Başkan Melik'den çiftçileri sevindirecek liste

TAKİP ET

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, hasat zamanının yaklaşmasına rağmen taban fiyatlarının hala belirsiz olmasına tepki gösterdi.

Başkan  Melik yaptığı açıklamada fiyatların belirlenmesi gerektiğini ve çiftçilere bir fiyat listesinin çıkması gerektiğini vurguladı.

Başkan Abdullah Melik  yaşanan fiyat belirsizliği hakkında şunları söyledi.”Türkiye’de ilk buğday ve arpa hasadı Çukurova’da ve sonrada GAP'ın başkenti konumundaki Şanlıurfa'da kırmızı mercimek, arpa ve buğday hasadına yavaş yavaş başlayacak.

 Hasada çok az bir süre kalmasına rağmen ne Tarım ve Orman Bakanlığı nede TMO henüz buğdayı, arpayı ve kırmızı mercimeğin hangi fiyatla alınacağını açıklamadı. Bu belirsizlik üreticide çiftçide bir endişe ve bir belirsizlik oluşturuyor, çiftçi ürününü kaç liraya satacağını bilmiyor.

 Taban fiyatın biran önce açıklanması gerekiyor. Özellikle ilimizde ve bölgemizde geçen yıl kuraklıktan dolayı mahsul alamayan çiftçi bu yılda yine büyük bir bölümü ürün alamayacak ve üretim maliyetlerinin de çok yüksek olmasıyla beraber çiftçiyi üretim yapamayacak bir noktaya getirdi.”

BAŞKAN MELİK “İTHALAT DEĞİL ÜRETİM LAZIM”
Yaşanan zamlardan sonra gıda ürünlerinin ithal edilmesine tepki gösteren Başkan  Abdullah Melik üretimin düşüklüğünden yakınırken ithalatın önünün kesilmesinin vurgusunu yaptı. Başkan Melik “Geçen yıl kuraklıktan dolayı verim bayağı düştü TÜİK verilerine göre buğday üretimi %13,9 azalarak 17,7 milyon tona, arpa üretimi %30,7 azalarak 5,8 milyon tona, kırmızı mercimek % 30,6 azalarak 228 bin tona düştü.
Buğdayda yılda 35 milyon ton, arpada 10 milyon ton, kırmızı mercimekte 500 bin ton üretmek istiyorsak ithalata değil de üretime dayalı politikalar geliştirmeliyiz bir an önce GAP’ı, DAP’ı, KOP’u, DOKAP’ı bu önemli projeleri bitirip, tarımsal sulama enerji maliyetlerini ve diğer tarımsal girdi maliyetlerini düşürüp destekleme politikalarını havza bazlı olarak düzenleyip üretimi artırmak gerekiyor, aksi takdirde hep dışa bağımlı ithalatçı bir ülke olarak yabancı ülkelerin çiftçilerini desteklemiş olacaz.” dedi.
BAŞKAN MELİK TAHMİN FİYAT LİSTESİNİ ÇIKARDI
Şanlıurfa’da  bu yıl yaklaşık 2,2 milyon dönüm sulu buğday 300 bin dönüm kuru koşullarda toplamda 2,5 milyon dönüm buğday, 800 bin dönüm kuru 400 bin dönüm sulu koşullarda toplamda 1,2 milyon dönüm kırmızı mercimek ve 800 bin dönüm de kuru koşullarda arpa ekildiğini aktaran Başkan Melik

Hasat zamanına kısa bir süre kala  üretici için tahmini   fiyat listesini şöyle belirledi.” 1 KG durum buğday 8.37 TL  1 KG ekmeklik buğday 7.87 TL   kuru bölgede ekilen 1 KG arpa 6.28 TL  sulak bölgede ekilen kırmızı mercimek 17.78 TL
Kuru bölgede ekilen kırmızı mercimek 15.82 TL olması gerektiğini söyledi.
 
 

şanlıurfa sondakika