Başkan Çakmak'tan aşiret yorumu

TAKİP ET

Urfa Değişim TV ekranlarında her hafta farklı konu ve konukların olacağı Kader Topal ile Enine Boyuna programının bu hafta ki yayın konuğu Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak oldu. Siverek'te ilk kadın belediye başkanı Ayşe Çakmak göreve geldiği günden bu yana yaptığı ve yapmakta olduğu projeleri Urfa Değişim TV ekranlarından duyurdu.

Bölgedeki aşiretçilik çalışmalarınızı etkiliyor mu sorusuna yanıt veren Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, “Aşiretçiliğin daha çok olumlu yönlerini görmeye çalışıyorum ve bütün aşiretlerimize eşit mesafede ve doğrultuda yaklaşmaya çalışıyorum. Aşiretlerde her ne kadar kadına değer verilmediği gösterilse de aslında tam tersidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Aralık’ta Şanlıurfa’ya gelişiyle başlayan sorular Siverek’teki kırsak köylere kadar indi. Merkez ve kırsal gözetmeksizin yapılan çalışmaların detayları Kader Topal ile Enine Boyuna Programında ele alındı.

Şanlıurfa’da yapılan AK Parti mitinginde, halkın AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Başkanı Kasım Gülpınar için atılan sloganların halkımızın vermek istediği bir mesaj olduğunu düşünüyorum dedi.

“GÜLPINAR İÇİN ATILAN SLOGANLAR HALKIN VERMEK İSTEDİĞİ MESAJ OLABİLİR”

Konu hakkında sözlerini şu şekilde sürdüren Başkan Çakmak: “Bölgede gerçekten hakikati ve duruşuyla örnek olan bir şahsiyet, ben bölge adına da Urfa adına da sayın vekilimizin çok büyük bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Bunun Cumhurbaşkanımızın gözünde de bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Vekilimize olan bu sevgi sadece bugün değil yüzyıllardır var. Cumhurbaşkanımızın bunu görmesi bizim için de bir avantaj oldu. Bu bir mesajsa da halkın mesajıdır. En reel mesaj halkın mesajıdır.  Orada halk tarafından atılan o sloganlardan dolayı Sayın Gürpınar'ın nasıl mahcup olduğuna sizler de şahit oldunuz. Orada atılan tezahüratları eliyle bizzat durdurmaya çalışıyordu.  Oraya kadar gelip bu sevgi şölenini yaratan halkımıza da çok teşekkür ediyorum.” şeklinde sürdürdü.

1923 Yılında il olan Siverek daha sonra 1926 yılında ilçeye dönüştürülmesine ilişkin Siverekliler il olma umudunu hiç kaybetmeyerek Cumhurbaşkanı’nın Şanlıurfa’ya gelmesiyle de tekrardan il olma  haklarını geri istediler.

“HERKESİN İSTEDİĞİ GİBİ BENDE SİVEREK’İN İL OLMASINI İSTİYORUM”

Ellerinde pankartlarla Cumhurbaşkanı’nı bekleyen Siverekliler için mesajınız yerine ulaşmıştır diyen Belediye Başkanı Ayşe Çakmak: “Her ilçenin olduğu gibi Siverek'in il olması tabi ki bizim de hayalimiz.  Haliyle Siverekliler de eskiden il olduğu gibi şu anda tekrardan il olma hakkını istiyorlar. Bir Siverekli olarak il olma hakkını tabii ki düşünüyorum. Biliyorsunuz hükümetlerin politikaları vardır, buna binaen de bütçeleri vardır, projeleri vardır.  Sayın Cumhurbaşkanımızın geçmiş dönemlerde öyle bir projesinin olmayacağını biliyorduk,  ama son dönemlerde 100. Yıl ile 100 il ile girmek istiyoruz gibi bazı söylemler ortaya atıldı. Tabi halkımız da bunu duydu. Siverek hem nüfus bazlı ve aynı zamanında yüz ölçümü bazlı da ciddi anlamda il potansiyelini taşıyan bir ilçe tabii ki milletvekilimiz böyle bir görüşme yapmış olabilir. Şahsım adına Cumhurbaşkanımızla bir görüşme yapma fırsatımız olmadı.” ifadelerini kullandı.

“HALKIMIZIN MESAJI YERİNE ULAŞMIŞTIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Başkan Çakmak: “ Sivil toplum kuruluşlarımız bu konuda çok büyük heyecana kapıldılar.  Sivil toplum kuruluşlarımızdan gelen bir istek vardı, biz de onları kırmayarak destekte bulunduk.  Sayın cumhurbaşkanımıza en azından böyle bir isteklerinin olduğunu kendileri göstermiş oldular. Hatta konvoydaki çoğu bakan benim yanıma gelerek Siverekliler il olmak için toplanmışlar pankartlarını gördük dediler.   Sayın vekilimiz de bu konuyu bizzat iletmiştir diye düşünüyorum. İl Olma konusunda ise her il olmak isteyen Belediye Başkanı gibi ben de halkımın bu isteği doğrultusunda elimden gelen gayreti gösteriyorum. İnşallah bunun devamını önümüzdeki dönemlerde bekliyoruz.” dedi.

