'Aylık bin TL ödeniyor ama taşımıyorlar'

TAKİP ET

Şanlıurfa'da özel halk otobüsleri tarafından ücretsiz olduğu için yaşlı ve engelli vatandaşların alınmadığı şikayetlerinin artması üzerine konu Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında görüşüldü.

Şanlıurfa'da özel halk otobüsleri, kartlı sistem kullanmalarına rağmen yaşlı ve engelli vatandaşları mağdur ettiklerine yönelik şikayetler her geçen gün artıyor. Yaşlı ve engelli vatandaşların, toplu taşımayı ücretsiz kullanmalarından dolayı özel halk otobüsleri tarafından alınmaması tepkilerin artmasına neden olurken, konu Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclisinde görüşüldü.

 

Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısının dördüncü oturumunda Şanlıurfa'daki toplu taşıma araçları ile ilgili komisyon araştırması görüşüldü. Konu ile ilgili yapılan araştırma sonucunda Şanlıurfa'da 120 adet özel halk otobüsünün bulunduğu belirtildi. Söz konusu özel halk otobüslerinin denetimlerinin zabıtalar tarafından yapıldığı belirlenirken, saat 07.00 ile 21.00 saatleri arasında çalıştıkları ifade edildi.

 

Engelli vatandaşlara uygun olmayan araçlar ile sözleşme yapılmayacak

Özel halk otobüsleri ile ilgili şikayetlerin konu edindiği görüşmede, halk otobüslerinin maliyetlerinin düşük olması nedeniyle kar elde edildiği ancak yaşlı, engelli, işçi, sigorta maaşları, fazla mesai gibi durumlardan dolayı yüzde 50’sinin BELSAN için zarar olduğuna dikkat çekildi. BELSAN A.Ş Genel Müdürlüğünde her hafta disiplin kurulu toplantısının yapıldığı ifade edilen görüşmede, disiplin kurul toplantılarında halkın şikayetlerinin görüşüldüğü, gerektiğinde ses ve görüntüleri incelenip gerekli işlemlerin yapıldığı bu nedenle dönem sonunda BELSAN A.Ş Genel Müdürlüğü tarafından engellilere uygun olmayan araçlar ile sözleşme yapılmayacağının altı çizildi.

 

Günde 170 bin ile 200 bin civarında vatandaş tarafından toplu taşıma kullanılıyor

20 aracın BELSAN'a alımının planlanma işinin bittiği belirtilen toplantıda, 0-5 yaş aralığında olan araçların kiralanarak hizmete sunulacağı, bu durumda 50 aracın alınacağı duyuruldu. Şanlıurfa'da günlük 170 bin ile 200 bin arasında kişinin ulaşımdan yararlandığı belirtilen görüşmelerde şu ifadelere yer verildi:

"BELSAN A.Ş Genel Müdürlüğünde 1 otobüse 2 şoför düşüyor. Okul döneminde Osmanbey Kampüsü için 18 araçtan 14’ü çalışır durumda. Komisyon tarafından Şanlıurfa'da araç parklarının arttırılması, çarşı esnafının özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde araç parklarını yapmalarının önlenmesi, insanları toplu taşımaya yönlendirilerek ulaşımın rahatlatılması uygun görüldü."

 

'Toplu taşımayı özendirmede Meclis üyeleri örnek olmalı'

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Ahmet Kaytan,  “Konu toplu taşımayı özendirme olunca meclis üyesi arkadaşlarımın kaçının cebinde Urfa Kart var? Merak ediyorum. Elbette ki cebinde Urfa Kart olan arkadaşlarımız var. Benim de cebimde var. Toplu taşımayı özendirmek için bizim her birimizin Urfa Kartı cebimizde taşımamız gerekiyor. Bunu bizim yapmamız gerekiyor. Urfa Kartı olmayan arkadaşlarımız varsa hemen birer tane Urfa Kart alımı yaparak ilk etapta kendileri örnek olmalı." dedi.

 

'Yaşlı ve engellilerin taşınması için bin TL ödeniyor'

En ucuz toplu taşımanın Şanlıurfa'da olduğunu ifade eden Meclis Başkanı Ahmet Kaytan, "Şu anda Türkiye’nin en ucuz toplu taşıması Şanlıurfa’da gerçekleşiyor. Evet, sıkıntılar var. Bu sıkıntıların da bertaraf edilmesi için zaten daha önce otobüs alımı için meclisimiz, belediye başkanımıza ve birimlere yetki vermişti. Meclis üyelerinin konu hakkındaki söz almalarında belirtmiş oldukları konu şu oldu, devlet sivil halk otobüslerine aylık bin TL ödeme yapıyor. Bu ödemelerin asıl nedeni 65 yaş üstü ve engelli vatandaşların ücretsiz taşınması konusunda. Fakat sivil halk otobüsleri bu konuda kurallara uymayarak bu vatandaşları taşımamakta. Bu araçların denetimlerinin yapılması iyi olacaktır. şeklinde bir öneri geldi." ifadelerini kullandı. 



Murat Doğan / Urfa Değişim