Aydınlık, öğrenci yurdunu Meclise taşıdı

TAKİP ET

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Elazığ/Sivrice'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından zarar gören Siirt Hassa Hatun Kız Öğrenci Yurdu'nu Meclise taşıdı. Aydınlık, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun yanıtlaması istemiyle önerge verdi.

Meydana gelen depremde Siirt Hassa Hatun Kız Öğrenci Yurdunun da hasar gördüğü ve bu hasarı sosyal medyada paylaşan öğrencilerin tehdit edildiği iddiaları üzerine Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık konuyu Meclise taşıdı. Aydınlık, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İnsanlar evlatlarını okutmak için bin bir türlü zorluklara katlanıyor, ne şartlarda büyütüyor. Elbette deprem sonrasında binada oluşan çatlaklar nedeniyle tedirgin oluyorlar. Onlar anne baba, evlatlarının kılına zarar gelsin istemezler, o nedenle bizde bu konu üzerinde hassasiyetle durduğumuzu göstermek ve çocuklarımızın barındığı yurdun sağlam olup olmadığına dair şüpheleri ortadan kaldırmak için soru önergemizi TBMM Başkanlığına sunduk” dedi.

 

‘Daha önce de çatısı uçmuştu’

Siirt Hassa Hatun Kız Öğrenci Yurdunun daha önce de gündeme geldiğini belirten Aydınlık, “Belki bazıları hatırlamakta zorlanabilir ama bu yurt 2017’de de çatısı uçtuğu için gündeme gelmişti. O dönemde öğrenciler ve aileleri büyük korku yaşamıştı ama artık sosyal medyanın gücü daha büyük, her şeyi anında görüyoruz. Bu olayı da tabi o yurtta kalan evlatlarımız korkularını, tedirginliklerini göstermek için sosyal medyaya yükleyince öğrenmiş olduk.” diye konuştu.

 

‘Kimsenin babasının çiftliği değil’

Sosyal medyada yayınlanan videoları izlediğinde tedirginlik yaşadığını ifade eden Aydınlık, “Orada evladı olan anne ve babaların yerine koydum kendimi, yaşadığım tedirginlik çok büyük oldu. Aynı zamanda da öfkelendim. Hiç kimse hiç kimsenin evladını barınma hakkından yoksun bırakmakla tehdit edemez. O yurt kimsenin babasının çiftliği değil. O nedenle kimse çocuklarımızı tehdit etmeye kalkmasın.” sözlerine yer verdi.

 

‘Yönetmelik çok açık’

Videoyla sabit duyuruda Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliğine atıfta bulunulduğunu dile getiren Aydınlık, “Bir de yurttan anons yaptırıyorlar, işte yönetmelik gereği sosyal medyada asılsız haberler yapanlar yurttan süresiz bir şekilde uzaklaştırılır. Tabii hemen yönetmeliğe baktık; yönetmeliğin 23. maddesinde ‘yurttan süresiz çıkarma cezası’ için gereken şartlar belli. İlgili madde diyor ki hırsızlık, devlet büyüklerine hakaret, yurt idarecilerini tehdit, sosyal medyada küçük düşürme vs. Bakıyorum videolara böyle bir şey var mı diye, ama yok. Çocuklar sadece binayı çekip, korkularını ifade etmişler. Son kez söylüyorum devlette, devleti temsil eden yönetici de tehdit etmez, edemez. Yapacağı tek şey gerekli çalışmaları yapıp öğrencileri sakinleştirmektir. O nedenle kimse yapmış olduğu işe kılıf uydurmasın.” ifadelerine yer verdi.

Milletvekili Aydınlık’ın söz konusu yurt ile ilgili iddialar üzerine Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması üzerine Meclise verdiği önergede şu soruları sordu:

1) Deprem sonrasında ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde binayı incelediğiniz 26.01.2020 tarihinde bakanlığınızca açıklanan basın duyurusunda yer almıştır. Basın duyurusunda bahsedilen incelemenin, varsa tutulan raporun ayrıntıları nelerdir?

2) Aynı basın duyurusunda “KYK Genel Müdürlüğümüze bağlı yurtlara da depremin hemen ardından ulaşılmış, yurt binaları yerinde kontrol edilmiştir” ifadesi yer almaktadır, bölgede kontrol edilen yurtların isimleri ve şehirleri nelerdir?

3) İncelemesi tamamlanan yurtlarla alakalı ortaya çıkan sonuç nedir?

4) Hassa Hatun Kız Öğrenci Yurdu için inceleme yapmak üzere Ankara’dan Siirt’e giden uzman heyetin rapor sonucu nedir?

5) Görüntülerle sabit olan “yurttan süresiz çıkarılma, burs ve öğrenim kredilerinin kesileceğine” dair duyuru kim tarafından, hangi gerekçe ile yaptırılmıştır?

6) Olayın kamuoyunda duyulmasının ardından Hassa Hatun Kız Öğrenci Yurdu’nda herhangi bir şekilde uyarı, kınama veya süresiz çıkarma cezası alan öğrenci var mıdır? Varsa gerekçeleri nelerdir?

7) “Yurt İdare ve İşletme Yönetmeliği” madde 23’te yurttan süresiz çıkarma cezasının koşulları açık ve net iken kimseye sözlü ya da yazılı hakareti bulunmayan öğrencileri duyuru yaparak tehdit eden idareciler hakkında bir yaptırım uygulanmış mıdır?

 

aydınlık öğrenci yurdunu meclise taşıdı ‘daha önce de çatısı uçmuştu’ ‘kimsenin babasının çiftliği değil’ ‘yönetmelik çok açık’ kyk genel müdürlüğü hassa hatun kız Öğrenci yurdu burs ve öğrenim kredilerinin kesileceği