“AŞİRETÇİLİĞİN DAHA ÇOK OLUMLU YÖNLERİNİ GÖRMEYE ÇALIŞIYORUM”

Moderatör Kader Topal’ın Siverek’te aşiretçilik baya yaygın bu sizin çalışmalarınızı etkiliyor mu sorusuna Başkan Çakmak biz daha çok olumlu yönüne bakıp hareket etmeye çalışıyoruz diyerek sözlerine şunları da ekledi: “Bizler idarecilik anlamında daha çok aşiretçiliğin olumlu taraflarını görmek istiyoruz. Olumsuz talepler, tepkiler her idarecilik alanında olduğu gibi bizde de muhakkak oluyor. Biz bu işin iyi taraflarını görüp iyi taraflarıyla hareket etmeye çalışıyoruz. Aşiretlerimizi bu noktada taraftarlık yapmadan bölgesel çalışma yapmadan doğru bir sisteme oturtuyoruz.  Gerçekten örf adet ve geleneklerimizin güzelliklerini görüyoruz. Az önce de Aşiretlerimizden bahsetmiştik işte aşiretlerimizin bu denli güzel adetlere bağlı olmasındaki olumlu yönleri bu noktada nüks ediyor. Aşiretlerde her ne kadar kadına değer verilmediği gösterilse de aslında tam tersidir. Kadınlarımıza çok değer verilir, kadınların yanında küfürlü, hakaret içerikli konuşulmaz, kadın geldiğinde tartışma varsa bile kesilir. Siverekli erkek vatandaşlarımızdan da sempati görüyoruz, kadınlarımızdan da muhteşem bir sevgi görüyoruz.  Siverekli kadın vatandaşlarımızın da belediye başkanının bir kadın olmasından ötürü belediyeye daha sıcak bakıyorlar.” sözlerine yer verdi.

“MEVSİMLİK TARIM İŞİ BÖLGEMİZİN KANAYAN YARASI”

Bölgedeki mevsimlik göçün önüne geçmek için çalışmalarının olduğunu aktaran Başkan Çakmak: “Mevsimlik tarım işi biliyorsunuz bölgemizin kanayan yarasıdır. Kadınlarımız için elimizden geldiğince bazı projeler üretmeye çalışıyoruz. Kadınlarımız için kadın kalkınma kooperatifi oluşturduk.  Kooperatif ile mevsimlik göçün bir nebze de olsa önüne geçmeyi hedefliyoruz.  7 Dönümlük arsamızda mevsimlerine göre ekimlerimiz olacak. Oradan elde edilen kazancı belediyeye kazandırma gibi bir derdimiz yok onu kazancı sadece orada emek harcayan kadınlarımızın olacak.  Şu anda mevsimi olduğu için çoğunlukla marul ektik. Bahar ayında çok farklı meyve ve sebzelere yönelmeyi düşünüyoruz. Ben meclis üyesi iken bile ilk sıralarda kadın kooperatifinin kurulması için çalışmalar yapıyordum” ifadelerini kullandı.

“SOKAK SAĞLAMLAŞTIRMA İÇİN FARKLI KONSEPTLER DÜŞÜNÜYORUZ”

Siverek’in tarihe yüz tutmuş kara taşıyla nam salan Siverek’in tarihi sokaklarında sokak sağlamlaştırma projelerinin bakanlık nezdinde de takdir topladığını söyleyen Başkan Çakmak: “Sokak sağlamlaştırma ve kale eteklerinde yaptığımız çalışmalar gerçekten Siverekliler tarafından takdir ediliyor. Bu çalışmalarımız daha da devam edecektir ve bu çalışmamız bakanlık nezdinde de takdir aldı.  İleriki süreçlerde orası için daha farklı konseptte düşünüyoruz.” dedi.

“ÇEVRE İLLERDEN SAHİPSİZ KÖPEKLER İLÇEMİZ SINIRINA BIRAKILIYOR”

Çevre illerden sahipsiz hayvanların Siverek ilçe sınırına bırakıldığını aktaran başkan Çakmak: Öncelikle Şunu söylemeliyim ben bir hayvan sever belediye başkanıyım.  Göreve İlk geldiğimiz günden beri plastik olan su kaplarını beton şeklinde yaptık maksat zarar görmesinler hayvanlarımız beslensinler diye. Siverek'te biliyorsunuz faaliyete geçen büyük bir hayvan barınağımız var. Bizim ilçemizde hayvan barınağı olduğu için çoğu ilçeden ve çevre illerden sahipsiz hayvanları Siverek sınırlarına bırakıyorlar. Siverek'e 13 ilçeden hayvan bırakılıyor.” diyerek sitem etti.

Kader Topal / Urfa Değişim

Siverek Urfa Değişim TV Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak