Başkan Melik'ten Urfalı siyasilere gönderme

TAKİP ET

Urfa Değişim TV ekranlarında her hafta farklı konu ve konukların ağırlandığı Kader Topal ile Enine Boyuna programının yayın konuğu Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik oldu. Başkan Melik katıldığı programda Urfa siyasilerine ateş püskürdü.

Urfa Değişim TV ekranlarında bu kez Şanlıurfa tarımının konuşulduğu bir program gerçekleşti. Programda Şanlıurfa’da betonlaşmanın her geçen gün arttığını ve çiftçinin bitme noktasına geldiğini söyleyen Başkan Melik “Şanlıurfalı siyasiler rant uğruna her şeyi yapıyor” diyerek tepki gösterdi.

Tarımın başkenti Şanlıurfa’da bu sene yaşanan kuraklık sorunu, pamukta çiftçinin beklediği verilmeyen ücret, yarım kalan sulama projeleri, Fıstıkta taban fiyatın belirlenmemesi, DEDAŞ’ın çiftçiye ağır faturalar yüklemesi ve çiftçiye verilmeyen desteklerden dolayı çoğu Urfalının tarımdan koptuğu öğrenildi.

Hükümetin uygulamış olduğu yanlış tarım politikalarından dolayı çiftçilerin bitme noktasına geldiğini kaydeden Başkan Melik: “Hükümetin yanlış politikalarından dolayı çiftçiler sürekli yok ediliyor. Dışarıdan pamuk, mısır, ayçiçeği, buğday ithal ederseniz haliyle çiftçinin ürünü elinde patlayacak ve satacak yer bulamayacak. Tüm bunlar yetmezmiş gibi birde hükümetin ürünlere yüzde 200-300 zam yapması çiftçinin belini büküyor.” dedi. 

“TARIM ARAZİLERİNE SAHİP OLMAMIZA RAĞMEN VATANDAŞLARIMIZ MEVSİMLİK İŞE GİDİYOR”

Çiftçilerin çoğunun bu sene ektiği ürünü biçemediğini ve Şanlıurfa’nın tarım bölgesi olmasına rağmen çoğu Urfalının mevsimlik tarım işine gittiğine tepki gösteren Başkan Melik sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarımla uğraşanların çoğu ya tefeciye ya da bankaya borçlu oldu. Ürün kaldıramayan çiftçi ne yapacak mecburen borcunu ödemek için ya tarlasın ödeyecek ya da çiftçiliğe son verecek. Hal böyle olunca Urfa’da çoğu çiftçi tarımla uğraşmayı bıraktı. Şanlıurfa'da bir sürü tarım arazisi olmasına rağmen Şanlıurfalı işçilerimiz başka illerde mevsimlik tarım işçisi olarak gidiyorlar. Tarım işine giden aileler çocuklarıyla birlikte başka illere gidip çalışmak zorunda kalıyorlar. Hal böyle olunca çocuklarda eğitimlerinden geç kalıyor, okullarına devam edemiyorlar. Siyasilerin, hükümetin bu konuda artık elini taşın altına koymaları gerekiyor. Ne Şanlıurfalı çiftçiler ne de Şanlıurfalı aileler bunu hak etmiyor” ifadelerini kullandı.

“RANT UĞRUNA URFA'DAKİ ÇOĞU TARIM ARAZİSİ BETONLAŞMAYA MARUZ KALIYOR”

