Bahar renkliliğini gösterdi

TAKİP ET

Şanlıurfa genelinde soğuk havaların gitmesi ile beraber baharın müjdecisi olan badem ağaçları, bazı bölgelerde çiçek açtı.

Baharın müjdesi olarak kabul edilen badem ağaçlarının çiçek açması bu yıl Şanlıurfa’da erken açtı. Geçtiğimiz haftalarda Akdeniz bölgesinde ilk badem ağaçları açmıştı. Akdeniz ikliminin hissedildiği Urfa’da ise bazı bölgelerde badem ağaçları açtığı görüldü.

 

Haliliye ilçesine bağlı Ahmet Yesevi Mahallesinde kıraç arazilerde bulunan yabani badem ağaçları havaların ılık geçmesi nedeniyle bu yıl erken çiçek verdi.

 

Yarı sert kurak iklime sahip olan Güneydoğu Anadolu bölgesinde özellikle Şanlıurfa ve Gaziantep’te kurak iklimin yanı sıra Akdeniz iklimi de hissediliyor. Havaların bir anda tekrar soğuması halinde badem ağaçlarında rekolte düşüklüğü yaşanabilir. Kış uykusundan uyandıktan sonra soğuk havaya maruz kalan badem ağaçları genellikle rekoltesinde kayıplar yaşanıyor.

 

Geçtiğimiz yıla oranla yağış miktarının düşük olduğu Şanlıurfa’da yer yer bazı ağaçlar kış uykusundan uyanmaya başladı. Mart ayının bazen sert geçtiği Şanlıurfa’da bu durum çiftçilerin tedirgin olmasına neden oluyor. Çiftçiler olası soğuk havalara karşı fıstık ağaçlarına kış ilacı atarak ağaçların erken uyanmaması için bir takım tedbirler aldığı öğrenildi.



Haber: Mehmet Halhalli

bahar ayları badem ağaçları çiçeklenme Şanlıurfa