

TAKİP ET

Madde bağımlıların mekanı haline gelen ve çevrede ikamet eden mahallelilerin de tedirgin olmasına neden olan Suruç Devlet Hastanesinin eski binasının değerlendirilmesine karar verildi. Bina, kadın destek merkezi ve geçlik merkezine dönüştürülecek.

Suruç Devlet Hastanesinin yeni binasına taşınmasıyla eski bina boş kalarak atıl duruma geldi. Eski binanın atıl durumda bırakılması ise binanın madde bağımlıların mekanı haline gelmesine neden oldu. Mahallelileri de rahatsız eden eski bina vatandaşlar tarafından madde bağımlıların yuvası olarak adlandırılıyor.

 

Binanın boş bırakılması tasarruf politikalarına da ters

Şanlıurfa'da kurumlara ait binaların atıl durumda bırakılması, kent genelinde uygulanan tasarruf politikalarını da havada bırakıyor. Özellikle Suruç ilçesinde sosyal alanların eksik olması nedeniyle binalara ihtiyaç duyuluyor. Binalara ihtiyaç olmasına rağmen eski hastane binasının atıl durumda bekletilmesi tepkileri de üzerine çekiyordu. Öte yandan binanın çevre kirliliği oluşturmasının yanında binanın tehlikeli görülmesi mahallelileri de tedirgin ediyordu.

 

Bina, Büyükşehir Meclisinde gündeme getirildi

Bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen halen değerlendirilmeyen Suruç Devlet Hastanesinin eski binası, yapılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclisinin üçüncü birleşiminde gündeme geldi. Sosyal alanların eksik olduğu ilçede, eski binanın kadın destek merkezi ve gençlik merkezine dönüştürülmesi ile ilgili komisyon çalışmasının yapılması Meclise sunuldu. Binanın sosyal faaliyetlere kazandırılması komisyon çalışması, oy birliğiyle kabul edildi. 

 

Gümrükhanı'na düzenleme getirilecek

Mecliste gündeme getirilen konulardan biri de Gümrükhanı oldu. Gümrükhanı'nın alt katında tespih dükkanları ile çayhanelerin bulunduğu, farklı mimarisiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken tarihi kervansarayın üst katındaki odalarda ise terziler bulunuyor. Özellikle yoğunluğun arttığı hafta sonları çayhanelerde yer bulmak imkansız hale gelirken, son günlerde kente gelen tespih koleksiyoncuları da birbirinden değerli ürünlerini handa görücüye çıkarıyor.

Gümrükhanı ile ilgili komisyonca yapılan çalışma kapsamında, kafeteryalarda bulunan sandalye ve masaların oturma düzeninin ziyaretçileri engellememesi için düzenlenmesi, hana gelen ziyaretçilerin rahat bir şekilde hareket edebilmeleri ve gezebilmeleri için bu alanda yaya yolu açılması ve yine hana motorlu taşıtların girmemesi için gerekli önlemlerin alınması, handa görüntü kirliliğine neden olan durumların ortadan kaldırılması. Handa bulunan kafeteryalarda oynanılan oyunların yasaklanması, hana gelen ziyaretçilerin huzurunun sağlanması için gerekli çalışmaların yapılması komisyon tarafından uygun görülerek meclis oylamasına sunularak gerekli çalışmalar yapılacak.

 

Tuvalet konusu bir kez daha gündeme geldi

Yıllardır önemli bir sorun olarak görülen Şanlıurfa'nın merkezinde umumi tuvaletlerin yapılması ile ilgili konu tekrar Mecliste gündeme geldi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün de seçim vaatleri arasında olduğu belirtilen umumi tuvaletlerin yapılması raporu görüşüldü. Konu hakkında komisyon raporunda Abide ve Balıklıgöl platosu arasında bulunan tuvaletlerin düzenlenmesi, Abide ve Balıklıgöl arasında uygun görülen alanlarda tuvaletlerin yapılması, bu alanlarda ön tarafının büfe arka tarafının ise tuvalet olduğu; uygun olmayan kötü görünümlü tuvaletlerin yerine daha uygun olan tuvaletlerin oluşturulması ve yapılacak ve mevcut tuvaletlerin düzenlenerek engellilere uygun hale getirilmesi konusunda yapılan komisyon çalışmaları oylanarak çalışmalar kapsamına alındı.

 

Dağeteği'nde imar değişikliği

Ayrıca İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilecek konular arasında bulunan ve Haliliye ilçesi Dağeteği Mahallesi olarak da bilinen mevkide bulunan bazı alanlarda uygulama imar planı değişikliği teklifi görüşülerek, ilgili alanlar yine Meclis gündeminde oylanarak kabul edildi.

Mecliste gündeme gelen diğer konular ise şöyle:

Mezarlıkların durumu ve mezarlıklar için yapılması gereken çalışmalar

İlimiz okumanın gençler üzerindeki etkileri ve faydaları

Sokak hayvanlarının durumu ve çevreye olan etkileri

Kuraklık tehlikesine karşı tarım ve hayvancılık alanlarında alınabilecek önlemler

Ağaçlandırma çalışmalarının ilimizde yaygınlaştırılması

Düğün salonu, kafeterya, lokanta ve benzeri gibi yerlerden yayılan ses desibellerinin etkileri

Erken yaşta yapılan evliliklerin kız çocuklarının ruhsal ve bedensel gelişmeleri üzerindeki etkileri

Engelli geçitleri ve yaya geçitlerine araçların park etmesinin engellenmesi

İlimizde kırsal kalkınmayı sağlamaya yönelik yapılması gereken çalışmalar

Edena Culap köyünde bulunan göletin eski haline dönüştürülmesi       

Murat Doğan / Urfa Değişim

İmar ve bayındırlık komisyonu suruç devlet hastanesi madde bağımlıların mekan düğün salonu kafeterya lokanta