Şanlıurfa’da çoğu tarım arazisinin betonlaştığına dikkat çeken Başkan Melik, “Şanlıurfa'da her geçen gün betonlaşma oranı biraz daha artıyor, bunun nedeni ise biliyorsunuz; Şanlıurfa Harran Ovası gibi düz bir ova işte bu yüzden bu durum müteahhit ve belediyelerin işine geliyor. Maliyeti daha az oluyor diye oralara yöneliyorlar. Diyelim ki dağlık, taşlık bir alan olursa bunun için maliyet daha fazla oluyor işte bu yüzden yerel yönetimlerin çoğu kayalık yerlerden uzak duruyor. Türkiye genelinde Toprak koruma kurulu vardır, Urfa'da da bu kurul var. Kurulun amacı tarım topraklarını korumak fakat hükümetin almış olduğu kararlar hep kâğıt üzerinde kalıyor. Nihayetinde o kararları da yine kendileri deliyorlar. Harran Ovası'nda 100.000 dönüm arazi betonlaşmış, Karaköprü yıllardan beri imara açılıyor, normalde insanlar ağaç dikiyorlar bizim yönetimlerimiz ise Karaköprü de binalar dikiyorlar. Urfa ile üniversite kampüsü arasında ciddi bir betonarme yapılaşması var şimdi bunların hepsini biz üst üste topladığımızda Urfa'da yaklaşık 300-400 bin dönüm alan betonlaşmıştır. Toprak koruma kurulu Sayın Valimizin öncülüğünde toplanıyor. Biz burada kesinlikle izin vermiyoruz Sayın Valimiz de hassasiyet gösteriyor. Bunlara dur diyecek olan belediye ve mülki amirliklerdir tabii bunlar da neden tedbir alamıyorlar, neden durdurmuyorlar bunun nedeni ise oy kayıplarından dolayıdır. Rant uğruna Urfa'daki çoğu tarım arazisi betonlaşmaya maruz kalıyor.” şeklinde konuştu.

“HÜKÜMETİMİZ ÇİFTÇİYE DESTEK VERMESİ GEREKİRKEN TÜNELE, YOLA, MİTİNGLERE ÖNCELİK VERİYOR”

Hükümetin DEDAŞ’ın muhasebeciliğini yaptığını söyleyen Başkan Melik “Hükümette tutturmuş DEDAŞ'a borcunuzu ödeyin, Ziraat Bankası’ndan sıfır faizle 5 yıl kredi açıyor. Benim anlamadığım devletten DEDAŞ’a ne öder veya ödemez DEDAŞ özel bir şirket siz niye özel bir şirketin muhasebeciliğini yapıyorsunuz. Halka vatandaşa bunu yapacağınıza deyin ki; Ben size elektriği %80 indirimle veriyorum. Çiftçiyi sürekli borçlandırıyorsunuz, sürekli kendinize ve DEDAŞ’a mahkum ettiriyorsunuz. Çiftçiyi DEDAŞ’ın zulmünden kurtarmak gerekiyor. Hükümetin bu sene bedava tohum ve bedava mazot desteği vermesi gerekiyordu. Çiftçi 2 yıldır ne ekim yapabiliyor ne hasat yapabiliyor çiftçi cebinden harcayıp hiçbir şey elde edemiyor. Hükümetimiz çiftçiye destek vermesi gerekirken tünele, yola, mitinglere öncelik veriyor.” diyerek ateş püskürdü.

“URFALI SİYASETÇİLERİN LOBİSİ BİR İŞE YARAMIYOR”

Karadenizli siyasetçilerin lobilerinin Şanlıurfalı siyasetçilerin lobisinden üstün olduğunu kaydeden Başkan Melik, “Fındıkta niye fiyat belirleniyor da fıstıkta neden bir fiyat belirleme konusuna gidilmiyor. Bu konunun cevabını eğer arıyorsanız bizim Urfalı siyasiler bence gidip kendilerini sorgulatsınlar. Bu demek oluyor ki Karadenizlilerin lobisi Urfa'daki siyasetçilerin lobisinden daha fazla oluyor. Urfa, Türkiye fıstığının yüzde 50'sini üretiyor, pamuğun yüzde 50'sini üretiyor, kırmızı mercimeğin yüzde 37'sini üretiyor  ve 1. sırada,  buğdayda 2 sırada, Mısır’da yine 2 sırada Urfa'nın tarımda potansiyeli çok yüksek. Türkiye Cumhuriyeti’nde Urfa başlı başına çok büyük bir üretimde bulunuyor. Urfalı siyasilerin artık bu işin peşine düşmesi gerekiyor. Oraya gidip lobi yapacaklar, fıstığın hem alım garantisini hem de taban fiyatını belirleyecekler. Bizler bu sorunları nasıl dile getiriyorsak Urfa'nın milletvekilleri de belediye başkanları da diğer siyasileri de bu konuyu gece gündüz dile getirmeliler. Gaziantep'te Fıstık Araştırma Enstitüsü, Adıyaman'da Sert Kabuklu Meyveler Enstitüsü var adamların lobileri çok iyi diye illerinde her şeyi yapabiliyor bu demek oluyor ki Urfalı siyasilerin lobisi hiçbir şeye yetmiyor.” diyerek sert çıktı.

Kader Topal / Urfa Değişim

Şanlıurfa Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik