Başkan Açar: Eczacılar olarak kapanma gündemimize gelebilir

TAKİP ET

Urfa Değişim TV ekranlarında her hafta farklı konukların konuk olduğu Enine Boyuna Programının bu haftaki konuğu Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Açar oldu. Açar katıldığı programda 'Sağlık bakanımız sesimizi daha yüksek yerlerde dile getirmemizi istiyor buda demek oluyor ki eylem yapmamızı istiyor bizlerde bu doğrultuda ilerleyen süreçlerde kapanma kararı almayı düşünüyoruz.' diyerek tepki gösterdi.

Yaşanan zamlar nedeniyle ilaçlarda tedarik sıkıntısının yaşandığına dikkat çeken Başkan Açar, zamlar nedeniyle vatandaşın ilaç alamadığını, eczacıların zarar ettiğini ve iflasın eşiğinde olan eczacıların kepenk kapatacağını kaydetti.

Kutlama mesajlarında ise sağlık meslek gruplarının arasında eczacıları anmayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da tepki gösterdi.

Şanlıurfa’daki nöbetçi eczanelerin yaşanan ilaç sıkıntısından dolayı nöbet tutmak istemediğini, zor şartlar altında çalıştıklarını kaydetti.

“İLAÇ FİRMALARI DEVLETE ŞANTAJ UYGULUYOR”

Türkiye’de yaşanan ilaç sıkıntısına dikkat çeken Açar, “Eksik olan ilaçlar yüzünden eczacılarımız artık nöbet tutmak istemiyor. Dünya genelinde yaşanan ham madde krizi ve ambalaj sorunundan dolayı bunu sürekli üzülerek dile getiriyorum. İlaç firmaları birkaç ayda bir devlete şantaj yapar hale geldi. Piyasaya ilaç vermeyerek devleti fiyat güncellemesi yapmaya zorluyor. Devletimizin de her defasında buna açıklık vermesi bizleri fazlasıyla üzüyor. Hakkında gerekli yaptırımlar uygulanması gerekirken onların istediği sonucu meydana getirmek doğru değil, nitekim bazen baktığımız zaman piyasada olan ilaçlar bitiyor. Baktığımız zaman 6 ay önce üretilmiş demek ki, bu ilaç bir yerde üretilmiş ve zam gelmesi için bekletiliyor.” dedi.

“DOKTORLARIMIZ İŞİN KOLAYINA KAÇIYOR”

Doktorların kolaya kaçarak manuel reçete yazmasıyla birlikte eczanelerde kuyrukların oluştuğuna dikkat çeken Başkan Açar, “Urfa'nın en büyük ilçelerinden Siverek ve Viranşehir'de ikişer tane nöbetçi eczanemiz var, diğer ilçelerimizde ise birer tane var. Merkezde ise 9 tane nöbetçi eczanemiz var. Eczane önündeki kuyrukları 3 nedene bağlıyorum birincisi ilaç yokluğu ve hastanın en yakın eczaneyi tercih etmesi, hastanede sistem yoksa doktorlar manuel reçete yazabilir, manuel reçete dediğimiz kâğıt reçete oluyor. Onun haricinde e-reçete yani elektronik reçete yazması gerekiyor. Hekimlerimiz belki de işin kolayına kaçıyor çok yoğun oranda manuel reçete çıkarıyor. Elektronik reçetede eczanede işiniz 2 dakika sürecekken manuel reçetede ise bu iş daha fazla uzuyor. Bu da tabii ki yoğunluğa yol açıyor. Üçüncü bir neden ise tabii ki dikkat çekmek isteyen insanlar var özellikle sosyal medyada eczane önündeki kalabalığı paylaşarak halkın dikkatini çekecek şeyler paylaşılması oluyor.” ifadelerini kullandı.

“ARABASI OLAN VATANDAŞLAR KUYRUĞA TAKILMASINLAR”

Vatandaşlara çağrıda bulunan Açar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Buradan vatandaşlarımıza şu çağrıda bulunmak istiyorum özellikle arabası olan vatandaşlarımız o kuyruğa takılmasınlar bir sonraki eczaneye gidip ilaçlarını tedarik etsinler. Tabii hastalarımız da en kolay yol olan hastaneden çıktığı gibi en yakın eczane hangisi ise onu tercih ediyor, bu da haliyle kalabalığa neden oluyor.” şeklinde konuştu.

“ECZACILAR OLARAK ÖNÜMÜZDEKİ AY KAPANMA KARARI GÜNDEMİMİZE GELEBİLİR”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sert gönderme yapan Başkan Açar, “Sağlık Bakanımız bizi ilginç şekilde üzmeye devam ediyor. En basitinden bir bayram kutlamasında tüm sağlık camiasını sayıyor fakat eczacıları saymıyor hadi ilkinde unuttun diğerinde şöyle bir şey desen tüm sağlık camiası desen kimse ses çıkarmaz ama her defasında eczacılar unutuluyorsa bu unutkanlıkta bir kasıt aramak gerekiyor. Temmuz ayında sağlık bakanımızla görüşmelerimiz oldu. Sıkıntılarımızı ilettik bizim ilaç yokluğu dışında da ciddi manada bireysel sınırlarımız da var. Türkiye'nin sağlık bakanı eczacılara dedi ki evet siz haklısınız fakat gidin sorunlarınızı daha yüksek sesle dile getirin. Yani Türkiye Cumhuriyeti'nin Sağlık Bakanı Türkiye Cumhuriyeti'nin eczacılarına gidin eylem yapın dedi. Bu iyi niyetli bir yaklaşım gibi gelmiyor.” diyerek tepki gösterdi. 

“KİMİN KARŞISINDA OLURSA OLSUN, ARKADAŞLARIMIN HAKLARINI KORUYACAĞIM”

Sözlerine şu şekilde devam eden başkan Açar, “Biz de sağlık bakanımızın teşvik ve tavsiyeleri doğrultusunda miting yaptık eyleme gittik. Yine tavsiye ve teşvikleri doğrultusunda sorunlarımızın çözülmesi için önümüzdeki ay kapatma eylemi de gündemimize gelecek tabii ki bu hiç istemediğimiz bir durum, bizler şu anda yetkili mercilerden randevu almakta zorluk çekiyoruz. Biz STK değiliz, biz sivil toplum kuruluşu değiliz, bizler kamu kurumu niteliğinde meslek grubuyuz. Anayasanın 135 maddesine göre kurulmuşuz. Anayasal sorumluluklarımız da var. Benim şu ana kadar hiçbir siyasi partiye ne olumlu ne olumsuz bir tavrın olmamıştır, fakat benim tek gayem meslek arkadaşlarımın hak ve hukukunu korumaktır. Söz konusu bu olduğu zamanda yine ne pahasına olursa olsun kimin karşısında olursa olsun neye mal olursa olsun ben arkadaşlarımın haklarını üslup çerçevesinde sonuna kadar savunurum ve bundan da geri kalmam.” dedi.

Kader Topal / Urfa Değişim

Urfa Değişim TV Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Açar Enine Boyuna Programı Şanlıurfa ilaç fiyatları eczane