Baharat kokulu şehirde, kadınlar iş başında

TAKİP ET

İsot, Domates, Patlıcan kurutmalıklarının en çok yapıldığı Şanlıurfa'da kadınlar, Ticaret Bakanlığı'nın desteği ile kooperatif çatısı altında birleşerek ürettikleri ürünleri yurtiçi ve yurt dışına ihraç ediyor.

Adeta baharat kokusunun sardığı şehirde Urfalı kadınların kışlık kurutmalık telaşı devam ediyor. İsot, Domates ve patlıcan kurutmalıklarının üretildiği Şanlıurfa’da kadınlar bin bir zahmetle ürettikleri ürünleri yurtiçi ve yurt dışına ihraç ediyor.

Baharat kokulu şehirde Şanlıurfalı kadınlar Ticaret Bakanlığı´nın desteği kooperatif çatısı altında bir araya gelerek büyük bir uğraşla İsot, Domates ve Patlıcandan kurutmalık ile İsot (biber) Reçeli ve domates salçası hazırlıyorlar.

Ticaret Bakanlığı’nın genç kadın girişimcilere yönelik verdiği Hibe projesinden yararlanan Şanlıurfa kadın girişimciler temsilcisi İş Kadını Cevahir Asuman Yazmacı kentte AGRO GAP Kooperatifini kurarak yöreye özgü kurutmalık tesisi ile genç kadınların umudu oldu.


15 kadının ortaklığı ile tesis kuruldu
Yaklaşık 15 Urfalı kadının ortaklık ettiği tesiste üretilen kurutmalık ve salca ve İsot reçeli yurt dışına ihraç edilirken, yazın kurutmalık kışın ise içli köfte, semsek, ağzı açık ve ağzı yumuk gibi yöreye özgü tescilli yemekler hazırlayan kadınlar arasında gıda mühendisi, diyetisyen ve hukuk müşaviri bulunuyor.

Cevahir Asuman Yazmacı; “Urfa ARGO kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifi bu oluşuma 21 Şubatta başladık ve kooperatifimizi kurduk. Bir kadın kooperatifidir. 28 Şubata kadarda Ticaret Bakanlığının bir hibe projesi var. Makine ekipmanı bizlerde bu projeye yazıldık ve ticaret Bakanlığından bir hibe aldık. Böylelikle tekno kentin endüstriyel mutfağını, tekno kente oluşturduk ve şu anda kurutma işlemlerimizi yapıyoruz. Domates, biber, patlıcan ve dolmalık patlıcan biber kurutuyoruz. Bunların yanı sıra Urfa’da olmasa olmazlarından isot bu işlemleri bitirdikten sonra da inşallah mutfağa da ineceğiz ve yeni ürünlerimizi üreteceğiz.

“KOOPERATİFİMİZ KAZANDIKÇA BURADA ÇALIŞAN HERKES KAZANACAK”
Biber salçası, domates salçasını da yine organik bir şekilde gıda mühendisi eşliğinde yapıyoruz. Çünkü gıda kooperatifimizde gıda mühendisinden, diyetisyen ev hukuk müşavirine kadar alanında çok güçlü kadınlarla başladık. Çalışma arkadaşlarımızla burada kooperatifin çalışanı değil, bu kooperatifin ortakları biz bunu bir işletme olarak düşünüyoruz ve bu işletmenin ortakları olarak çalışacaklar. Bu kooperatif kazandıkça satış yaptıkça herkes kendine düşen payı buradan alacak.

Biz şuna inanıyoruz kadının mutlaka ve mutlaka ekonominin içinde olması lazım, sosyal hayatın içinde olması lazım, bu kooperatifte ki hedefimiz aslında özelde Şanlıurfa’ya genelde bölgeye ve Türkiye’ye modelinde bir kooperatif olmak. Buna birlikte çalıştığım arkadaşlarımın enerjisiyle bende kalben inanıyorum ve kendi işleri gibi çalışıyorlar. Çünkü bunları evlerinde üretiyorlardı artık bunu daha hijyenik, daha markalaşmış, bir şekilde üretip Urfa’nın coğrafi işaretli ürünlerini hem ulusalda, hem uluslararasında, satmayı ve Urfa’yı en güzel şekilde tanıtmayı hedefliyoruz.” dedi


“DONDURULMUŞ GIDA OLARAK BELLİ MARKETLERE ULAŞTIRACAĞIZ”
Coğrafi işaretli ürünler çok kıymetli diyerek sözlerine devam eden Yazmacı, “Biz arkadaşlarımızla birlikte özellikle coğrafi özellikli içli köfte, ağzı açık, ağzı yumuk, semsek olmak üzere dondurulmuş gıda olarak yapıp Türkiye’de belli marketlere vermeyi planlıyoruz. Bununla ilgili talepler var şu anda görüşmeler halindeyiz, hem bu donuk ürünlerimizi tamamlayacağız, hem de Urfa’nın yerel lezzetlerini tüm Türkiye’ye ve inşallah tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz ekip olarak.
Bu projede çalışanların tamamında kadınlar var; çünkü bizim hedefimizde kadın istihdamını arttırmak ve Kadınlarında bu ülkede çok güzel işler başardıklarını herkese anlatamaya, göstermeye çalışıyoruz. Kadın olmasa hiç bir şey olmaz! Nüfusun yarısından fazlası kadın ve Türkiye ekonomisinin gelişmesi için kadının mutlaka ve mutlaka ekonominin içinde olması lazım, hizmetin içinde olması lazım hizmetin içinde olmalı ki biz Şanlıurfa’da inşallah bir model olarak Türkiye’ye kendimizi göstereceğiz." ifadelerini kullandı.


“AMACIMIZ DİĞER KADINLARIN ÖNÜNÜ AÇMAK VE TEŞVİK ETMEK”
Kurutmalık işinde çalışan Bahar Balta ise “Kooperatifte biber kurutuyoruz. İsot dediğimiz Urfa yöresine ait biber reçeli yapıyoruz. Kurutmalık ve dolmalık olarak patlıcan, biber yapıyoruz. Onun dışında kurutmalık domates yapıyoruz. Daha sonra mutfağa ineceğiz, Urfa yöresine ait içli köfte, ağzı açık, ağzı yumuk, semsek yaparak bu ürünleri tüm dünyaya tanıtacağız. Bu işi daha önce evde de yapıyorduk fakat burası çok farklı, gıda mühendisimizle hijyen ve ekip arkadaşlarımızla beraber ortak olarak yapıyoruz. Amacımız diğer kadınlarında önünü açmak ve teşvik etmek. Biz ev hanımları olarak girişimci ev hanımları olmayı amaçlıyoruz.” dedi