Balıklıgöl ile ilgili önemli hamle!

TAKİP ET

İnanç ve kültür turizminde en önemli konumda olan Balıklıgöl'ü besleyen havzanın korunması amacıyla ağaçlandırılacağı belirtildi. Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, konu ile ilgili planın rafta kalmaması, uygulanması gerektiğini söyledi.

Balıklıgöl Platosu, gerek tarihi gerekse doğal güzelliklerinden dolayı Şanlıurfa'nın inanç ve kültür turizminde en önemli konumda yer alıyor. Bu nedenle Balıklıgöl'ü besleyen havzanın korunması ile ilgili çalışmanın yapılacağı belirtildi.

Geniş bir alandan geçen Balıklıgöl havzası, beton yapıların arasında kalmış durumda. Tarihi çarşıların altından da geçen Havzanın korunmaması ile doğal yapının bozulması sonucu 2017 yılında etkili olan aşırı yağışın ardından Balıklıgöl, çamura maruz kalmıştı. Bu nedenle Balıklıgöl suyunun kurumaması ve kaynağının korunması için Büyükşehir Meclisi Mayıs ayı toplantısında önemli bir hamle gelmişti.

Yapılaşmanın önüne geçilecek

 Mayıs ayında düzenlenen Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında Balıklıgöl havzası gündeme alındı. Meclise Balıklıgöl'ü besleyen havza ile ilgili komisyonca yapılan incelemeler ve değerlendirmeler neticesinde kentin merkezinde bulunan Balıklıgöl’ü besleyen havzanın tespit edilerek yapılaşmanın önüne geçilmesi teklifinde bulunuldu.

Havzayı besleyen alanlar ağaçlandırılacak

Havzanın geçtiği alanların tespit edilerek yapılaşmaların önüne geçmesi ve bu bölgenin ağaçlandırılması önerildi. Konu ile ilgili yapılacak olan çalışmanın Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü, Haliliye Belediyesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı'na gönderilmesi Mecliste oy birliği ile kabul edildi.







Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Selim Açar, Balıklıgöl'ü besleyen havzanın yerleşim alanlarından korunmasının önemli olduğunu ancak bu alanların sadece ağaçlandırmayla sınırlı kalmayarak turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

'Yapılan planlar, klasör olarak rafa kaldırılmamalı'

Bu planın önemli olduğunu belirten Açar, "Balıklıgöl için alan yönetim planı çerçevesinde Balıklıgöl ve etrafının turizm destinasyonu olarak nasıl daha verimli şekilde kullanılabileceğini yönetim planı çerçevesinde şekillendirmemiz gerekiyor. Yani yaptığımız bu planı sadece bir klasör olarak rafa kaldırmamalıyız, bunu hayata geçirmeliyiz. Balıklıgöl, bu noktada çok önemli bir konumdadır." dedi.







'Doğaya saygılı olmazsak, doğa intikamını bizden alır'

"Her şey plan ve projelere dayanıyor." diyen Selim Açar, "Bir şekilde bu şehrin geleceği için gündeme plan işini sokmamız lazım. Her şeyimiz plansız, programsız gidiyor. Bu noktada 20 ya da 40 yıl sonra yönetimler değişse bile planların, programların değişmediği, genel şablonun belli olduğu bir yönetim şekli bir metot sunmamız gerekiyor. Altyapıda sorunların çıkmasının büyük nedeni, altyapı olmadan üstyapıyı yapıyoruz. Ondan sonra altyapı kaldırmıyor. Daha sonra sel götürdü yel getirdi diye bahaneler üretiyoruz. Unutmamamız gereken en önemli konu doğa intikamını mutlaka alır. Siz doğaya saygılı davranmazsanız, doğayla hareket etmezseniz doğa mutlaka intikamını alacaktır. 50 ya da 100 yıl sonra doğadan aldıklarımızı, doğa bizden geri alır. Bu noktada alt yapıyla üst yapıyı beraber planlayıp gelecek nesillere kentlerimizi planlı programlı projeksiyonlu bir şekilde devretmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.

 

balıklıgöl ile ilgili önemli hamle! yapılaşmanın önüne geçilecek havzayı besleyen alanlar ağaçlandırılacak yapılan planlar klasör olarak rafa kaldırılmamalı balıklıgöl platosu