Atlar koşuyor; Suruç kazanıyor

TAKİP ET

Türkiye'de Arap atlarının merkezi olarak bilinen Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Arap atların yüzde 65'i, İngiliz atlarının ise yüzde 15'i yetiştiriliyor. Her yıl yetiştirilen yaklaşık bin at hipodromlarda yarışa katılarak koşarken, Suruç'un ekonomisine de katkı sağlıyor.

Osmanlı döneminden bu yana at yetiştiriciliği merkezi olarak bilinen Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 80-100 arasından at yetiştirme çiftliği bulunuyor. Bu çiftliklerde yetişen atlar, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen yarışmalarda koşuyor.

 

Suruç'un yüzde 30'u at yetiştiriciliğiyle uğraşıyor

104 binden fazla nüfusa sahip olan Suruç nüfusunun yüzde 30'u at yetiştiriciliğiyle uğraşırken, her yıl bine yakın yetiştirilen tay sahaya ve hipodromlara gönderiliyor. Dededen kalma mesleklerini sürdüren at yetiştiricileri, bu işin sevgiyle yapılmasının başarı getirdiğini belirttiler.

 

Birçok şampiyon at çıktı

Arap atları merkezinde yetiştirilen ve koşularda boy gösteren atlar arasından şu ana kadar birçok şampiyon çıktı. Öyle ki Kafkaslı, Turbo, Ayabakan, Tekelioğlu, Yakup ve Özgünhan isimli atlar da şampiyonlar arasında bulunuyor. Atların şampiyon olmasının yanı sıra ilçede üst üste şampiyon olan jokeyler de yetişiyor. Şanlıurfa ve Suruç'ta birçok at şampiyon olurken, Kafkaslı isimli atın kazancı 9 milyon TL civarında oluyor. Arap atları 2 buçuk yaşında, İngiliz atları ise 1 buçuk yaşında olunca onlar için hipodrom hayatı başlıyor.

 

Tekinalp: At yetiştirmeyi profesyonelce yapıyoruz

Şampiyon atlar yetiştiren at yetiştiricisi İlhan Tekinalp, atlarla ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. "Atları yetiştirme işi, dedelerimizden kalma bir uğraştır. Osmanlı döneminden beri burada atlar yetiştirilmeye devam ediyor. 90'lı yıllardan sonra bu işi profesyonelce yapıyoruz. Burada damızlık yetiştiriyoruz, bu damızlıklardan yetiştirdiğimiz tayları hipodroma gönderip koşturuyoruz, bir kısmını da satıyoruz. Şanlıurfa, özellikle Suruç ilçesinin Arap atlarının merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Türkiye'deki Arap atlarının yüzde 65'i Şanlıurfa'da yetişiyor. İngiliz atlarının yetişmesindeki rakam ise yüzde 15 civarında. Şanlıurfa'dan yılda bine yakın tay sahaya gönderiliyor." dedi.

 

 'Atların Suruç'un ekonomisine büyük katkısı vardır'

Atların ilçe ekonomisine büyük katkısının olduğunu belirten Tekinalp, "Suruç'ta at yetiştiriciliğinin yanı sıra ünlü Jokeyler de yetişmiştir. Kırılması zor olan bir rekoru Gazi Koşusuyla 5 kez üst üste rekor kıran Ahmet Çelik'i buna örnek gösterebiliriz. Özellikle Arap atlarında Kafkaslı, Turbo, Ayabakan, Yakup Bey, Ateş Topu, Hayat isimli atlar Türkiye'de dereceye giren yarış atlarımızdır. Burada en öncelikli olarak sevgi var. Biz bu işi atları severek yapıyoruz. Zaten sevgi olamazsa bu işi yapamayız. Burada atların Suruç'un ekonomisine katkısı büyüktür. İlçe nüfusunun yüzde 30'u at yetiştiriciliğinden geçimini sağlıyor. Bu da Suruç'a ne kadar önemli bir katkısının olduğunu gösteriyor. Yani atlar koşuyor, Suruç kazanıyor. Atların Suruçlular, Şanlıurfalılar için bir sevda olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.  

 

Taşkın: Atletik bir sporcu yetiştirir gibi atların beslenmesini yapıyoruz

Atların bakımı ve beslenmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Veteriner Enver Taşkın, "At yetiştirilirken, beslenmesi ve bakımı bir arada düşünülmeli. Vitamin ve minerallerine dikkat edilmeli. Atletik bir sporcunun yetiştiği gibi tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde atların bakımı ve beslenmesini yapmaktayız. Beslenmede vitamin, mineraller ve kuru madde oranına dikkat ediyoruz. Özellikle kurutulmuş yonca otu veriyoruz.” şeklinde konuştu.



Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim