Başkan Acar'dan ilaç fiyatlarına tepki!

TAKİP ET

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ilaç fiyatlarında yüzde 36,77 oranında zam yapıldı. Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Acar yapılan zamma olumlu bakmadığının altını çizerek, 'Şanlıurfa'da eczanelerimizin çoğu ilaç eksikliğinden dolayı ilaçları karşılayamadığı için nöbet bile tutmak istemiyor.' dedi.

Tüm ilaçlara Avro kuru güncellemesiyle yüzde 36,77 oranında zam geldi. Zamlı tarife Arlık ayından itibaren başladı. Yaşanan zamlar nedeniyle ilaçlarda tedarik sıkıntısının yaşandığına dikkat çeken Başkan Acar, zamlar nedeniyle vatandaşın ilaç alamadığını ve eczacıların zarar ettiğini ifade etti.

Temel ilaç gruplarında eksiklikler yaşandığına dikkat çeken Acar, “Vatandaş ilaca ulaşamıyor eczacı vermesi gereken eczacılık ve sağlık hizmetini yerine getiremediği için sıkıntı yaşıyor. Biz yetkililerin bu konuda daha ciddiyetle yaklaşmasını bunu suiistimal eden firmalara gerekli yaptırımları uygulamasını bekliyoruz.” dedi.

“İLAÇLARDA TEDARİK SIKINTISI YAŞANIYOR”

İlaç fiyatlarındaki artışları Devlet ile ilaç firmalarının yaptığı politikalardan kaynaklı olduğunu iddia eden Başkan Acar: “İlaçlarda tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Bunun temel nedeni firmaların ve devletin ilaç politikasından kaynaklanıyor, normalde yılda bir kez bir önceki yılın avro kuruna göre ilaç fiyatlarına güncelleme yapılıyor. Fakat bu son 3-4 yılda bu konu suiistimal edilmeye başlandı. Özellikle ilaç firmaları piyasadan ilaçları çekerek piyasaya ilaç vermeyerek devlete şantaj yapmaya başladı.” dedi.

Başkan Acar, ilaç fiyatlarındaki eksikliklerden dolayı ilaç fiyatlarının tekrardan zamlanacağını kaydetti.

“YAPILAN ŞANTAJLAR KARŞISINDA DEVLET HER DEFASINDA BOYUN EĞİYOR”

“Başkan Acar daha sonra sözlerine şu şekilde devam etti: “Temel ilaç gruplarında bir eksiklik var. Yapılan şantajlar karşısında maalesef devletin de her defasında boyun eğdiğini, bu şantajın sonuç verdiğini üzülerek görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İLAÇ FİYATLARINDAKİ YÜKSELMELERDE EN BÜYÜK SIKINTIYI ECZACI VE VATANDAŞ YAŞIYOR”

Birkaç ay sonra ilaç fiyatlarında yine aynı zamların devam edeceğini aktaran Başkan Acar, “Vatandaşlarımız ilaca ulaşmada sıkıntı yaşayacak. Eczacımız hastasıyla karşı karşıya gelecek burada zaten en büyük sıkıntıyı eczacı ve vatandaş yaşıyor. Vatandaş ilaca ulaşamıyor eczacı vermesi gereken eczacılık ve sağlık hizmetini yerine getiremediği için sıkıntı yaşıyor. Biz yetkililerin bu konuda daha ciddiyetle yaklaşmasını bunu suiistimal eden firmalara gerekli yaptırımları uygulamasını bekliyoruz. Bu şekilde devam ederse ilaç fiyatlarındaki artışlar hep devam edecektir.” şeklinde konuştu.

Yetkililere çağrıda bulunan Başkan Acar: “Biz yetkililerin bu konuda daha ciddiyetle yaklaşmasını bunu suiistimal eden firmalara gerekli yaptırımları uygulamasını bekliyoruz. Yetkililerden bu iş için kalıcı bir çözüm bekliyoruz.” dedi.

“ZAM GELDİKÇE ZARAR EDEN TEK MESLEK GRUBUYUZ”

Bazı yayın organlarında sanki eczacıların zam yaptığı yönünde çıkan haberlere üzüldüğünü ifade eden Başkan Acar, “’Bazı yayın organlarında eczacılar zammı yeterli bulmuyor’ diye haberler görüyoruz. Bu işin tam tersini istiyoruz. Zam geldikçe zarar eden tek meslek grubuyuz. Zam geldikçe ilacın fiyatı artıyor, fiyatlar arttıkça satışlar düşüyor ve böylelikle bizler de zarar ediyoruz. Bizim tek gayemiz vatandaşımıza doğru bir şekilde ilaç ve eczacılık hizmeti vermek. Biz bu hizmeti vermede sıkıntı yaşıyoruz.” diyerek sitem etti.

Başkan Acar ilaç fiyatları Resmi Gazete Şanlıurfa Eczacılar Odası Süleyman Acar Şanlıurfada eczaneler