Baro'dan işkence iddialarına sert tepki

TAKİP ET

Halfeti'de bir polisin şehit olmasının ardından gözaltına alınanlara işkencenin yapıldığı iddialarına Şanlıurfa Barosundan sert tepki geldi. Baro Başkanı Abdullah Öncel, "İşkenceyi yapanların yargı önünde hesap vermesi için her türlü hukuki girişimlerde bulunacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın." dedi.

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili Kırsal Mahallesinde çıkan çatışmada Komiser yardımcısı Şükrü Can Kayadibi şehit olurken, iki polis de yaralanmıştı. Çatışmanın ardından yapılan operasyonda 47 kişi gözaltına alınmıştı. Ancak gözaltına alınan şüphelilerin jandarma karakolunda işkence gördükleri iddia edildi.



'Vücutlarında görülen darp izleri işkencenin göstergesidir'

İşkence yapıldığı iddialarına Şanlıurfa Barosundan da sert tepki geldi. Konu ile ilgili yapılan basın açıklamasında konuşan Şanlıurfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, "Halfeti ilçesine Bağlı Dergili Mahallesi’nde 18 Mayıs günü çıkan çatışmalar ve sonrasında Halfeti ve Bozova ilçelerinde çok sayıda kişi gözaltına alınmıştır. Baromuza gelen ihbarlar ve baromuz üyesi avukatlar tarafından müvekkillerinin işkence ve kötü muamele gördüklerini ve görevli kolluk tarafından, her bir şüpheli ile yalnızca bir avukatın görüşebileceği, görüşme için vekaletnamelerinin olması gerektiği beyan edilmiş,avukat görüşmesinin kısıtlandığını, kısıtlama kalkınca da CMK 154. Maddede belirtildiği şekilde müvekkilleri ile görüşmelerin özel yapılmasının hukuka aykırı bir şekilde engellenerek, polis nezaretinde görüşme yapılabileceği tarafımıza iletilmiştir. Bunun üzerine Başsavcılık nezdinde yapmış olduğumuz girişimler sonucunda, kısmen de olsa bu sorunlar aşılmış, yönetim kurulu üyeleri tarafından gözaltına alınan bazı şahıslarla görüşme yapıldığında gözaltındaki kişilerin vücutlarındaki darp izlerinden işkenceye uğradıklarına yönelik izlenimler edinilmiştir. Yine sosyal medyaya da yansıdığı gibi, Bozova Yaylak Jandarma Karakolunun bahçesinde çekilen görüntülerde, gözaltındakilerin ters kelepçe ile yere yatırıldıklarını ve bazılarının sırtlarında ayakkabı izlerinin olduğunun görülmesi, işkence ve kötü muamelenin iddia boyutunun çok üzerinde olduğunu göstermektedir." dedi.







Baro Başkanı Öncel, "İnsan varlığına ve onuruna karşı yapılan en aşağılık saldırı olan işkence ve kötü muamele, sorgulama ve cezalandırma yöntemi olarak ne yazık ki kolluk birimlerinde birçok soruşturmanın parçası haline getirilmiştir. Yetkili birimlerin yalanlamaları, üstünkörü geçiştirip bu konuyu soruşturma gereği dahi duymamalarına karşın, işkencenin varlığı tartışma götürmeyen bir olgu haline gelmiştir. Gerek somut olayda gerekse de daha önce yaşanmış vakalarda kolluk birimlerinde işkence yapıldığının tespit edilmesine rağmen yapılan suç duyuruları sonuçsuz kalmış ve işkenceyi yapanlarla ilgili herhangi bir hukuki girişim ve yaptırım gerçekleşmemiştir." diye konuştu.



'Herkesi konu ile ilgili duyarlı olmaya davet ediyoruz'

Abdullah Öncel, "Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin İşkence Yasağı Başlıklı 3.Maddesinde belirtildiği gibi  'Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz.'  Bu nedenle açıkça belirtiyoruz ki 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 95.Maddesinin 2 fıkrasının 21. Bendinde belirtildiği üzere Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmakla mükellef olan Şanlıurfa Barosu olarak işkenceyi bu coğrafyadan söküp atana dek hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. İşkenceyi yapanların yargı önünde hesap vermesi için her türlü hukuki girişimlerde bulunacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Varlığımızın temeli olan hukukun üstünlüğünü bu kentte hakim kılana dek durmadan çalışacağımızı belirtiyoruz. Bu sebeple konuyla ilgili başta Adalet Bakanlığı olmak üzere İçişleri Bakanlığını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Kurulunu, tüm siyasi parti ve temsilcilerini, Şanlıurfa Valiliği ve Başsavcılığını göreve davet ediyoruz. Ve yine Başta Türkiye Barolar Birliği olmak üzere Tüm Baroları ve üyelerini, İnsan Hakları Kuruluşlarını ve aktivistlerini ve tüm duyarlı çevreleri devam eden işkence ile ilgili duyarlı olmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.







Öncel, Şanlıurfa Barosu olarak işkence suçu ile ilgili soruşturmanın açılması için Cumhuriyet Başsavcılığa başvurduklarını belirtti.

Basın açıklamasına gözaltına alınanların aileleri de katıldı.



barodan işkence iddialarına sert tepki Şanlıurfa ın halfeti ilçesine bağlı dergili kırsal mahallesi Çatışmanın ardından yapılan operasyonda 47 kişi gözaltına alınmıştı Şanlıurfa barosu