Bayram boyunca beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz!

TAKİP ET

Bayram dönemlerinde rutin beslenme düzeninin büyük ölçüde değişmesi kaçınılmaz olsa da bu değişimlerde aşırıya kaçılması bayram keyfinizi yarıda bırakabilir. Tatlı ve et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nda ise çok daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Sağlıklı bir bayram için doğru beslenme önerilerinde bulunan uzmanlar, nelere dikkat etmemiz hakkında önerilerde bulundular.

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterolden zengin bir besin olduğunu söyleyen uzmanlar, üzerinde görünen yağlı kısım etten ayrılsa bile kırmızı etteki ortalama yağ oranının yüzde 20 olduğu belirtildi. Kronik hastalığı olan bireylerin yağsız ya da az yağlı etleri tercih etmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, etlerin haşlama ya da ızgara şeklinde tüketilmesine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

ETLERİ TÜKETMEDEN ÖNCE DİNLENDİRMEK GEREKİYOR
Kurbanın kesim öncesi ve sonrasında gereken kontrol ve hijyen kurallarına uyulmaması ile hastalıkların ortaya çıktığını söyleyen uzmanlar, etlerin bekletilmeden bu sertlikle tüketilmesi durumunda midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi sıkıntılara yol açacağını belirtti. Ayrıca uzmanlar etlerin kesildikten hemen sonra 5-6 saat serin bir yerde, sonrasında 18-19 saat da buzdolabında bekletilmeli. Böylece etler, toplamda 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerekiyor.

BAYRAMDA ÇOK YOĞUN BİR ŞEKER VE TATLI TÜKETİMİ OLUYOR
Bayram sabahları vatandaşların kahvaltıyı es geçmesinin doğru bir tutum olmadığını belirten uzmanlar, ‘’uzun süre kan şekerinin düşük seyrettiğini ve sonrasında uzamış açlığın etkisiyle ağır bir öğün tüketerek kan basıncını, kolesterolü ve şekeri yükseltmiş oluyorlar. Kahvaltıda karbonhidrattan daha çok proteinlerin yer aldığı süt ürünleri ve yumurtanın yer aldığı bir kahvaltı yaparsalar daha sağlıklı bir tercih olacağı’’ belirtildi.

ETİN YANINDA ASİTLİ VE GAZLI İÇECEK YERİNE AYRAN, YOĞURT, CACIK TÜKETİN
Bayramda et tüketirken yeterli ve dengeli beslenmek ve çeşitlilik oluşturmak için, diğer besin grupları olan süt, yoğurt, ayran, peynir, ekmek, bulgur, pirinç, ile sebze ve meyve porsiyon kontrolü yapılarak aynı öğünde birlikte tüketmeye özen gösterilmesini öneren uzmanlar, “Etlerin yanında pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur, esmer pirinç; asitli ve gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tüketilmesi daha sağlıklı olacağını” belirtiler.

SAKATAT UYARISI
Bu dönemde sakatat tüketiminde de artış olduğunu kaydeden Uzmanlar, “Sakatat türü besinlerin kolesterol oranı oldukça fazla yükselttiğinden özellikle de kalp-damar hastalığı riski taşıyan bireylerin tüketiminden kaçınması gerekmekte olduğunun” uyarısında bulunuldular.

Kurban Bayramı Sağlıklı bir bayram